Кристо и Жан-Клод (СГХГ)

Безплатни неща: България

Входните такси на музеите понякога може да възпрат по-многобройните групи или хора с по-малки възможности да ги посетят. В някои музеи (предимно в София) цените на билетите достигат и надхвърлят 10 лева. Но по препоръка на ЮНЕСКО повечето музеи (без Музейко) имат безплатни дни.

Обикновено музеите са отворени безплатно по време на официални празници – например, историческите музеи са със свободен вход на 3 март, 6 и 22 септември, а вооенноисторическите музеи – за 6 май.

Националната художествена галерия и други културни институции традиционно обявяват безплатен вход за Деня на народните будители – 1 ноември. Това включва още Криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски”, Музея на социалистическото изкуство в кв. „Изгрев” и в Софийски арсенал – Музей на съвременното изкуство на бул. „Черни връх” №2 в София.

Друга възможност за безплатно посещение предлага Нощта на музеите (по традиция през май), но напливът от желаещи е толкова голям, че прави събитието интересно предимно за хора, търсещи купон, а не съзерцание.

Ако искате да разгледате спокойно музеите, трябва да изберете някой от безплатните дни през седмицата, когато – тъй като хората са на работа, няма чак толкова посетители.

Така най-новата атракция в София – Квадрат 500 отваря врати за всички през втория четвъртък на всеки месец.

Всеки последен понеделник от месеца е безплатен в Националния исторически музей в София. В нормални дни безплатен е входът за деца до 7 години, като придружаващите ги възрастни плащат 3 лева вместо 10 лева.

Боянската църква е отворена безплатно всеки понеделник, след 15 часа.

Всеки последен вторник на месеца е безплатен в Музея Земята и хората.

Литературният музей е отворен безплатно за посетители всеки последен четвъртък, след 13 часа. Трябва да имате предвид обаче, че постоянно работи един къщата на Иван Вазов. Останалите обекти – домът на Вапцаров, на Димитър Димов и къщата на Славейкови са достъпни само по заявка.

Дните за безплатно посещение на Археологическия музей в София са всеки втори четвъртък от месеца за пенсионери и всяка последна неделя от месеца за всички категории посетители.

Политехническият музей е с безплатен вход всеки последен понеделник на месеца. Организират се и семейни съботи срещу цена от 7 лева.

Повечето от общинските музеи в София са отворени безплатно или срещу намалена такса и на 17 септември. Основната забележителност тук са откритият наскоро Музей за история на София (Централна баня) и подземното ниво на Базиликата „Св. София“. Освен това в четвъртък има безплатен вход в Софийска градска художествена галерия (в градинката на Народния театър), Некропола на „Св. София“ и Музея за история на София.

В страната

Музеите в провинцията като правило са с по-ниски цени (от 3 до 6 лева), но в редица градове има повече от една музейни сбирки с отделен вход. Затова събития като Нощта на музеите в Пловдив (през септември) привличат внимание. Освен това повечето музеи в града под тепетата имат свободен вход в четвъртък (тук).

Освен в Нощта на музеите (18 май в цялата страна), възможности за безплатни посещения дават Европейските дни на наследството. Така за четири дни през септември с безплатен вход бяха експозициите на открито „Средновековен град Червен” и „Ивановски скални църкви” край Русе. Но пък входните такси за РИМ – Русе и свързаните с него туристически забележителности, сред които църквите в Иваново, са символични – 4 лева за възрастни.

В много музеи в страната  всеки понеделник има безплатен вход. Сред тях са Историческият музей в гр. Панагюрище (всеки последен понеделник), Карлово и РИМ – Враца. В Бургас безплатните дни са в понеделник (10-16 часа) и се въртят по следната схема: І седмица на месеца – Археологически музей; – ІІ седмица на месеца – Природонаучен музей; – ІІІ седмица на месеца – Етнографски музей; – ІV седмица на месеца – Исторически музей.

Всеки последен вторник на месеца с безплатен вход е музеят в Кърджали.

В РИМ – Смолян безплатен е всеки четвъртък, а във Велико Търново – всеки последен четвъртък от месеца.
На Деня на река Дунав – 29 юни, достъпът до кораба Радецки също е безплатен.

Други прояви

Една чудесна инициатива е новото есенно издание на София Филм Фест за учащи, което се организира в Дома на киното. То е всеки понеделник от 28 септември до 14 декември 2015 г. и с вход свободен за всички ученици и студенти.

Столичани вече шест години могат да се радват на безплатния джаз фестивал през юли – A to Jazz. Подобен фестивал на открито се провежда в началото на август и в Банско.

Любителите на рока могат да избират между феста в с. Миндя и по-нови прояви, организирани в Пазарджик (Плюс фестивал през септември) или Мъглиж. Едно от най-важните събития тази есен беше Green Rock Fest Ruse 2015.

Тези, които предпочитат хип-хоп и реге, могат да посетят „The Sun Tribe Open Air Festival“ – 2015 край Бургас.

За повече безплатни прояви, следете календара на Куфара. Ако искате да добавите събитие – пишете ни.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *