Епидавър

Епидавърът – чудото на акустиката

На два часа от Атина се намира едно от чудесата на древна Гърция – археологическия комплекс Епидавър с неговия амфитеатър, уникален поради акустиката си.

Предполага се, че тук (градчето Епидаврия) е родното място на сина на Аполон — лечителя Асклепий. Светилището (асклепион), изградено още през 4 век преди новата ера, е скрито сред гористите хълмове на 8 километра от града. Има музей, древен стадион, останки от бани и други обществени сгради. В близост до Епидавър се намират минерални извори.

Останки от баня
Останки от баня
Епидавър
Светилището е обект на реконструкция

В светилището на Асклепий са се стичали за изцеление хора от всички краища на Древна Гърция. Те са преспивали в специални спални помещения и са се надявали, че ще им се присъни сам Асклепий, за да им каже какво да направят, за да се излекуват.

Най-запомнящото се от всички древни съоръжения е амфитеатърът. Някога представленията се продължавали с дни и хората са си носели храна и вино, за да могат да останат цял ден.

Амфитеатърът първоначално е имал 34 реда каменни седалки (римляните по-късно прибавили още 21 реда) и събира 15 000 души.

Всяка дума, произнесена от сцената се чува без усилватели дори на последния ред, разположен на 60 метра. В центъра на сцената има кръг, който обозначава мястото, което осигурява най-добра чуваемост. Екскурзоводите го демонстрират с ръкопляскания, но отвреме се изреждат и неосъществени оперни певци.

Разгадката е в това, че специалната конструкция на амфитеатъра създава акустичен филтър, който пропуска звуците с висока честота, обикновено произвеждани от гласовете на актьорите, като същевременно заглушава нискочестотните, тоест фоновия шум, генериран от публиката.

До Епидавъра може да се достигне с кола или автобус от Атина, както и със специални автобуси от Нафплио, които изчакват един час – време, което, ако пропуснете музея, е достатъчно, за да се разгледа мястото.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *