Stonehenge inner circle guided tours Стоунхендж

Суперхендж – най-големият каменен комплекс в Европа

Само на две мили от Стоунхендж във Великобритания археолози са открили над 90 огромни монолитни камъка. Те са били под плътен слой почва и са засечени с помощта на радари. Камъните са подредени С-образно и някои са високи по 4,5 метра, съобщават британските медии. Учените нарекоха находката Суперхендж, а медиите – Стоунхенд на стероиди.

Това, което открихме и тепърва ще изучаваме, е най-големият каменен монумент, откриван досега в Британия и вероятно в Европа, коментира Винсент Гафни, археолог от университета в Брадфорд и ръководител на проект за изучаване на околностите на Стоунхендж. “Не смятаме, че другаде в света има нещо подобно на това. Мащабите са изключителни, заявява той. ”

Учените смятат, че паметникът е строен преди повече от 4500 години. Той обгражда южния край на естествена падина и е служел за изпълняване на ритуали.

Въпреки че точната причина за поставяне на камъните остава загадка, част от Durrington Walls – по-късното неолитно селище, е изградено в съответствие с изгряващото слънце по време на зимното слънцестоене, най-краткият ден на годината. Според изследователите това има значение.

Археолозите смятат, че на даден етап от камъните бяха изтеглени в умишлен опит да ги запазят.

От пет години групата учени, водена от Гафни, прави подземна карта на района, като са открити множество находки. “Имаше трансформация в пейзажа, която ние не разбираме”, каза Гафни. “Камъните са имали значение. Това са специални места. Хората са били мобилизирани, както е при големите катедрали, за да се създадат тези неща.”

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се