Какво ново в Новата година

Разбира се, това е годината на Евро 2016 и на Олимпийските игри, но какво още трябва да включим в календара, ако търсим наистина нови преживявания.
Lonely Planet помага.

Shanghai Disney, Китай
Най-новият Дисни парк (shanghaidisneyresort.com.cn/en/) отваря в Китай през пролетта. Най-нетърпеливите могат да посетят традиционния парк на Магическото кралство през юни, в който ще видят най-големия Омагьосан замък. Ще има шест тематични зони и въобще всичко – от високотехнологични пирати до 12 животни от китайския зодиак, изобразени като Дисни герои. Два хотела – Shanghai Disneyland Hotel и Toy Story Hotelще посрещат гостите.

Shanghai_Disneyland_Castle

Shanghai Disneyland, Замъкът

 

Партито Mamma Mia! в Стокхолм
Новият Mamma Mia! ресторант (mammamiatheparty.com), ще бъде отворен в парка Gröna Lund през януари. Бьорн Улвеус от ABBA стои зад тази интерактивна диско атракция, която иначе е в стила на гръцка таверна.

Monnaie de Paris, Париж
В средата на 2016 г. ще завърши започналия през 2008 проект за реконстрикция на френския монетен двор (monnaiedeparis.fr), наречен‘MetaLmorphoses. Неговата цел е да превърна монументалният комплекс, разположен върху 1.2 хектара на левия бряг на Сена в място за пазаруване, изложби и конференции, както и за посещения на леярната. Ще бъдат показани за първи път колекциите на Monnaie de Paris и за първи път – градска къща, строена от 1690 г. от Жул Ардуен-Мансар, архитекта на Луи ХІV. Специално внимание към ресторанта Guy Savoy с неговите три звезди на Michelin.

Музеят на ФИФА в Цюрих
Този музей в сърцето на града на стойност 180 млн. шв. франка ще отвори през пролетта

Surf Snowdonia, Уелс
Магическите планини и долини на Сноудония в Северен Уелс са страхотно място за любителите на спорта. Спортният център е най-новата атракция на това място, което вече разполага с най-дългата въжена линия в Европа и огромен подземен център за скачане на батут. Но неговата най-радикалната атракция е изкуствената лагуна за сърфиране, която ще използва местна дъждовна вода за производството на двуметрови вълни на всеки шейсет секунди.

Сноудония, фото: www.mikepeel.net

Сноудония

Националната галерия на Сингапур
Сингапур вече се отличава с няколко музея от световна класа, но ако имате възможност да видите само една, това ще бъде Националната галерия. Заемаща две исторически сгради – бившето кметство и Върховния съд – огромната галерия бе открита по време на 50-годишния юбилей на на града-държава, през ноември 2015 г., Тя показва изкуство на Югоизточна Азия от 19-ти век до наши дни. Не пропускайте градината на покрива на петия етаж с великолепна гледка към Marina Bay.

Лувърът в Абу Даби
В истински стил от Залива, сградата на Louvre Abu Dhabi е амбициозна на всяко ниво. Футуристичната, куполовидна сграда е архитектурен подвиг, като изглежда, че плува над изкуственото езеро. Постоянните колекции ще представят изкуството през вековете, включително всичко от китайските будистки дърворезби до италианска живопис. Най-известните художествени институти във Франция предоставят на Абу Даби 300 допълнителни работи, включително шедьоври на Ван Гог, Моне и да Винчи. Това е носи истинска културна промяна за Близкия изток.

Национален музей на афроамериканската история и култура, Вашингтон
След своето откриване на NMAAHC (nmaahc.si.edu) ще стане първият национален музей на Америка, посветен изключително на афро-американски живот, история и култура. Десететажното пространство ще подслони артефакти от всички краища на страната – от книгата с химни на афроамериканска аболиционистка Хариет Тъбман до сегрегираната мотриса от времената на Джим Кроу.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *