Летящ старт на сезона и купона

Напук на прогнозите за катастрофален сезон, в първата седмица на юни Слънчев бряг вече е доста оживен. Освен обичайните заподозрени – германци, британци, поляци – все по-често сред почиващите тук се появяват и българи. Вероятно тази положителна патриотична тенденция се дължи на преориентацията на много хотели към по-изгодни all inclusive оферти. Все още може да намерите таково предложение за 33 лева на човек в четиризвезден хотел.

За спад при руските туристи е трудно да се говори, тъй като познатата ни реч звучи навсякъде, но според търговците в комплекса отливът е осезаем. По-голям е притокът обаче на израелци, румънци и французи.

Като цяло цените на забавленията са коригирани надолу, но шезлонгът и чадърът си стоят твърдо на по 8 лева, което обяснява по-голямата населеност на безплатната зона по плажовете. Целодневният престой в аквапарка вече е 34 лева (срещу 38 лв. миналата година), а семейният билет (2 възрастни+1 дете) е 76 лв. (95 лв. миналото лято).

В заведенията целодневно и целонощно тече happy hour – поръчвате 2 коктейла и ви носят безплатно още два, но водата си остава най-скъпа.
Една от основните атракции по крайбрежната улица (снимка с животно 🙂 ) също е подновена – маймуните са насилствено депортирани в зоопарк, защото са се научили да крадат и на тяхно място вече са папагалите ара. Видяхме дори малко крокодилче. Остава да се надяваме, че експлоатацията им е съчетана с добри грижи…

Вечер внимавайте за триколките (20 лева за час), които сноват бързо между пешеходците – все пак за тях не се изисква свидетелство за правоуправление и не подлежат на тест за упойващи и наркотични вещества,  а стават все по-популярни.

И тази година Слънчев бряг е младежко царство с оживен нощен живот и поданиците му не са от най-тихите, тъй че ако търсите повече спокойствие, по-добре се осведомете предварително за разположението на хотела и стаята, в която ще пребивавате. Невинаги първата линия и изгледът към морето са предимство, особено ако в близост има бар, дискотека или слингшот. (Последното съоръжение е нещо като гигантска прашка, която изстрелва високо в небето клетка с луди – забавлението е придружено с полагащите се писъци, гръмка подкрепяща музика и ярки светлини.)

Макар че курортът за нас се е утвърдил в нещо като грозен символ на презастрояване и алчно печалбарство, не бива да спестяваме и добрите думи. Да оставим грижата за оползотворяването на огромната леглова база на хотелиерите и предприемачите и да се концентрираме върху същественото за нас – плажът и природата превъзхождат тези в прехвалената Майорка например. Чисто и поддържано е, зеленина не липсва, а като изключим някои мегаломански и кичозни строителни проекти, ландшафът радва очите. Непосредствената близост на стария Несебър също е голям плюс.

По мое мнение Слънчев бряг извън най-натоварения сезон е един добър избор за морска почивка. Особено ако се затвърди тенденцията към по-високо качество на услугите и повече (добронамерена) загриженост към джоба и очакванията и на българските туристи. Иначе няма как да се надделее конкуренцията на южните ни съседки.

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се