Рим

Рим

Всички пътища водят към Рим, а ние можем само да завиждаме на всеки, комуто предстои да открие със своите очи великолепието на Вечния град, съхраняващ следите на древни битки, и не по-малко оспорвани съперничества като това между Микеланджело и Бернини, което е оставило отпечатъка си навсякъде. Ако имате късмета да избегнете най-натоварения сезон, ще се чудите къде да отидете по-напред. Градският транспорт в Рим не е за препоръчване, така че проучете предварително картата и се пригответе да ходите.

Население – 2.9 млн. души
Валута – евро
Визи за българи – не
Разстояние от София – 1030 км (924 км по въздух)
Най-добър сезон за посещение – пролет и есен
Средна температура: през пролетта – 20 градуса, през лятото – 23.2 градуса, през есента – 16.2 градуса, през зимата – 8 градуса.

[textblock style=“2″]Малко история
Вечният град или Градът на седемте хълма (осем с Яникул) е основан през 753 г. пр. н.е. от близнаците Ромул и Рем. Разположен е бил на левия бряг на Тибър, на 25 км от Тиренско море. Ромул бил и първият цар на Рим, след като убива Рем. Имало седем царе, най-важен е  Сервий Тулий. В края на 6 век пр.н.е. се установява Римската република. През 386 година пр.н.е. градът за кратко е завзет от галите, но се съвзема и подчинява околните племена и някои гръцки колонии. В последвалите Пунически войни Рим успява да се наложи и над Картаген, установява контрол над Сицилия, Сардиния и Корсика.
През 1 век пр.н.е. започва възходът на Римската империя, а в началото на Новото хилядолетие населението на Рим за първи път надхвърля 1 милион души. Тогава, по времето на Нерон, започват и гоненията срещу християните. Смята се, че през периода до 67-68 г. в Рим е проповядвал Апостол Петър, а според някои източници той е бил първият римски папа – твърдение, което протестантите отричат.
През ІІІ век в Римската империя се забелязват признаци на упадък. На изток е създадена новата столица Константинопол, а италианските императори изместват седалището си в Милано, а след това в Равена.
В края на 5 век Западната Римска империя е унищожена и Италия попада под контрола на остготите, а след това на Източната империя. Населението намалява до около 35 хиляди души. Тогава се проявава ролята на църквата.
През VІІІ век франките предават на папа Стефан II светската власт над Рим и това поставя началото на Папската държава През 800 година папа Лъв III обявява сина на Пипин Карл Велики за наследник на Западната империя.
През 846 година арабите разграбват предградията на Рим, но не успяват да преминат градските стени. Градът запазва важността си дори през периода на Авиньонското папство (1309-1377).
По време на Ренесанса папите не жалят средства, за да демонстрират величието на Рим. Изкуствата разцъфтяват, особено в началото на ХVІ век. Най-голям принос за това имат папа Юлий II и неговите наследници Лъв X и Климент VI. Построени са новата базилика „Свети Петър“, гробницата Темпието, Вила Фарнезина и др.
Но през 1527 година градът е превзет от войските на император Карл V. Преди това папа Лъв подкрепя френския крал за поста император на Свещената римска империя и губи, след това папата се обръща срещу Франция, после надследникът му Климент VII се съюзява с Хенри VІІІ срещу Карл V, а всичко това завършва с фактическия арест на папата и отделянето на Англиканската църква. Унищожен е бил архивът на Ватикана. След Трентския събор от 1545 година Римокатолическата църква поставя началото на Контрареформацията, която цели възвръщане на авторитета на църквата. През втората половина на 16 век в Рим са построени нови паметници, идва разцветът на барока.
Идват бурни години. Просвещението заплашва властта на папите. През февруари 1798 година с решаващото участие на френската армия е обявена Римска република, която просъществува година и половина. След това властта на Папската държава е възстановена, но през 1809 година тя е анексирана от Франция и Рим е обявен за свободен град на Първата империя. Властта на папата е възстановена от Виенския конгрес през 1814 година.
По време на революцията през 1849 година с активното участие на Джузепе Мацини и Джузепе Гарибалди е обявена нова Римска република.
След провала на революцията италианското национално движение се ориентира към обединение под властта на кралете на Пиемонт. Кралство Италия е обявено през 1861 г. С френска помощ Папската държава издържа до началото на Френско-пруската война. През 1870 година италианските войски превземат града, а през следващата година столицата е преместена в Рим. Това дава нов подем на града.[/textblock]

Основни забележителности

Атинската школа
„Атинската школа“ в музеите на Ватикана

Ватикана или по-точно музеите към официалната резиденция на папата са номер едно в списъка на всеки турист в Рим. Ще се ограничим до два пункта – Сикстинската капела и стаите на Рафаел. Сикстинската капела (Cappella Sistina) е музей, известен най-вече с фреските, дело на Микеланджело, Сандро Ботичели, Пиетро Перуджино, Доменико Гирландайо. Таванът с площ 1100 кв.м е изрисуван от Микеланджело между 1508 г. и 1512 г. по поръчение на папа Юлий II (познаваме го от портретите на Рафаел), докато художникът е лежал по гръб върху скелето. В образа на Св. Вартоломей от Страшния съд (зад олтара) Микеланджело е нарисувал себе си. Можете да я видите тук. Съвет – носете си огледало, за да разгледате по-лесно тавана.

Стаите на Рафаел са четири, като най-голям интерес представлява третата – Room of the Segnatura, където е прочутата фреска „Атинската школа“. В центъра са Платон (Леонардо) и Аристотел, в предния план е Питагор, а на стълбите лежи Диоген. Хераклит, който всъщност е портрет на Микеланджело, е облегнат на блок от мрамор. Вдясно виждаме Евклид, който преподава геометрия на своите ученици, Зороастър държи небесна сфера и Птолемей – земната сфера. Самият Рафаел е вдясно с черната барета. Интерес представляват още етруската колекция и Пинакотеката, в която има картини на Леонардо, Караваджо, Рени и др.

Вход за музеите – 17 евро.

Базиликата Св. Петър
Базиликата Св. Петър

Базиликата Св. Петър е основната папска базилика в Рим, център на римокатолическия свят. Първата базилика е била започната през 319 от Император на Константин на мястото на предполагаемия гроб на Св. Петър. Централният кораб е бил дълъг 85 метра. Сега само фасадата, увенчана със статуи на апостолите (без Св. Петър) е висока 45 метра. Строителството на сегашния храм е трябвало да започне през ХV век, но това се случва чак при папа Юлий ІІ , който наема Донато Браманте като главен архитект и първият камък е положен през 1506 г.. Той налага плана във формата на гръцки кръст. След смъртта на Браманте през 1514 г., последващите архитекти, вкл. Рафаел налагат промени по дизайна. Най-значими са те при Микеланджело, който става главен архитект през 1547 г., когато е на 72 години. Микеланджело оставя в базиликата една от най-известните си скулптури – Пиета (в десния кораб). Именно той проектира знаменития купол, завършен след смъртта на Микеланджело от Джакомо дела Порта. По молба на папа Павел V Карло Мадерно удължава сградата, така че тя придобива формата на латински кръст. Той завършва и фасадата, малко преди окончателното завършване на църквата през 1626 г. Голяма част от интериора, както и колонадата на входа са работа на Бернини. Входът в базиликата е свободен, но достъпът до купола се заплаща (6-8 евро). Необходимо е да се съобразите с работното време – до 17,30 часа през периода 1 октомври – 1 април.

Арката на Север, главната улица на Форума
Арката на Септимий Север е разположена на Виа Сакра

Колизеумът е започнат от император Веспасиан между 70 и 72 г. и е завършен през 80 г. от Тит. Някога амфитеатърът е събирал 50 000 души. През средните векове е служил за какво ли не – за жилища, приютил е религиозен орден, дори кариера, което е допринесло за разрушаването му. Построен е близо до Златния дворец на Нерон на хълмовете Палатин, Целий и Есквилин след опожаряването на Рим през 64 г. Впоследствие на тази територия са построени обществени здания – Колизеят, Термите на Траян, Арката на Тит на Виа Сакра, посветена на завладяването на Ерусалим, Базиликата на Максенций и Константин. Името Колосео също е свързано с Нерон, по-точно с огромния (37 м) колос – статуя на владателя, която Веспасиан преработва в статуя на бог Хелиос. Районът около Колизеума с Римския форум и хълма Палатин, освен център на античния свят, е и много приятно място за разходка. Комбиниран билет за трите – 12 евро.

Наблизо е и форумът на Траян. Ако се интересувате от античността, вижте още Баните на Каракала (Terme di Caracalla), построени в Рим между 212 и 216 г., при управлението на Император Каракала. Някога са приемали по 8000 души на ден.

Недалеч от Форума се намират Капитолийските музеи (Сенаторски дворец, Палацо Консерватори и Палацо Нуово), важно място за ценителите на скулптурата. Там е Капитолийската вълчица, кърмеща Ромул и Рем и Медузата на Бернини.

Фонтанът ди Треви e най-известният от римските фонтани и за разнообразие не е работа на Бернини, а на Николо Салви, който е използвал скици на… Бернини. Последният се е проявил във фонтана на Четирите реки на пл. Навона. Негов е и фонтанът Баркачи („Грозната лодка“) в подножието на Испанските стъпала.

Испанските стълби са едно от приятните преживявания за тези, които просто обичат да се шляят. За тях Рим предлага още много – например, разположената близо до Парка Боргезе  улица Виа Венето, някога средище на Долче вита, колоритният пазар Кампо ди Фиоре и, от другата страна на Тибър – кварталът Трастевере.

Говорещите статуи са друга атракция. Тези статии са били използвани, за да се закачат на тях сатирични поеми, послания или слухове (често свързани с папите) и са били своеобразен отдушник по времето на Папската държава. Най-известната е намиращата се близо до Навона статуя на Паскуино – тя всъщност е била на Менелай, който държи в ръце Патрокол, а Паскуино е римски гражданин, предполагаем автор на ехидни бележки.

Съветваме още да обърнете внимание на хълмовете Авентин и Яникул. Освен с изключителната гледка към града Яникул е известен и това, че там се намира манастирът Сан Пиетро ин Монторио, където според преданието е разпънат Св. Петър.

В случай че се питате – дърветата на хълмовете на Рим са пинии. Без тях силуетът на града няма да е същият.

Между Авентин и Палатин, съвсем близо до Цирк Максимус е форумът Боариус от 2 век. Малко е вероятно да се натъкнете на него случайно. Обикновено е извън туристическите справочници, но се отбийте, ако минавате оттам, за да видите храма на Херкулес и прочутата скулптура Устата на истината (Bocca della Verità), която според легендата отхапва ръцете на лъжците.

[textblock style=“2″]Летища
Летището Фиумичино е разположено на около 20 км от града, като нискотарифните компании обикновено кацат на Терминал 2, останалите на Терминал 3
[/textblock]

[textblock style=“2″]Градски транспорт
Градът е лесно достъпен от летището с автобуси, които спират пред гара Термини. Повечето справочници препоръчват влаковете Леонардо, но автобусите, които струват 4-6 евро са също толкова удобни. Билетчето за метро струва 1.50 евро. [/textblock]

[textblock style=“2″]Някои цени в заведения
Кока Кола (330 ml) – 1.77 €
Бира – 2-5.00 €
Сандвич (Макдоналдс) – 8 евро
[/textblock]

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *