Колмар, Франция Колмар, Елзас

Наръчник на пътешественика – любител на виното (1)

Къде, ако не във Франция. Няма друга страна в Европа, в която не само е прието да се пие вино по парковете, но е и въпрос на стил (стъклените чаши са задължителни). Виждали сме младежи, които си правят пикник в подножието на Айфеловата кула и дори частно парти под мостовете на Сена. Дори в скъп град като Париж виното е относително евтино и – каква изненада:) – доста добро.

Нека ви разкажем за основните френските винени райони.

винена карта на Франция

Елзас
Разположени в долината на река Рейн между Страсбург и Мюлуз, лозята в Елзас са различни от останалите френски масиви. Винената култура тук е пропита с германски традиция, като се произвеждат предимно сухи или плодови бели вина. Най-популярни са Ризлинг, Силванер и плодовото Гевюрцтраминер.

Лоара
Долината на Лоара е известна не само със замъците, но и с прочутите си леки бели вина. Основни сортове тук са шенин блан и совиньон. Важно място е Anjou (Анжу), където се произвеждат сухи бели, червени вина и розета. Сред най-известните вина са розето Anjou Rosé” и белите “Muscadet” и “Gros Plant”.

Бордо

Винопроизводството е концентрирано около пристанищния град Бордо и долината на река Гарона, която се влива в естуара Жиронд, разделайки областта на две. На левия й бряг се произвежда предимно каберне совиньон, на десния мерло. Отглеждат се известните сортове Медок, Грав, Сент-Емилион, както и местния Померол, десертните Сотерн и Барсак. Само най-добрите производители могат да означават вината си като grand cru, на следващо място са също така висококачествените вина cru bourgeois. Реколта 2009 се смята са една от най-добрите.

Бургундия

Тук са Бон и Божоле (центърът на младото божоле). Основните сортове са шардоне и пино ноар за червените. Само в Божоле има сорт гаме. Характерни за областта са малките масиви.

Долината на Рона

Долината на Рона, или Côtes du Rhône, е разположена между Лион и областта Прованс. Казват, че тук лозята събират най-много слънце. На юг, разпространен сорт, използван за производство на червени вина, е гренаш, донесен от Испания. На север основният сорт е сира. Отглеждат се още червените сензо и мурведър, както и белите вионие, марзан и русан.

Прованс
Южната област няма славата на основен винен район, но е интересна със своите розета. Най-известните са Côtes de Provence и Côteaux d’Aix. Най-известното бяло вино е Bandol.

Къде да отидем?

ЛионВинените турове обикновено се предлагат организирано, като включват и дегустации. Ако искате да разгледате и други забележителности, по-добре да ги организирате сами дори да загубите някоя и друга дегустация.
Нашият предпочитан маршрут включва разположените в близост едно до друго Бургундия, където е столицата на горчицата Дижон, Лион (на снимката) с долината на Рона и Прованс. Най-добрият период за разходка в този край е юни, когато цъфти лавандулата.

Бургундската столица на виното – Бон (на френски Beaune) предлага всичко, което един ценител може да иска, на първо място – музей на виното. Тук са още църквата Нотр-Дам с гоблените и един стар хотел, който през 15 век (!) е бил болница. Близо до Дижон – световният център на горчицата, са Vézelay с базиликата Сен-Мадлен и абатството Abbaye de Fontenay. За Лион може да се говори много. Старият град със средновековните домове от 15-17 в., принадлежащи на богати търговци от Фламандия, Германия и Италия, е в списъка на ЮНЕСКО. Лион е и своеобразната столица на гурмето. Авиньон с Двореца на папите и прилежащата към него Бутилерия, както и мостът Бенезет са задължителна спирка. Прованс, вдъхновил много художници – от Ван Гог до Матис, привлича и с един от най-зрелищните замъци във Франция, макар и разрушен – Les Baux-de-Provence.

Катедралата в БордоБордо (на снимката е Saint-André Cathedral) и районът на Лоара също не са за изпускане. Бордо изкушава освен с вино и с най-големия площад в Европа, най-дългата пешеходна улица и една от най-старите църкви.

Друга посока води към Елзас, където са Страсбург, Мюлуз, който е магнит за любителите на ретро коли (заради Cité de l’Automobile) и  Колмар (на основната снимка) с малката Венеция.

Френските железници периодично предлагат промо билети от Париж до Лион, Бордо и други градове на цена от 25 евро в едната посока, така че имате алтернатива на рент-а-кар.
>> Втора част

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се