хотел

Звездите ни говорят

Как да се ориентираме какво е нивото на хотела, който сме избрали. Не съществува универсално правило. Всеки, който е бил в Турция например знае, че категоризацията на хотелите там е подвластна на сериозна „инфлация“ и петзвезден хотел в Истанбул е не повече от четири звезди у нас.

В Азия и Африка пък използват точки – въз основа на индийската система. Но в Китай използват звезди, както и в Европа. На Острова също звездите замениха короните. Липсата на единна световна класификация е обяснима, тъй като властите във всяка страна решават сами какво да присъждат.

Но в рамките на една страна звездите служат да се ориентирате за броя и размера на стаите, комфорта, оборудването на хотела.

Да сравним френската и турската класификация.

Във Франция звездите се присъждат от Министерството на туризма, на категориите се отличават от тези в други страни. Най-ниската степен са хотелите без категории, те не са по-различни от хостелите, като предлагат само базисни удобства. Хотелите две звезди са типични бюджетни предложения, често предлагат и закуска. Ако срещнете ознаението SUP на такъв хотел, това е малко по-висока класа, обикновено има телефон и телевизор.

Хотелите три звезди предлагат и лоби бар и ресторант, повече услуги и повече комфорт в стаите. Ако видите SUP на такъв хотел, той има екстри – например, мини бар или румсървиз.

С 4 звезди разполагат класните хотели, с басейн, постоянно почивстване на стаите и разнообразни услуги.

Висшата класа е четири звезди Luxe. Нивото на обслужване и майсторството на готвачите се възнаграждават с цена на една нощувка от поне 300 евро.

Вместо пет звезди, най-скъпите хотели във Франция са Palace. Антикварните мебели и прострорните стаи допринасят към усещането на разкош.

И в Турция звездите се дават от министерствот она туризма, но има някои особености.

За да разчитате на добро обслужване, баня и тоалетна в стята ви трябват три звезди. В тези хотели понякога има и телевизор и климатик.

В четиризвездните хотели може да намерите като допълнение и мини бар, сейф и ежедневна смяна на бельото, както и басейн и други удобства на територията на хотела.

Някои допълнителни удобства отличават петзвездните хотели. Звездите стигат до седем.

TownHouse
Town House, Милано

Първите седемзвездни хотели са били построени в Дубай –   «Burj al Arab» с неговия подводен ресторант и «Emirates Palace». Първият европейски седемзвезден хотел е «Town House Galleria» в Милано.

Съществуват и алтернативни класификации – точковата система, която е разпространена в Азия и буквената система в Гърция (макар че там има и звезди). Буквите са четири A, B, C и D (съответстват на  4, 3, 2 и 1 звезди). Най-високата категория е de luxe. В популярните туристрически страни в Африка се използва европейската система със звездите, но в Египет техният брой зависи не от качеството, а от количеството на предлаганите услуги.

Но в САЩ няма класификация, която е официално възприета на национално ниво. На практика са се наложили няколко нива.

Най-базисните хотели са туристически клас (от 1 до 3 звезди в Европа). Този клас се състои от три нива  Moderate Tourist Class (баня, душ и легло, минимални удобства); Tourist Class (ниво 2 звезди) и Superior Tourist Class (скромни стаи, но все пак снабдени стелевизор).

Първа класа предлага стандартни удобства на нивото на тризвезден хотел. Moderate First Class се състои от комфортни, но все пак без никакъв лукс стаи. Limited-Service First Class не предлага някои услуги, например пълен пансион. First Class е стандартна стая. Superior First Class са хотели от по-висок клас, които имат всички удобства за едно комфортно прекарване.

Най-високият клас е Deluxe, които обикновено са разположени в големите градове.  Moderate Deluxe е преходната категория от първа класа. Само Deluxe е типичен хотел 4 звезди, а Superior Deluxe са разкошни хотели в най-добрите райони.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *