Центърът на Болоня

Болоня

Болоня е една от най-достъпните интересни дестинации, ако искате да отидете някъде за няколко дни, а не можете да си позволите големи разходи. Не само билетите от София, но и от повечето европейски градове са доста евтини, така че става и за среща с приятели, които учат например в Германия или другаде в Европа.

Повечето хора смятат, че Болоня е само отправна точка към Флоренция, но тя свети със собствена светлина. Разположен е между река По и Апенините, градът е главен център на областта Емилия-Романя.

Население – 376 976 души
Валута – евро
Визи за българи – не
Разстояние от София – 1297.71 км (984 км по въздух)
Климат: влажен субтропичен, зимата може да бъде студена. (Прогноза за времето в Италия)
Най-добро време за посещение – целогодишно, но все пак избягвайте януари.

Как да стигнем?

Летище Гилермо Маркони (Guglielmo Marconi), което носи името на известния изобретател, роден в Болоня, се намира на 6 км северозападно от центъра на града. Тук кацат повечето нискотарифни компаниии, но и някои големи превозвача като Бритиш Еруейз. Уизер също вече лети до това летище, а не до Форли.

[textblock style=“3″]Малко история
Болоня е основана под името Фелсина още от етруските (6 в. пр. н.е.). През 4 век пр.н.е. градът е завладян от галското племе бои, откъдето произлиза древното име Бонония на римската колония, основана през 189 г. пр.н.е.
Макар и не толкова бляскав като Флоренция и не толкова натъпкан с история като Рим, градът има наистина важно място в историята на света. Освен Маркони, тук са родени папа Григорий VIII, който ни е оставил Григорианския календар, режисьорът Пиеро Пазолини, поетът Франческо Петрарка и известни футболни личности като Виери и съдията Колина.
Оттук произхождат  някои от най-известните марки автомобили като Ламборгини и Мазерати и моторите Дукати.[/textblock]

Маршрутът по-долу може да се обходи пеша, но ако разполагате само с един ден това, може да е уморително. Затова ето информация за градския транспорт

БолоняАвтобусът от летището ще ви остави пред гарите (автобусната и жп гарата са почти една до друга) и оттам пътят ви е по Via Indipendenza (ул.“Независимост“) – основната търговска улица на Болоня. Ако е почивен ден, ще се смесите със семействата, излезли за кафе, събиране с приятели или неделна разходка. В хубаво време близкият парк „Монтаньола“ (който малко напомня едновремешните места за разходка в нашите областни градове) е пълен с хора, излезли на пикник.

Така че първото впечатление от Болоня (особено ако познавате шумната страна на градове като Рим) е спокойствие. Второто впечатление неизбежно е свързано с характерния облик на града, който се формира от аркадите и преобладаващите сгради с тухлена облицовка. Аркадите са наложени от променливото време (никога не знаеш дали след няколко часа няма да вали и наистина вали често).

bologna-street
Рано сутринта, преди да завали

Катедралата на Болоня „Свети Петър“ се намира в долната част на ул.„Независимост“. Изгражда се на няколко етапа от 10 век до 1582 г., когато e обявена за градска катедрала от папа Григорий XIII.

Фонтанът на Нептун
Фонтанът на Нептун

Тръгнете по via Rizzoli, за да излезете на площада на Нептун, който плавно преминава в Piazza Maggiore (Пиаца Маджоре).
Известният фонтан на Нептун (1566 г.), построен от фламандския скулптор Жан де Болон, се намира на едноименния площад. Специално внимание към тризъбеца, който е вграден в емблемата на „Мазерати”. А на Пиаца Маджоре, някогашният пазарен площад, са базиликата „Св.Петроний“ и Палацо дей Банки.

Базиликата носи името на покровителя на Болоня свети Петроний и е една от най-големите в света. Обърнете внимание на слънчевия часовник.
Palazzo dei Notai (Дворецът на нотариусите) е издигнат през 14-15 век. Съседният Palazzo d’Accursio (Palazzo Comunale) е бил кметство на Болоня до 2008 г. Обърнете внимание на часовниковата кула от 15 век.

Ако заобиколите базиликата и продължите до Villa dell Archiginnasio, ще достигнете архигимназията (Archiginnasio di Bologna). Това е първата сграда на известния университет, а сега библиотека. В близост е сградата на Анатомичния театър на Архигимназията, където са се правели аутопсии. Отсреща е Galleria Cavour – миникварталът на лукса, където си дават среща всички важни модни марки.

Можете да се върнете на площада, като междувременно се отбиете в Археологическия музей (интересна египетска колекция). Продължете по Piazza Re Enzo и завийте надясно (на Запад) отново по via Rizzoli, за да достигнете символа на Болоня – двете кули Гаризенда и Азинели, построени през 12 век. Втората е по-високата и можете да се качите, ако не се страхувате от 500-те стъпала (вход – 3 евро).

Болоня
Мотори и стенописи

Продължете на североизток по живописната Via Zamboni, за да стигнете сегашния университетски квартал. „Alma Mater Studiorum“, основан през 1088 г. е най-старият университет в света. На отсрещния площад е и Пинакотеката, която съдържа творби на Джото, Рафаел, Тинторето, Гуидо Рени. Продължавайки по Via Zamboni ще стигнете и до геологическия музей, където има скелет на диплодок и други вкаменелости.

Вървейки на северозапад, за да се върнем към парка и гарата (извън видимата част на картата) ще попаднем на Via Capo di Lucca. В близост е един от известните канали на Болоня, част от водопроводната система на града. Той е бил изграден през 11 век и дълго време е бил скрит. Може да се наблюдава от прозорци от съседните улици.

Какво да опитаме?

Tagliatelle_al_Ragù
Tagliatelle_al_Ragù

Разбира се, тортелини с мортадела или талятели със сос Болонезе (рагу) или по-непознатите fritto misto, cotoletta и friggione. Зелената лазаня също е на почит. Прочутото прошуто се произвежда и в Болоня. Полейте с Pignoletto dei Colli Bolognesi и завършете с Panone. Ако ви хареса, можете да разпитате за курс по готвене, или да се разходите по Via Pescherie Vecchie –  раят за ценителите на добрата храна.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *