Замъкът Кьонигсбург

О-Кьонигсбург

Този замък не е за пропускане, дори и само като архитектурен обект. А и усещането да погледнеш високомерно от 759 метра надморска височина към отруденото елзаско население си заслужава, и още как.

Като оставим настрана рицарската романтика, това място, брулено от неспирни сражения, днес е символ и на сложните отношения между Германия и Франция през вековете.

Понастоящем той е във френската територия Алзас, Долен Рейн; стопанисва се от френската община Селеста, в чиито земи се намира; има статут на музей, даден от френското правителство; името му е изчанчено френско, но през по-голямата част от досегашната си история е бил Хох Кьонигсбург (Висок Кралски град), част от германския Елзас в подножието на Восжите :). Дори внушителният му вид към наши дни се дължи изцяло на германски принос.

В края на 19 век замъкът е бил напълно занемерен и полуразрушен. След Франкфурктския договор, когато Елзас за пореден път преминава в германско владение, император Вилхелм II решава това място да бележи западната граница на империята и възлага работата по реставрацията му на гениалния млад архитект Бодо Ебхарт. Неговият проект е истински шедьовър, изпипан до най-малкия детайл с немската педантичност и реализиран в продължение на седем години (от 1901 г. до 1908 г.) къртовски героичен труд. За голямото значение, което се отдавало на този обект, говори фактът, че строежът е бил често навестяван от самия император.

Резултатът продължава да радва и вдъхновява и в наши дни. Интериорът и осветлението разсейват и най-силните предубеждения към „мрачното“ Средновековие и могат да предизвикат нездрави пориви у туриста към самонастаняване и незаконно влизане във владение.

Впрочем, по-добре се убедете в това сами. Ако пътувате с автомобил, най-близките големи градове са Колмар (27 км) и Страсбург (56 км). Ако уважавате (и може да си позволите) железниците, може да попътувате с влак до Селеста и от там да ползвате за 12 километра маршрутен автобус/navette.

Съветваме ви да избягвате уикендите, когато там си е същинско френско-немско стълпотворение, но и да попаднете там през почивните дни, не е голяма беля – все пак това са цивилизовани народи и няма да се почувствате сдъвкан и изплют като след посещение на Крушунските водопади, например 🙂 Както навсякъде във Франция, посещенията през първата неделя на месеца са безплатни. Иначе редовната цена е 9 евро за възрастни.


Konigsbourg00020

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *