Толедо – криволичещите пътеки към три култури

Толедо трябва да е бил един от най-космополитните градове на Средновековието, ако се съди по това, което е достигнало до наши дни. Само на 50 километра от Мадрид, старата столица привлича с богатата си архитектура, забележителни музеи, гледки и лакомства. Но преди всичко с уникалното съчетание на три култури – арабската, еврейската (сефарадска) и испанската и съответните им религии.

Толедо
Пригответе се да се катерите по стръмни улици

Всъщност културните влияния са дори повече, защото историята на града започва преди 2000 г., когато той е важна крепост на римляните и средище на гръко-латинската култура. Крепостта Алказар, която – заедно с извиващата се „змия“ на река Тахо, доминира в силуета на града, е от ІІІ век, достроявана е от следващите владетели. Била е разрушена по време на Гражданската война, а след това е възстановена във вида, познат от времената на Карл V.

orgazЗа мен обаче двете най-важни неща в Толедо са катедралата и музеят на Ел Греко, а на следващо място поставям църквата Сан Томе, където е изложена една от най-важните му картини „Погребението на граф Оргас“ (триумф на композицията). И, разбира се, музеят Санта Круз (не че музеят на изкуството е за пренебрегване).

Ел Греко, знаете, е грък, който не успял да се застои дълго във Венеция и Рим, но в Толедо намерил добър прием, въпреки че неотстъпчивият му характер бил на път да го остави без поръчки. Музеят е интересен не само заради художника, а защото разкрива типичната къща в Толедо и има впечатляващо подземие, изпълнено с мистерии (носят се легенди за странни светлини и подобни).

Катедралата (Santa Iglesia Catedral Primada de Toledo) е изградена върху джамия, а преди това на мястото е имало вестготска църква. В нея доминират работите на Гоя и Ел Греко. Само заради неделната меса (от 9:45) си заслужава да посетите Толедо в този ден, въпреки стълпотворението от туристи. Катедралата е огромна и има доста необичаен план. Богато украсеният бароков олтар е в центъра.

Синагогата в Толедо
Трансито

Няма как да попаднете в Толедо и да не стигнете до еврейския квартал, който доминира в западната част на града. Евреите са имали осезаемо присъствие тук още от времето на вестготите, които в края на VI в. при крал Лиувигилд превръщат Толедо в своя столица. Но през VІІ-VIII в. отношенията помежду им се обтегнали. Тогава, през 711 г. е нашествието на маврите. Следват няколко века разцвет на града, наречен на арабски Тулайтулах. През 1085 г. кастилският крал Алфонсо VI го отвоюва от маврите. Толедо става столица на Испания и следва нов период на разцвет, приключил с нови репресии – този път и срещу маври, и срещу евреи.

Мария ла Бланка
Мария ла Бланка

Запазените синагоги са две – Санта Мария ла Бланка, построена в началото на ХIII в., и Трансито, построена през 1366 г., където е Сефарадският музей. Характерни за по-старата синагога са колоните, заради които тя изглежда като умален вариант на Джамията-катедрала в Кордоба. В Трансито се изкачете на втория етаж (женското отделение), за да се насладите на богатата украса в пълнота.

Интересна отбивка е джамията в арабския квартал – Сан Хуан де ла Лус. И тя, както Мария ла Бланка, не е действаща.

манастирът Сан Хуан де лос Рейес
Манастирът Сан Хуан де лос Рейес

Но манастирът Сан Хуан де лос Рейес, построен през XV век по поръчка на Исабел I Кастилска, функционира. Впечатляващ тук е вътрешният двор.

Толедо
Този човек изглежда прекарва цял ден на витрината, за да покаже как се изковават изключително фините плетеници от метал

Трябва да се примирите, че за един ден няма начин да видите и възприемете всичко от Толедо. Оставете си време за разходка – по кривите улички или покрай крепостните стени в подножието на Алкасар или на Запад, при моста Сен Мартин, откъдето се открива безбрежна панорама. Ако видите отворени врати, не се колебайте да надникнете вътре – Толедо се слави с вътрешните дворове (патио).

Толедо
Толедо, близо до северната стена

Полюбувайте се на мечовете и сабите, прославили Толедо още от времето на вестготите. И непременно опитайте местните специалитети – масапанът от сладкарницата Сан Томе, толеданите, пълнени пъдпъдъци, пържено агнешко, характерния боб Perdiz con Pochas или овчето сирене Queso Manche.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *