Корфу

Какво да правим, ако сме в Гърция или планираме почивка там

Гърция почти наложи ограничения на тегленията на пари в понеделник. Мнозина се струпаха на опашки пред банкоматите още в събота, след като стана ясно, че сделката с кредиторите върви към провал. Опашки има и пред бензиностанциите.

Това е лоша новина за много българи, които са избрали да почиват в Гърция това лято или за тези, които вече са там.

Няколко съвета как да се предпазите от неприятности:

1. Не отменяйте почивката си, но следете новините от Гърция, за да сте подготвени. Малко е вероятно страната да се срине толкова, че да не може да посреща туристи. Съществува риск от протести, но те по правило се провеждат в големите градове. Разбира се, рискове винаги има – възможно е да има стачки – например, ако се стигне до споразумение, което разгневи гърците, или при фалити на банки. Това може да не ви позволи да се приберете навреме и да обърка плановете ви в България.
Ако ще пътувате с организирана група, изискайте от туроператора да ви информира каква е неговата готовност за реакция в случай на извънредни събития в Гърция. Ако сами организирате пътуването си, не правете резервация, която не може да бъде отменена без такса. Възможно е заради кризата да излязат по-добри оферти. Известната платформа Kayak съобщи за 53% съкращаване на търсенията за Гърция и някои туроператори са свалили цените наполовина.

2. Не разчитайте на кредитни карти, носете пари в брой
Дори Гърция да излезе скоростно от еврозоната (едва ли преди края на сезона) или да въведе паралелна валута, хотелите и ресторантите ще приемат плащания в евро.
Но ако бъде въведен капиталов контрол, тегленията от банкомати ще бъдат проблематични.
Ако вече сте там и нямате достатъчно пари в брой, използвайте всяка възможност да плащате с карта (дори, ако трябва, сменете хотела с такъв, който приема карти – можете да използвате търсачката в горния десен ъгъл за търсене на оферти).
Засега Атина разсея опасенията на туристите, като обяви, че карти, издадени в чужбина, могат да се ползват без ограничения (стига да има евро в банкоматите, разбира се).

3. Напълнете резервоара догоре още в България (в случай, че не сте се сетили сами:)).

4. Ако нямате достатъчно пари по карта, свържете се с близките си в България. Те могат да внесат пари по вашата карта, стига да знаят ЕГН (в повечето банки не искат лична карта, когато се внася по картова сметка). Биха могли и да платят онлайн билети – ако се наложи да се приберете по-рано.

5. Задължително направете медицинска и туристическа застраховка.

Още информация за пътуващите в Гърция – адрес на посолството, Туристическа полиция, глоби по пътищата и пр.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *