Хавана, Куба

Хавана преди първия „Макдоналдс“

Ако искате да се запознаете с Куба във вида, в който я остави режимът на Кастро – като музей на коли от 60-те, революционни артефакти и най-вече самобитна култура, може би е време да побързате. След като САЩ отмениха ограниченията за туристически посещения, много неща ще се променят. И със сигурност ще стане по-скъпо.

Откриване на архитектурните забележителности, джаз концерти, срещи с творци или гастрономически маршрути: каталогът с пътувания от САЩ до Куба бързо се обогати след неотдавнашното обявяване на затоплянето на отношенията между двете страни.

Фирмата ИнсайтКюба (InsightCuba), един от главните туроператори, специализирани в престои на карибския остров, вече предлага шестдневен маршрут в Хавана и Матансас за слушане на джаз и разговори с музикантите. Майстор-готвачът Дъглас Родригес, който е дете на кубински родители и живее в Маями, предлага двадесетина места през март за „маршрут, изготвен с цел потапяне в изкуството и кулинарния свят на Куба в контекст, който ще позволи срещи и разговори с творци и майстор-готвачи“ в Хавана и други градове.

Миналата седмица Вашингтон отмени редица търговски и пътнически ограничения в рамките на обявеното на 17 декември историческо сближаване след повече от половин век ембарго. Дипломатическите отношения между САЩ и Куба са прекъснати от 1961 г. Американците вече могат да пътуват до Куба без предварително разрешение от САЩ, но все още при някои условия: трябва да се запишат чрез регистрирани туроператори в една от 12 предвидени категории, съобща Франс Прес, цитирана от БТА.

Туроператорите вече наблюдават силно увеличение на търсенето за маршрутите им. „Телефоните постоянно звънят през последните дни“, обясни по телефона от Куба Колин Лавърти, директор на организацията „Кюба едюкейшънъл травъл“. Организацията е създадена преди три години и за това време е докарала 5000 души в Куба. Тя предвижда да поеме същия брой само за 2015 г. „Получаваме имейли от хора, които казват, че искат да дойдат преди „Макдоналдс“ да се настани“ на острова, обясни Лавърти, който тази седмица посреща две групи посетители от САЩ. „Трябва да добавим 70 престоя, за да покрием търсенето“, уточни Том Попър, президент на ИнсайтКюба.

Увеличението на посещенията обаче рискува да се сблъска с липсата на туристически инфраструктури в Куба, които вече работят на пълна натовареност, посочиха туроператорите, подчертавайки, че това позволява сближаване с местните жители. „Тези маршрути позволяват да се свържат селата и да се научат културата, историята и обичаите на други хора при взаимно уважение“, отбеляза Силвия Вилхелм, президентка на тексаската агенция КубаПуентес, която е специализирана в посещения с културна и архитектурна насоченост. „Това позволява да се прогонят стереотипите, които се чуват от повече от 50 години в някои села“, добави тя.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *