фото: Dennis Jarvis

Истанбул

Истанбул – мегаполисът, който съчетава европейската и ориенталската култура, предлага преживявания за най-малко една седмица. Понякога подценяван заради близостта си, градът е истинска историческа съкровищница, но същото така е и център на редица съвременни културни прояви.

Население – 14,03 милиона (31.12.2014 г.)
Валута – турска лира
Визи за българи – не
Разстояние от София – 557.87 км (504.63 км км по въздух)
Климат: умерен морски с много валежи, влажно и топло лято и мека зима
Най-добро време за посещение – целогодишно

[textblock style=“2″]Малко история

Цели четири империи са имали за своя столица Истанбул.
Първите сведения за поселище са от 659 г. пр.н.е., когато на азиатската страна на Босфора първите гръцки заселници от Мегара основават колонията Калкедон. През следващите векове по тези места са властвали перси, спартанци и атиняни. Бляскава история на Истанбул започва през 324 г., когато император Константин основава Константинопол, който през 330 г. става столица на Римската империя. Имало е храмове, форум, римски бани и хиподрум. Последният римски император Феодосий разделя империята. През 395 г. Константинопол става столица на източното християнство и на Византия. Периодът на управление на Юстиниан (527-565 г.) е период на разцвет на Византия. Тогава са построени много църкви като „Св. София” и дворци. Но голяма част от съкровищата са разграбени през 1204 г. от кръстоносците. Те основават Латинската империя, която съществува до 1261 г.
През 1452 г. градът е завладян от Мехмед ІІ Завоевател, който започва активно строителство. През 14 в. градът става център на исляма, построена е джамията Сюлеймание.
През 1699 г. е подписан договорът, с който Османската империя губи половината от владенията си. Следват войни с Персия, Русия, Австрия, Венецианската република. Те обаче карат тогавашните управители на Цариград да предприемат модернизация на финансовата система и градоустройството. Това се вижда по много градски нововъведения от този период.
Константинопол официално е преименуван в Истанбул чак през 1930 г.[/textblock]

Как да стигнем?

Най-лесно – със самолет. От Летище Ататюрк има метро, което за около 35 минути ще ви превози до центъра на града. Някои чартърни полети кацат на Сабиха Гокчен.
Има и множество редовни автобусни линии от всички големи градове на България. Това е една от дестинациите, до които се стига комфортно с кола от София – за около 6 часа.

В града можете да използвате градския транспорт или маршрутното такси долмуш (dolmus). Жълтите превозват на кратки разстояния, а бежовите – до стария град, където не можете да отидете с трамвай.

Забележителности

ИстанбулЕминьоню (Старият град) е разположен на полуостров на юг на Златния рог и е съхранил средновековния си облик. Бейоглу – Новият град, който е на север, се състои от търговския пристанищен район Каракей и бизнес центъра Бейоглу.
Азиатската част на град Юскюдар – това са вилите на крайбрежието на Мраморно море и големи военни казарми. Двете части са свързани с мостове.
Първото, което вижда всеки турист в Истанбул, са Синята джамия и Св. София (Ая София).

Света София, Hagia Sophia
Света София в Истанбул

„Св. София” (hagiasophia.com) е превърната в джамия след завземането на Константинопол, като от този период са запазени минарета и част от мозайка. Под замазката личат християнски стенописи. Църквата е на повече от 1500 години, била е разрушавана и вдигана наново поне осем пъти. За посещението се плаща такса от 20 лири. Не работи в понеделник и затваря рано.

Св. София
Ая София, интериор

Синята джамия носи името на Султан Ахмет и е най-важната действаща джамия. Построена е в началото на 17 век и има шест минарета. По онова време само джамията в Мека е имала шест, останалите са били с по четири. Украсена е с 20 000 тюркоазени порцеланови плочки, които съдържат 50 различни изображения на лалета.

Синята джамия, фото Dennis Jarvis
Синята джамия, интериор

Отворена е за посещения, ако няма молитви (а молитвите са шест пъти на ден). Жените трябва да са с покрита коса и е добре да са с панталон или дълга пола.

Цистерна Базилика
Цистерна Базилика

На същото място е иЦистерна Базилика(yerebatan.com) – подземното водохранилище, където е прочутата каменна глава на горгоната Медуза. Неговото строителство е започнато от Константин и завършено от Юстиниан. Тъй като мястото е скрито под земята, може да не го забележите от площада, оглеждайте се за опашки. Интериорът отдалеч прилича на дворец, тъй като има 336 деветметрови колони.

Босфора и Топкапи
По Босфора

Дворецът Топкапи (Топ капъ) – topkapisarayi.gov.tr е другата задължителна забележителност в Истанбул. Състои се от няколко сгради с градини, които са свързани с врати. Интересни са църквата на Св. Ирина и съхраненият харем. Входът е 20 лири, но за харема се плаща отделно. Не работи във вторник.

В историческия център са още Хиподрума, Египетският пазар, който е по-интересен от Капълъ Чарши и джамията Сюлеймание.

Може да поискате да минете по моста Галата над Златния рог, за да достигнете до едноименната кула. Срещу малка такса може да се изкачите на върха й, откъдето се открива панорамна гледка. От тази страна на Златния рог е музеят на Коч, към който съдържа интересна колекция от военни кораби на пристана. Има и ресторант, откъдето те също се виждат.

Долмабахче, фото: Валфганг Мородер
Долмабахче

Дворецът Долмабахче е по-новата резиденция на султаните (от 19 век) и е прочут с картинната си галерия, мраморни бани и кристалното си стълбище. Тук през 1938 г. умира Кемал Ататюрк и часовникът в стаята е спрян на часа на смъртта му.

Ако ви останат сили, посетете свещения квартал Еюп и близкото кафене Пиер Лоти, откъдето се открива страхотна панорама. Децата имат шанса на посетят огромния Аквариум с 20 000 морски обитатели с неговия впечатляващ подводен тунел (съвет – купете билети онлайн, за да спестите 20%). Останалите места, които може да поискате да видите, включват отбранителните крепости Румели Хисар“ и „Анадолу Хисар“, Сарай бурну, летният султански дворец „Бейлербеи“, Колоната на Константин Велики, Египетския обелиск, Змиевидната колона, Кулата на девицата в Босфора и др.

Топ 5 преживявания

1. Разходка с корабче по Босфора, което се наема от Eminonu (до моста Галата). Има два варианта – обиколка за около 2 часа, която струва 12-15 лири и еднодневен круиз до Черно море за 25 лири. Туроператорите често предлагат и вечерна програма на атракционно корабче с включена консумация.

2. Екскурзия до Принцовите острови. Някога място, където са заточавани знатни хора (и Лев Троцки), сега са предпочитани за отдих. Предвидете поне половин ден и имайте предвид, че хубавите плажове са платени.

3. Площад Таксим и главната търговска улица Истиклял, по която върви старомоден трамвай.

4. Фестивалът на лалетата. 1.8 млн. лалета от над 100 вида се представят в парка Емиргян всеки април (намира се на север, след моста на Мехмед Фатих на Босфора).

5. Танцът на дервишите

Какво да опитаме?

Голяма част от турската кухня е позната у нас, но не цялата. Затова пробвайте хюнкяр беенди (агнешко с патладжан), мантъ (малки пелмени с месо) или аджем пилаф. Ако искате да заложите на сигурно, изберете пиде, сарми или кебап. Десертите са безбройни, но не бива да си тръгвате, без да сте опитали памук халва и без да сте пили ябълков чай.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *