Бившата Минерална баня

София за един уикенд (1)

„Ох, пак ли Александър Невски“.

Налага се да разхождате из София гости от чужбина или приятел от провинцията и нямате търпение да извървите пътя от Ларгото до площада на катедралата, преди да се потопите в нощния живот.

Не бързайте. София има още какво да предложи.

Минерална баня
Музей за история на София

Само след няколко дни маршрутите за най-любопитните ще се обогатят с още една забележителност – след много години най-после ще отвори врати някогашната минерална баня, сега Музей за история на София. Откриването му ще бъде на 17 септември и Kufar.eu ще бъде там. Можете да надникнете в аванс (вижте и водещата снимка) преди да продължим нататък. Столичани изобщо се радват на доста придобивки напоследък, отчасти благодарение на изборите.

Прочетете още:  галерията Квадрат 500

Градинката около банята може би не е най-привлекателното място в София, но тя е отправна точка за много други забележителности, някои от тях скрити за широката публика.

Предлагаме ви три маршрута – кратък, разширен и допълнителен.

sofОт пл. Св. Неделя до университета

В историческия център на София, имате две основни теми – античност и религия.

Тук, редом с храма „Света Неделя“, са и някои важни православни църкви, които туристите обикновено подминават. Сред тях са Ротондата „Св. Георги“ зад президентството – най-старата запазена църква в София, малката „Св. Петка Самарджийска“, която се намира в подлеза на метрото и е действаща, и „Света Петка Стара“, скрита между “Съборна” и “Цар Калоян”.

Св. Петка Стара
Св. Петка Стара – детайл от вратата

Ще се спрем на последната. Има спорове дали тя е била част от раннохристиянски комплекс заедно с Ротондата или е била част от дворцовия комплекс на Севастократор Калоян. Единственото сигурно е, че има надпис на южния вход: “Старинен храм “Св. Петка”, 1241 г.”. Вътре, в предверието под иконата на св. Терапонтий, се съхранява част от дънера, на който е бил посечен. Не е особено впечатляващо, за разлика от един стар стенопис, скрит в ниша във вътрешната част, където малко хора влизат.

Св. Йосиф
Катедралата Св. Йосиф

Можете да започнете своето пътешествие от католическата църква „Св. Йосиф“, където всяка неделя звучи орган. Храмът е нов, изграден е с дарения преди 15 години на мястото на старата катедрала, разрушена през войната.

Баня Баши
Джамията Баня баши отвътре (в ремонт)

Джамията „Баня Баши“, която сега се ремонтира и достроява, е построена през 1566 г. Побира 700 вярващи, но мнозина се разполагат и на улицата.

sinagogaВ близката Синагога, издигната през 1909 г., се събират дори повече – до 1000 души. Отворена е от понеделник до петък и е прието да се плаща входна такса. Има и музей.

Център на София
Градска сцена близо до ЦУМ

Спрете за кафе пред Археологическия музей или поне вдигнете поглед към забележителната скултура на Любомир Далчев над царския вход на БНБ (откъм музея), преди да продължите към останките от Улпия Сердика. НАИМ, според нас, е задължителна спирка: тук може да се видят Вълчитрънското съкровище и изящното съкровище от Луковит, златната маска от надгробната могила Светица край Шипка, керамичната икона на Св. Тодор Стратилат, а след 1 ноември 2015 г.  се завръща бронзовата глава на Севт ІІІ. Впрочем малцина знаят, че в БНБ също има музей, който е отворен без такса всеки вторник от 13 до 15.30 часа.

Отсреща са Националната галерия, която преди откриването на „Квадрат 500“ бе основната галерия у нас, а сега е филиал Дворец, както и Етнографският музей. В галерията тия дни се откриват две много интересни изложби – Италианска мода и изложбата на Пиер Гонор „Различните Аз“.

Антична Сердика все още не е проучена напълно и изоставените останки зад Булбанк не вдъхват големи надежди. Но поне работата по античния комплекс до Ларгото бе възобновена и се очаква той да бъде открит през октомври. Наистина това, което се вижда, не демонстрира голямо въображение и възстановката вече срещна критиките на архитекти. Остава да се надяваме, че крайният резултат ще ги опровергае.

Предполага се, че пред Шератон е бил форумът на Сердика, а пред банята – градските терми, но там още не е проучвано. Това, което може да се види сега, е районът около ЦУМ и ул. Искър, чак до подлеза на президентството, където е Източната порта и Ротондата, базиликата „Св. София“ и хотел „Арена ди Сердика“.

Стенописи от Първото българско царство
Ротонда Св. Георги

Там, където е ротондата, вероятно е бил дворецът на император Константин Велики, а по-късно и на севастократор Калоян. В ротондата има пет слоя стенописи от ІV до края на ХVІ век, когато църквата “Св. Георги” била обърната в джамия. Най-висока стойност имат стенописите от Първото българско царство, сред които е прочутият фриз с ангелите. В момента върви кампания за набиране на средства за реставрация. А срещу ротондата има останки от друга църква, ясно се вижда и къде е минавала улицата.

Гробът на Хонорий
Гробът на Хонорий

Базиликата „Св. София“ (срещу Светия Синод) е построена през VI век, но върху основите на друга църква от IV век. Вътре може да се види плоча от стария храм, който е доста еклектичен, на места – кичозен.

Базилика Св. София
Базилика Св. София

Кръст от старата църкваПрави впечатление с липсата на камбанария. При богослужения камбаната се окачвала на дърво отвън. Била е разрушена от готите и въздигната отново по заповед на Юстиниан Велики. По време на османското владичество е превърната в джамия, но е изоставена след като на два пъти минарето се срутило. През 1878 г. пред „Св. София“ е посрещнат генерал Гурко. Църквата е възстановявана на етапи, като реконструкцията приключва чак през 90-те години.

Античният комплекс под базиликата
Античният комплекс под базиликата

Тогава е първото по-подробно проучване и на част от катакомбите под нея. Всъщност чак до 2008 г. столичани не са знаели какво крие подземният град под църквата, а принос за откритието има … столичната „Топлофикация“. Археологичният комплекс под „Св. София“ и свързания с тях гроб на Хонорий сега може да се разгледат с комбиниран билет и се радват предимно на интереса на туристи, а не на софиянци. Катакомбите съдържат саркофази, зидани гробници – най-често с полуциндричен свод и многокамерни гробници и представляват своеобразен лабиринт. Само някои от гробовете са стенописани, такава е гробницата на Хонорий, която се намира под абсурден стъклен купол отвън. Открити са останките на три църкви от ІV-V век, освен сегашната базилика, чието изграждане е започнало пред V-VІ век.

Амфитеатър Сердика
Амфитеатър Сердика

През 2004 г. при строежа на Арена ди Сердика са открити останките на късноантичния амфитеатър, построен в края на III век и в началото на IV век по времето на император Диоклециан. На около 300 метра е била Източната порта на Сердика. Хотелът е изграден около него и сега останките са достъпни свободно за посещение, но и там няма тълпи от туристи.

Къщата на Яблански
Къщата на Яблански

Продължавайки в посока на Софийския университет, навлизате в една от най-приятните за разходка зони на София.

Нe пропускайте да видите къщата на Яблански (до Ялта). Бившето посолство на Китай бе придобито от ПЧБ в началото на 90-те и дълго време се рушеше, а сега е клуб на известен банкер. Сградата, а и цялата архитектурата в тази част на София, е много красива.

Щеше да е още по-хубаво, ако тя бе запазена, но само на няколко крачки зад университета се натъкваме на великолепни сгради, потънали в разруха.

(Втора част)

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *