Пела - столицата на древните македонци

Древната столица на македонците

В една от предните статии ви разказахме за богатите погребения от Вергина в Гърция. Четейки статията, няма как да не се зачудите къде са живеели тези хора. Отговорът се крие на 80 км южно от гробниците от Вергина в селцето Пела и на 70 км от Солун.

Столицата Пела
Останки от монументална сграда от столицата на древните македонци в Пела

Пела е малко село с население от 2400 жители, но това, което го прави уникално, са останките от древната столица на македонците в периода V-II в.пр.Хр. Смята се, че там са родени Филип Македонски и неговият син Александър Велики. Макар да не е доказано, че точно те са погребаните в гробницата на Вергина, съдейки по разкошка, който е използван в столицата, то със сигурност тази македонска аристокрация е живяла там.

Столицата на древните македонци - Пела
Мозайка от монументална сграда в Пела, Гърция.

Разкопките започват още през 1957 г.,като първоначално не се разбира, че това е столицата Пела. Впоследствие се разкриват разкошни богато украсени сгради и предмети на лукса, както и надписи, които доказват, че именно това е родното място на Филип и Александър и столица на древните македонци. Музеят в Пела отваря врати през 2009 г. Той се намира на мястото, където е бил дворецът и е направен по иновативен начин.

Столицата на древните македонци - Пела
Реконструкция на работилница в музея в Пела.

Пела става столица на Макеоднското царство е края на V в.пр. Хр. и продължава съществуването си и през елинистическия период. Градът е съставен от правоъгълни големи сгради, разделени от улици, които са широки между 7 и 9 метра. През периода на съществуването си градът не спира да се разраства. Монументални улици, които са по-големи от останалите, са павирани и фланкирани от пешеходни алеи и са свързвали пристанището с центъра на града – Агората, където се е осъществявала търговия.

Столицата на древните македонци - Пела
Руини от Пела в Гърция

Градът е бил много добре устроен – правилни улици, красиви монументални сгради, дренажна система, работилници и изобщо всичко, което е било нужно на древния човек.

Дворецът, който се намира на северния хълм на града, обхваща пространство от 70 000 квадратни метра. Комплексът включва седем големи сгради и е бил резиденция на кралското семейство. Освен това е имал административни и военни функции. Използван е също така и за атлетически дейности, които са били важна част от всекидневието на хората.

Руини от Пела, Гърция

Повечето от къщите са имали централен двор, ограден с дорийски или йонийски колони. Самите къщи са били на два етажа, като вторият е предназначен главно за спални помещения. На първия се намирал андронът – стая за приеми на гости, която е една от най-богато украсените в къщата. Задължително било да има отделено място за домашните божества.

Древната столица на македонците - Пела
Останки от работилница за керамика в Пела, Гърция

Мозайките, които са използвани не само при монументалните сгради, но и при къщите, разкриват голямо майсторство при изработката. Това показва, че в Пела е имало работилници за мозайки, като за тази дейност са били необходими доста средства. Освен това къщите са били и с рисувана декорация по стените, като реконструкцията показва, че това е ставало във височина до 5 метра. Те са в т.нар. Първи помпеански стил, който е разпространен в Гърция, което от своя страна показва силни контакти между гърци и македонци.

Открити са светилища на Майката на Боговете, на Афродита, на Дерон и Тесмофорий, като всяко едно божество е изисквало специални ритуали. Светилищата са задоволявали религиозните нужди на жителите на града, тъй като в тези периоди почти всичко се е правело след допитване до боговете.

Столицата на древните македонци Пела, Гърция
Част от улиците и сградите в древната столица на македонците Пела, Гърция

Основната продукция през елинистическия период се е осъществявала на Агората, която била оградена от стоа. На територията и има множество сгради: работилници и магазини, които снабдявали западна Македония и южния Балкан с керамика, теракотени фигурки, метални предмети и др., което говори за просперитет на столицата, до нейното завладяване от римляните през 165 г. пр.Хр.

Полезна информация

До Пела можете да отидете, съчетавайки почивката си в Гърция. Намира се на 70 км от Солун и е лесно достъпно.

Не забравяйте шапки, вода и, разбира се, фотоапарати.

Преди да отидете, предварително се осведомете за работно време и евентуални стачки, за да не останете неприятно изненадани.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *