mirdgardhaus

За почитатели на бирата

Германия

Германците твърдят, че са се научили да правят бира от римляните, но до 1516 г. са се справяли както намерят за добре. След това обаче влиза в действие прочутият закон за чистотата на бирата, който чак до 1993 г. забранява всякакви експерименти с бирата от типа на ароматизатори и добавки. Набиращата популярност и у нас Радлер е резултат на известна либерализация на правилата.

С повече от 6000 вида бира и 1200 пивоварни, в Германия е трудно дори да направим шортлиста. Да започнем с очевидното.

Октоберфест

се провежда всяка година в Мюнхен, от средата на септември, за 16 дни. Тази година е до 4 октомври. Фестивалът залага на мащаба – халбите са по един литър и е атракция да се гледат как крехките, но добре тренирани сервитьори пренасят по 6-7 наведнъж. Общо 14-те шатри събират 118 хиляди души. Щом 6 милиона туриста се стичат всяка година в Бавария, сигурно и вие трябва да започнете оттам. В града има още много интересни места.

Хофбройхаус, ресторант с градина и пивоварна
Хофбройхаус съществува от 16 век
Ще се ограничим до две – Hofbräuhaus, защото бившата кралска пивоварна е нещо като място за поклонение от всеки почитател на бирата и Bier & Oktoberfestmuseum, който е разположен в къща от 14 век.

[floated align=”left”]
У нас

Музеят на “Загорка” е отворен за посещение за лица над 12 години (до 18 години – само с възрастен и без консумация на алкохол). Срещу билет от 6 лв. се предлага и дегустация. А тези, които са били в Амстердам, твърдят, че и музеят на компанията – майка, Хайнекен, е доста впечатляващ.
[/floated]Тук, в Бавария, в град Фрайсинге е най-старата пивоварна в света. Местните монаси са варили тук още през 1040 г. “сок от ечемик “. Все пак трябва да се отбележи, че за специални поводи баварските херцози са си поръчвали силна бира Bockbier от Айнбек, близо до Хановер. Само в Бавария можете да се насладите на Eisback, която се замразява, за да увеличи съдържанието на алкохол. Но славата на Германия не се изчерпва с баварската бира.

Бамберг, старото кметство
Бамберг

В северната част на страната предпочитат светло пиво. Така в Дюселдорф пият тръпчив Alt, в Кьолн – наситения на хмел Koeilsch, който се сервира в малки чаши. На юг харесват леките бири със силен аромат на малц, като Hell и Lagerbier. Южняците също са големи фенове на нефилтрираната бяла бира Weissbier. Популярни са и тъмните, шварц бири, които се поднасят в чаша с форма на лале. Една от най-известните древни рецепти за Rauchbier (пушена бира) се прпилага в стария баварския град Бамберг. Малцът за нея се суши на открит огън, и бирата получава специфичен мирис.

Интерес представлява и Бремен, където фабриката на Becks e отворена за двучасови визити.

Чехия

И в Чехия пововарната традиция е дълга и славна. Произвеждат бира отпреди 10 век, когато епископ Войтех забранява тази дейност, вероятно заради недостиг на ечемик. Два века по-късно самият папа снема забраната. Освен “Крушовице”, “Гамбринус”, “Будвайзер”, във всяка област произвеждат бира по уникална рецепта. Ако търсите историческите корени, трябва да се отправите към Бржевновския манастир – чели сте за него в “Швейк” до Храдчане, където е произвеждана първата бира от бенедиктински монаси.

Музеят на бирата в Прага (близо до Карловия мост, на ул. Хусова 7) изглежда като нещо, което непременно трябва да се посети. Ние не сме имали този късмет, но отзивите в туристическите сайтове са ласкави и неочаквани. Най-малкото защото къде другаде предлагат шоколадова бира:)

Сред другите бирени забележителности в Прага е

“У Флеку” – малка пивоварна и кръчма, основана през 15 век, преживяла и национализация, и приватизация. Има огромна бирена градина и осем зали (академична, рицарска, ловна и т.н.), в една от тях е основан хърватският футболен клуб “Хайдук”. Непременно опитайте “флековски” гулаш с кнедли.

На този фон Смиховската бирена фабрика в Прага, където произвеждат Staropramen, е съвсем млада – от 19 век.

Пилзен - входът на фабрикатаВ Пилзен е домът на едноименната бира, която според чехите има лечебни свойства. Тук се произвежда и “Гамбринус” още от 19 век, бирата носите името на легендарния крал на … Фландрия. Заводът е отворен за любопитни туристи, а на мястото на бившата ферментационна е пивницата Na spilce, която може да събере до 600 посетителя.

На юг е биреният триъгълник – Ческе Будейовице, Требон и Противин. Тук се произвеждат съответно популярната и у нас Budvar , тъмната Regent  и Platan, плътна бира с изразен малцов вкус.

Марката Крушовице се произвежда от пивоварна, която съществува от 1581 г. в едноименното село.

Белгия

Музеят на хмела еатракция за тези, които искат да научат тайните на добрата бира. Макар че белгийската бира обикновено не съдържа много хмел, той все още е важен компонент. Poperinge, близо до границата с Франция осигурява по-голямата част от производството на хмел в Белгия. Можете да се запознает с практиката при отглеждането му от фермерите или да посетите музея.

Moeder Lambic Original

Moeder Lambic Original

е уникален бар в Брюсел, който е почти задължителен заради бирената си листа. Мястото е спокойно и има добро местоположение, трудно ще го пропуснете с големия навес, който осигурява и няколко открити места.

The Zythos Bierfestival 

е най-големият бирен фестивал в Белгия. Провежда се в Лювен през април и през това време са огранизирани специални шатъл автобуси, които довеждат туристи от Брюксел.

Лювен се смята за столицата на бирата и не случайно като част от туристическите атракции в града са посещенията на пивоварни. Stella Artois например е отворена за индивидуални туристи всяка събота и неделя от 13 часа, срещу билет от 8.5 евро. Възможни са и групови посещения с предварителна заявка.

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се