багаж

С какви дрехи да пътуваме?

През последните години полиестерът придоби ужасяваща популярност и дори модни марки от висок клас не се свенят да предлагат рокли, панталони и ризи за (примерно) 500 лева от тази изкуствена материя. Когато човек е на път, подборът на правилните материи може да се окаже твърде важен, макар и често подценяван въпрос.

Чифт дънки и пет тениски

На пръв поглед рецептата за път изглежда лесна – чифт дънки и тениски „колкото поеме“ (куфарът). Това обикновено е достатъчно – стига да имате резервен комплект (и най-добрите късат дрехи или сядат на боядисана пейка) и да сте готови за обрат на времето. Знаете, зимата без хляб и лятото без дреха не се тръгва.

Освен колко, има значение и какво носите. И друг път сме писали – никога не забравяйте да вземете шал. Той е мултифункционален, почти като хавлията от „Пътеводителя на галактическия стопаджия“. Разбира се, и шапка (макар че в повечето курорти продавачите на шапки сами ще ви намерят).

Умни материи

Основното е от каква материя са дрехите. Те трябва да не заемат много място, да не се мачкат и да абсорбират влагата, като позволяват на кожата да диша свободно.

Една полупрозрачна дреха от полиестер може да ви изглежда лека и ефирна, но след два часа с нея ще се чувствате по-зле, отколкото в дълга памучна роба. Питайте бедуините.

Четете  етикета

Вълна. Незаменима за зимата, тъй като топли и поема влагата. Избирайте мохер и мерино, тъй като заемат по-малко място.

Памук. Без конкуренция във всички сезони. Тъй като е естествена материя, абсорбира влагата. Хипоалергичен е. Недостатък е, че се мачка и съхне по-бавно от синтетиката. В горещо и влажно време една привлекателна разновидност е шамбрето (изглежда като деним, с бял вътък).

Коприна. Тези дрехи вече се намират рядко, така че ако имате, не ги изхвърляйте. Някои видове коприна – тези, които могат да се перат и са по-тежки, са подходящи за пътуване. (По- леката коприна обикновено върви с предупреждението „само химическо чистене“). Тя е лека и  чудесно изолира тялото от атмосферните условия. Недостатък е, че е крехка и може да се свие при пране.

Лен. Той абсорбира пот и влага (повече от памука), не се прилепва към тялото и бързо съхне. Но се мачка твърде много.

Вискоза. Наричана често изкуствена коприна, тя се изработва от дървесна целулоза (бреза). Не е синтетика, но и не е изцяло естествен материал, тъй като при обработката се използват химикали (някои производители все пак твърдят, че използват предимно естествени технологии). Мачка се, макар и по-малко от памука, така че опаковайте внимателно.

Бамбук. Изработва се от целулоза и в много отношения има качествата на памука.

Модал. Изработва се от целулоза и се използва широко за производство на бельо и спортни дрехи. Той е здрав, не се свива и е по-щадящ към тялото от синтетиката.

Лиосел/тенсел. Изработва се от целулоза (тоест не е синтетика) и абсорбира влагата. Освен това има анти-бактериални свойства. Мачка се, но, ако е опаковано добре, обикновено гънките се изглаждат като престои на закачалката. Не е без значение, че е биоразградим.

Найлон. Не се мачка, но няма пропускливост, като цяло избягвайте в горещо време. Използва се в комбинация с други материи и  в спортно облекло, като призводителите твърдят, че специалната текстура абсорбира потта. Ние  предпочитаме модал и тенсел.

Спандекс/Ликра. Прослувут със своята еластичност, това е синтетичен материал също като найлона. Абсорбира влагата и съхне бързо.

Полиестер. Както казахме в началото, в повечето случаи не става за път. Това, че е здрав и не се мачка, не компенсира неговата задушливост. Но има няколко изключения. На първо място, разбира се, е поларът, задължителна част от екипировката на планинарите. Това е мека, топла, дишаща и здрава матиря, която съхне лесно (важно при сняг) и е по-лека от вълната. Разновидности може да се срещнат и други наименования като Dri-Release.

Микрофибър. Изработва се от полиестер, найлон, вискоза или акрил, обикновено в комбинация. Макар и синтетика, микрофибърните тъкани са добри за пътуване – те са леки, издръжливи, лесни за поддръжка, не се мачкат и са устойчиви на вятър.

Акрил. Това е синтетичната алтернатива на вълната, която се поддържа лесно, но не дава на тялото да диша. Пере се лесно и обикновено е хипоалергичен. Но бързо става на топчета и като цяло не е с добро качество.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *