Chateu de Gourdon

Приказните френски селца край Ница

Френските села са райски късчета , до които имаме привилегията да се докоснем. От около 32 000 села във Франция 155  са избрани от Асоциацията на най-красивите села във Франция („Les Plus Beaux Villages de France“) за … най-красиви. Нашият списък, от своя страна, селектира селцата в района на Ница, до които е най-лесно да се достигне.

Карта на всички села

Най-красивите села около Ница
Най-красивите села около Ница, отбелязани с червена точка

Sainte-AgnèsSainte-Agnes_vue_generale

Сен Агнес е селце, позиционирано на няколко километра от крайбрежния град Мантон, с надморска височина от 800 м, която открива приказна гледка към Средиземноморието. В миналото селото е имало военна функция, а именно да пази френско-италианската граница. В днешни дни привлича туристи с автентичните си тесни павирани улички и неподправения изглед към Френската ривиера.

Coaraze

Coaraze_2

Коараз е скрито съкровище, защото пътят до селото е бавен и стръмен, с цветовете на индустриална гама, но когато стигнете до него, ще се уверите, че сивата гледка си е струвало да се изтърпи. Скрило се в хълмовете, на север от Ница и е в близост до Националния парк Меркантур, който предоставя множество възможности за летни дейности – от пикници и лежерни разходки до скално катерене и рафтинг.

Gourdon

Gourdon-001

Гурдон е място, където приказни неща се случват. Буквално. През 1955 г. именно в Гурдон Грейс Кели се запознава с принца на Монако – Рение, по време на снимките на филма на Хичкок „Да хванеш крадец“ … и така станала принцеса. Намиращ се на близо 70 км от Коараз, Гурдон се въздига на стръмна скала. А на върха й стои гордо внушителен замък, заобиколен от градините на Андре Льо Нотър. Старите къщи са добре запазени и възстановени в живописното селце, където занаятчиите са движеща сила.

Tourtour

Panorama_Tourtour

„Селото в небето на Прованс“ – така го знаят местните. Туртур се намира на 635 м надморска височина, на 107 км от Ница. В селото преобладава римска архитектура, като църквата „Св. Денис“, двата замъка с внушителните си кули и извиващите се селски улички формират историческия дух на Туртур. Макар потънал в чара на миналото, не мислете, че селото е спряло във времето. Населението на Туртур е младо и вдъхновено, работещо в многото туристически и културтни дейности на селото.

Seillans

Seillans_var_france

Сейян е само на няколко километра от Файенс и е известен като място за ценители на изкуството. Художникът Макс Ернст е бил така очарован от малкото село, че прекарал последните години от живота си там, а творчеството му може да бъде видяно в галерия „Таннинг-Ернст“, редом с картините на Доротея Танинг и Стан Апензелър. Галерията е отворена за посетители целогодишно. Редовно се организират и турове на селото и храма Notre Dame de l’Ormeau.

 Bargème

Bargème_-1

Баржем, като повечето селища в този район, впечатлява историческите фенове със стари сгради и средновековно наследство. Това, което отличава Баржем е, че е най-високо разположеното село във Вар (регион в югоизточна Франция) – на цели 1 097 м – и гледката от кулите на средновековния му дворец е поразителна. Дворецът е от части разрушен по време на Кръстоносните походи, но това не пречи на туристите да усетят духа на древната история на Баржем. С население само от 142 души (през зимата), атмосферата на селото е дива, задушевна и походяща за всички, копнеещи да избягат от шума и навалицата в големия град.

Moustiers-Sainte-Marie

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Мустие-Сен-Мари е друго парченце от райската торта на Прованс и наш  фаворит, затова и ще приложим две снимки. Заобиколено е от най-дълбокия каньон в Европа Вердон, който се смята и за най-красивия, с дължина от 25 км и дълбочина до 700 м. Реката между Мустие-Сен-Мари и Кастелан се е всекла 700 метра надолу във варовиковите скали и спукащи се каяци по реката са често явление. В селото можете да видите още и езерето Сен Кроа и лавандулови ниви от плато Валансол. А за първи път тази година (25 юни – 8 юли) общината организира събитието LavandEvasion, на което можете да наблюдавате красивия процес на цъфтежа на лавандулата. Мутие-Сен-Мари е прочуто с производството си на керамика и в селото има поне 20 работилнички, отдадени изцяло на този занаят.

Каньон Вердон
Каньон Вердон

Gassin

22373887316_9620dcc515_z

Гасин предлага невероятна гледка от залива Сен Тропе и обграждащите го скали. Бреговата линия, която се вижда в далечината, включва много туристически курорти. Историческата част на Гасин е малка и включва площад, не по-широк от платно на улица, но тесните улички на селото притежават типичен френски чар и  лутането по тях е удоволствие само по себе си. Още от френския чар може да откриете в градината L’Hardy-Denonain, на юг от Гасин.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *