На час път от София

Ако посрещате този дълъг уикенд без планове за екскурзия, ето няколко предложения. Те идват от неочаквано място – министерството на регионалното развитие, което наскоро отчете изпълнението на програми за трансгранично сътрудничество с Република Северна Македония и със Сърбия.

Средновековни църкви с уникална архитектура и стенописи, панорамна гледка от един от най-високите водопади в България и най-големият въжен парк в страната са част от проектите.

Водопадът Полска Скакавица се намира само на 98 км от София. Феноменът е обявен за природна забележителност през 1968 г. заради изключителната природна и културна значимост. Висок е 3 метра, а денивелацията от най-високата му точка до нивото на река Струма е 70 метра. Рехабилитиран е участък от общински път, изградени са еко пътеки и паркинг. В района има запазени уникални местообитания, в които има много редки и застрашени видове животни и растения, част от които ендемични – намират се единствено в тази част на България. Тук се срещат и много защитени от закона видове, като пеперудите Поликсена, Голямата огневка, Едрата синевка, Четириточковата еуплагия, бръмбара рогач и много други.

За любителите на поклонническия туризъм, българската култура и ранна архитектура, интерес представлява Средновековната църква „Свети Архангел Михаил“ в гр. Рила, област Кюстендил. Тя е реставрирана и е извършена частична реконструкция на средновековната сграда и стенописи. Според специалистите църквата е построена преди Рилския манастир. Храмът е включен в Регистъра на Министерство на културата за недвижимите културни ценности от национално значение. „Свети Архангел Михаил” е една от малкото добре запазени църкви на Балканите, датирани от 12 век. Изключително живописна е и възрожденската стенописна декорация, традиционно подчинена на патрона на храма – Свети Архангел Михаил.

Само на час от София, край Правец, туристите могат да се насладят на археологическия паметник – църквата „Света Богородица” от ХІV в. Тя се намира в с. Осиково, местност „Манастира“ и е част от Осиковския манастир. Православният храм представлява малка еднокорабна, едноапсидна сграда, изградена от големи и по-малки каменни блокове със спойка от бял хоросан. В североизточния ъгъл в основата на апсидата е оформена малка полукръгла ниша, символ на витлеемската пещера – протезис или жертвеник с важно обредно предназначение за светите дарове и богослужебната утвар. На западната стена има изградена втора полукръгла ниша – диаконикон. Оформянето на такава ниша в западната стена се среща рядко в църковното строителство в България. Църквата отвътре е била богато украсена с полихромна стенописна украса в техника „яйчена темпера” и класическо „фреско”, издаваща почерка на изключително школувани зографи. На запад от църквата е разкрит притвор и останки от баптистерий – кръщелна. Пред и около църквата са открити по-ранни останки от сгради и съоръжения. По проекта е извършено укрепване на археологическата ценност и руините около нея, но видно от снимките, изпълнението не впечатлява.

Във Вършец е изграден най-големият въжен парк в България. Въжената площадка разполага с 45 елемента с различна трудност.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *