Дяволският мост

Кърджали за един уикенд

Встрани от обичайните туристически маршрути, Кърджали е отправна точка за много забележителности и смайващи пейзажи. Съвсем не сме сигурни, че един уикенд ще е достатъчен, за да разгледате всичко, но ето списък на най-интересното:
Кърджали

Предвидете първия ден за светилището Перперикон, разположено на около 20 км североизточно от гр. Кърджали. Смята се, че тук, по време на бронзовата епоха е имало тракийски град с дворец и светилище на бог Дионис. От крепостта е запазена висока осмостенна кула, ясно се виждат и очертанията на двореца и тронната му зала. Имайте предвид, че ще се наложи изкачване, така че удобните обувки са задължителни. Това важи и за останалите дестинации.

В близост, до с. Стремци са античните рудници, в които през III-I в. пр. Хр. се е добивало злато.

Перперикон
Перперикон, сн. Edal

На изток и североизток от Кърджали са разположени цяла серия природни забележителности – природният феномен Каменната сватба, Каменните гъби и Скалният прозорец, за да споменем само някои. Каменната сватба е при село Зимзелен. Разноцветните фигури достигат височина до 10 метра. Те са изваяни във вулкански туфи, а различните цветове идват от различни метални окиси. Природата не спира да променя това място, така че ако сте идвали тук преди няколко десетилетия, най-вероятно няма да го познаете сега.

Каменната сватба
Каменната сватба

При с. Бели пласт по шосето за Хасково са разположени гигантските Каменни гъби. Те заемат площ около 30 дка и достигат до 2.50 м на височина.

Последната природна забележителност е до село Костино, Кърджалийско. Скалният прозорец е естествен скален мост, формиран от водите на Костинското дере. Преди  колоните са били три, но природните сили са разделили платното между втората и третата колони и днес последната представлява голяма каменна гъба, чиято гугла е част от платното. Височината на моста е 10 м, дължината 15 м, а ширината 7 м, дебелината на платното е 1,5 м. Образуван е във вулкански туфи преди около 38 млн. години.

Пещера Вулвата или Утроба е разположен недалеч от Костино естествен хоризонтален процеп в скалата, с дълбочина 22 метра, допълнително изсечен от човешка ръка. Според различни проучвания пещерата е стар тракийски храм от ХІ – Х в. Пр. Хр. Изходният пункт е хижа Боровица, но маркировката не е добра, затова си намерете водач.

В самия град разгледайте средновековният манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“ (в 100-те национални туристически обекта) в кв. Веселчане. Манастирът е основан вероятно през 8 век, но са запазени малко от сградите. Бил е разрушен при кръстоносните походи и след това – по време на турското иго. Една от петте открити гробници на това място може би е на висш християнски духовник от периода XІІ-ХІІІ век. Църквата „Св. Йоан Предтеча“ е възстановена през 2000 г. (можело и по-добре според нас) и е отворена за посещения. В нея могат да се видят останки от средновековни стенописи.

Някъде около Ардино
Някъде около Ардино

На следващия ден ще се отправим към Ардино, за да разгледаме Дяволския мост над река Арда, построен по време на Османската империя. Мостът е трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори за оттичане на водата. По ръба на пътното платно е запазен каменен парапет с височина 12 см. Върху един от ключовите камъни на централния свод е открит гравиран малък хексагон, наричан “ Печатът на Соломон“.

Може да стигнете до него и пеша от комплекса Белите брези, но трябва да предвидите поне 4.5 часа. Курортът, макар да не предлага голям лукс (има предимно хижи), е доста приятно място за почивка, особено ако търсите тишина и чист въздух. Местните твърдят, че въздухът е почти стерилен – можело да се правят операции на открита поляна.

Докато пътувате из района може да срещнете диви животни или да ви се наложи да направите път на пресичаща костенурка. Ще се впечатлите от многобройните чешми, на които винаги има оставена чаша.

На около 2 км южно от Ардино се намират така наречените Орлови скали, до които може да се стигне само с джип. На тях  има издълбани 97 скални ниши с дълбочина до 8-12 см. Предполага се, че в тях са поставяни оброчни плочи или глинени съдове, свързани с култа към умрелите. Такива ниши има и в скалите до селата Безводно, Сухово и Дъждовница.

Хладилна пещераСеверно от града, до устието на река “Давидковска”, при вливането и в река “Арда” се намира т. нар. хладилна пещера.

Култов комплекс Татул
Гробът, който може да е на Орфей

Светилището на Орфей при днешното с.Татул (на югоизток) е в задължителната програма. Мегалитният паметник е на повече от 6000 години и е единственият наземен тракийски храм, който е бил и мавзолей. Върху доминираща скала, до която водят изсечени в скалата стъпала, е оформена куполна гробница с два гроба, които са покривани с плочи. Единият саркофаг е изсечен отгоре, върху изравнена площадка и е ориентиран на изток. Вторият е изсечен странично, на южната част на пресечената пирамида, под висок, арковиден свод. Кой е погребан – не знаем, но ще ви кажат, че може да е бил Орфей. Комплексът се е използвал и за астрономичeски наблюдения.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *