Лос Анджелис

Безплатни неща: Лос Анджелис

Лос Анджелис, често наричан „градът на ангелите“, е втори по големина град в Америка след Ню Йорк. Той е едно от най-големите културни и развлекателни средища в света. Освен платени развлечения има и редица безплатни такива. Тук ще се опитаме да ви запознаем само с една малка част от тях.

Страна: САЩ

Население: 3 904 657 (2014)

Разположение:  Южна Калифорния

Визи за българи: Да

1) Обсерваторията Грифит

Тя е разположена на хълма срещу големия надпис „Холивуд“ и е отворена за посещения още от далечната 1935 г. Нейното разположение разкрива на посетителите впечатляващи гледки от средата наоколо.

Освен красивите гледки там има махало на Фуко, сеизмограф, телескоп и различни експонати и изложби. Можете да се насладите и на планетариум. Тук вече трябва да заплатите, но сумите не са големи.

Ако искате да прекарате повече време навън, паркът Грифит е вашето място. Той е най-големия градски парк в САЩ и предлага различни трасета за катерене, колело, разходка, като междувременно ще се наслаждавате на водопади и лагуни. Тук има и Зоогическа и Ботаническа градини, музеи и, разбира се, обсерваторията.

Обсерваторията Грифит в Лос Анджелис
Поглед към обсерваторията Грифит

2) Санта Моника

Санта Моника е един от най-легендарните плажове в Щатите. Известен е с меките си пясъци, многото и различни атракции, както и с нощните си забавления.

„State Beach“ е познат като един от най слънчевите плажове. Средно около 340 дни в годината са слънчеви.

Удобно е да вземете колело и да обикаляте околността с него. Има път за колела, който е дълъг 26 мили и върви паралелно на Тихия океан и е най-дългия плажен път за колоездачи в света.

 

Плажът Санта Моника в Лос Анджелис
Плажът Санта Моника

3) Rodeo Drive – за любителите на шопинга

Вдъхновена от филма с Джулия Робъртс „Красива жена“ , Rodeo Drive е прекрасна търговска улица в Бевърли Хилс, която предлага дизайнерски магазини и малки бутици. Районът е популярен сред богати купувачи, знаменитости и туристи, които се надяват да видят модни икони. Собствениците на магазините са свикнали с туристическия поток.

Rodeo Drive, Лос Анджелис
Rode Drive

4) Концертната зала на Уолт Дисни

Тя отваря врати през 2003 г. и е зала за концерти и представления. За нейното изграждане първоначално са дарени над 50 млн. долара от вдовицата на Уолт Дисни – Лилиан. Впоследствие се оказва, че тези пари не стигат и в крайна сметка проектът достига 200 млн. долара. В момента това е една от най-големите концертни зали в цял свят и побира 2265 слушатели. Отличава я и иновативния й дизайн.

Въпреки че изглежда впечатляваща както отвън, така и отвътре, жителите в околността не са доволни от съседството, тъй като стоманените панели, с които е облицована сградата, концентрират слънчевите лъчи, така че тротоарът и съседните жилища се нажежават до пустинни температури.

Ако искате да разгледате сградата, не е нужно да си купувате билет за някакво представление. Можете съвсем безплатно с помощта на гид или аудиотур да разгледате екстериора и интериора й. Графици на туровете можете да видите тук.

Консертната зала Уолт Дисни в Лос Анджелис
Концертната зала Уолт Дисни.

5) Venice Beach

Не, не сме объркали статията с Италия. И тук има една малка Венеция. През 20 в. този плаж е моделиран като Венеция – канали и всичко типично за нея. Разбира се, че не заприличва изцяло на Венеция, но плажът е впечатляващ и събира много посетители. Няма ги типичните италиански църкви, пицарии и ресторанти, но затова пък има много други развлечения. Повече информация за плажа и неговите развлечения можете да видите тук.

Плажът Венеция в Лос Анджелис
Плажът Венеция

 

6)  Hollywood Boulevard

Повечето от забележителностите на холивудския булевард са безплатни: Walk of Fame или отпечатъците на звездите през Китайския театър. Можете да се насладите и на изпълненията на уличните музиканти.

hollywood

 7) Фермерският пазар

Разположен на ъгъла на Трета и Феърфакс, този пазар от 1934 г. е запазил голяма част от оригиналните вкусове. Той предлага пресни плодове, фъстъчено масло, сирена, и горещи понички, разбира се.

Лос Анжелис
Фермерския пазар

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *