stonehedge Стоунхедж

Празнувайки най-дългия ден

Лятото е при нас: понеделник, 20 юни, е най-дългият ден на 2016 за всеки, живеещ на север от екватора. Ако тачите езическите ритуали, този ден е специален. Тази година дори включва “ягодова луна”, за първи път от 1967 г. насам.

От древността това е ден, почитан с ритуали, за което свидетелстват множеството древни светилища. Никой не знае например защо Стоунхендж е построен преди около 5000 години. Но една от версиите е, че е за отбелязване на слънцестоенето и равноденствието. В днешно време, хората все още се събират, за да отдадат почит на лятното слънцестоене в Стоунхендж.

Но това не е най-дългият ден в историята на Земята – това се е случило още през 1912 г.

Как се появява лятното слънцестоене?
Земята обикаля около Слънцето по наклонена ос (вероятно защото нашата планета се е сблъскала с други масивни обекти преди милиарди години, когато тя все още се формира).

Така че между март и септември Северното полукълбо на Земята получава повече излагане на пряка слънчева светлина в продължение на един ден. В останалата част от годината южното полукълбо получава повече. В северното полукълбо “пикът” на слънчева светлина обикновено е на 20, 21 или 22 юни всяка година. Това е лятното слънцестоене. За южното полукълбо това е на 21, 22, или 23 декември, когато на север е най-тъмно.
От техническа гледна точка, лятното слънцестоене настъпва, когато слънцето е точно над Тропика на Рака, или 23.5 ° северна ширина. През 2016 г. това ще се случи точно в 22:34 на 20 юни (за София – 1:34 на 21 юни).
СлънцестоенеКолко часа на слънчева светлина ще получите, зависи от това къде живеете.

Колкото по на север сте, толкова повече слънчева светлина ще видите по време на слънцестоенето. За София – точно 15 часа и 19 минути.

Тази карта помага:DaylightSolsticeGlobal

(Brian Brettschneider)

Близо до Полярния кръг слънцето практически не залязва, както е във Феърбанкс, Аляска. (Но по време на зимното слънцестоене Феърбанкс получава само около три часа слънчева светлина.)

Фотографите да имат предвид, че слънцестоенето ни дава най-дългия залез на годината, обикновено от един до час и половина след залез слънце

Не е задължително обаче това да е най-ранният изгрев или най-късният залез. За София най-късният залез предстои в 21 часа и 9 минути, а най-ранният изгрев вече е история.

Вижте тук 

Но това не е най-дългият ден в историята на земята.

Откакто Земята има океани и луна, нейното  въртене постепенно се забавя с течение на времето поради приливите. Преди около 4,5 милиарда години на Земята са били нужни само шест часа, за да завърши едно завъртане. Преди около 350 милиона години – 23 часа. Сега, разбира се, денят е 24 часа. И дните постепенно ще нарастват. Но това не означава, че 20 юни през  2016 г. е най-дългият ден в цялата история.

Това е така, защото т. нар. приливно триене не е единственото нещо, засягащо земната ротация – има няколко компенсиращи фактора.

Топенето на ледниците, след края на последния ледников период преди 12 000 години (което сега се развихря заради глобалното затопляне) ускорява леко ротацията на Земята. Освен това, геоложката активност в ядрото ​​на Земята, земетресенията, океанските течения и сезонните промени на вятъра могат да ускорят или забавят въртенето на планетата.

Като се вземат всички тези фактори заедно, учените са изчислили, че най-дългият ден в историята на Земята (засега) вероятно е бил през 1912 г.Но въпреки това тази година слънцестоенето е забележително с друго.

Според Алманах на старите фермери, пълнолунията през юни са били традиционно наричани “ягодови луни” от американските индианци, защото това е месец на бране на ягоди. В Европа пълнолунията през юни са били известни като “медни луни” или “пълни розови луни.”

За последен път ягодовата луна е съвпадала с лятното слънцестоене през 1967 г. Това е събитие, което човек наблюдава веднъж или два пъти в живота си. Насладете се.

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се