Брюксел

Брюксел за мнозина е град за командировки, което едва ли го прави най-привлекателното място. Но столицата на Белгия е и един от най-многоликите градове в Европа – и като архитектура и градска среда, и като възможност за срещи с най-различни хора. Така едно посещение в Брюксел може да се окаже хубава изненада, стига да знаете как да избегнете неприятните зони.

Накратко

Други наименования: Bruxelles (фр.) Brussel (нид.), Brüssel (немски)
Официален език – френски и нидерландски
Население – 1.14 милиона души
Валута – евро
Визи за българи – не
Разстояние от София – 2130 км
Най-добър сезон за посещение – от април до ноември

Брюксел
Средна температура в Брюксел

Как да стигнем?

Ако идвате по работа, вероятно престоят Ви е уреден и можете да прескочите към края на този пътеводител. За всеки случай имайте предвид, че най-лесният начин да се придвижите от летище Завентем (Zaventem) до Европейския квартал е с влак, който струва 3 евро. Пътуването до спирка „Шуман“ (Европейска комисия, Съвет на ЕС) или „Люксембург“ (Европейски парламент, Комитет на регионите) отнема 30 минути. На „Шумен“ има връзка с метро, на „Люксембург“ – не.

Ако пътувате като турист, вероятно трябва да съобразите повече неща. Мнозина избират нискотарифното летище Шарлероа (Брюксел Юг), което е съвсем отделен град и е сравнително отдалечен. Уизер пътува до Брюксел рано сутрин, полетите на Раянеър са вечерта. Тъй като нощувките в Брюксел не са евтини, най-добрата опция е да комбинирате двете компании. Ако се връщате сутринта, съветваме да нощувате в самия град Шарлероа – приятен, макар и лишен от блясък.

Трансферът от летището в Шарлероа не е евтин. Имате четири възможности, като първата е рент-а-кар (препоръчително, ако ще пътувате из Белгия). Най-евтиният вариант е Flixbus (5 евро), но тези автобуси са доста нарядко и не са подходящи за полети от и за София. Другият вариант е да се вземе комбиниран билет (за автобус до града и влак от Шарлероа до Брюксел). Билетът от летището до Шарлероа е 6 евро и билетът от гарата Шарлероа до Брюксел е 9.90 евро. Изберете този вариант, ако се интересувате от друга спирка в Брюксел освен обичайния хъб  – гарата Миди (например, Шуман, Шапел, Норд, Завентем). Най-бързият вариант е с автобусите на Flibco, които вземат разстоянието до гарата Midi за 55 минути. Купете билети онлайн (признават се електронни билети), тъй като те струват 14.20 евро, докато билетът, купен на място, е 17 евро в едната посока. Ако искате да хванете вечерния самолет за София, бъдете малко преди 16 часа на гара Midi, за да успеете да намерите стоянката навреме (rue de France).

Транспортът в Брюксел не е много удобен, но затова пък е скъп (2.10 евро за един билет). Метрото става, но не стига навсякъде. Трамваите са сравнително удобни, макар и не толкова бързи. Използвайте автобусите, ако няма друга възможност. Те не само са бавни, но и спирките са недобре означени (просто табела на тротоара), така че е възможно да загубите много време в търсенето им. При възможност – например, между Миди и Шуман или Миди и Централ, използвайте влаковете (2.30 евро), които са бързи и удобни. Все пак погледнете разписанието, тъй като не са на често.

Имате възможност да купите еднодневна карта за градски транспорт от 7.50 евро или талон с 10 билета, което е препоръчително (стига да не ползвате влак), включително, за да не търсите откъде да купите билет всеки път. Картата се валидира при всяко качване (което е само от първата врата за автобусите).

Влакове в Белгия

Градски транспорт в Брюксел

Малко история

Смята се, че Брюксел е основан през VI век от Свети Гаудерик, а през 1229 г. брабантският херцог Хенрих I дарява града с първата Харта, която давала право да изгради градски стени, да има градски съвет, печат, позорен стълб и … бесилка. По-голямата част от историята на града след това е свързана с Нидерландия и Хабсбургите. През 1430 г. бургундският херцог Филип III Добрия наследява херцогството и  прави Брюксел столица на Бургундска Нидерландия, което води до разцвет на търговията. Няколко години по-късно  Брабант преминава под управлението на Хабсбургите, а след смъртта на Карл V става част от Южна Нидерландия. Брюксел остава под испанско управление и след края на Тридесетгодишната война и Вестфалския мирен договор. В края на 17 век тази част от Белгия предизвиква интереса на френския крал Луи ХІV, резултат от което е тридневният обстрел на Grand-Place.

В хода на Войната за испанското наследство в началото на 18 век Брюксел попада под властта на австрийските Хабсбурги. През 1789 г. чрез  Брабантското въстание Брюксел за кратко придобива независимост от Хабсбургите, но през 1794 г. е превзет от Франция. Остава под френска власт до 1815 г. (битката при Ватерлоо, който се намира на 15 км южно от Брюксел.) На Виенският конгрес през 1814 – 1815 е решено да се обединят Южна и Северна Нидерландия, която дотогава е била независима.  През август 1830 г. Белгийската революция води до създаването на независима и католическа Белгия начело с крал Леополд, която е официално призната от Нидерландия през 1839 година .

 

Забележителности

Брюксел
Гранд Плейс. (Кликни за увеличение. снимка: Harald Hoyer)

Има две места в Брюксел, през които трябва да минете, дори да сте в града за кратко – Големия площад (Grote Markt, Grand Place) и района на Кралския дворец (Royale Koning).

Големият площад представлява уникален архитектурен ансамбъл, което му отрежда почетно място в списъка на ЮНЕСКО. Първите сведения за него са от 12 век, но повечето сгради от 17 век. През 1695 г. е разрушен при бомбардировките на Луи ІV, но е възстановен в оригиналния си вид за доста кратко време. Била е запазена частично само централната сграда – на кметството. Наричана още Hotel de Ville, тя датира от още от 15 вк. Нейната висока кула, увенчана със статуя на архангел  Михаил, се вижда отдалеч. Има възможност за обиколка на сградата с екскурзовод  във вторник и сряда следобед (в 15:15 ч. на английски). Срещу кметството (средата на снимката) е Maison du Roi, завършена през 1536 г. и преустроена през 1873 г. Нарича се Кралската къща, тъй като е била собственост на Карл V. Сред по-известните сгради и комплекси са Maison des Ducs de Brabant – седем къщи в неокласически стил (вдясно на снимката), Roy d’Espagne (част от комплекса барокови къщи до кметството, сега най-добрато място на площада да опитате прочутата бира), както и Le Pigeon – къщата, в която Виктор Юго живее през 1852 година. Тези сгради, които са принадлежали на отделните гилдии, си имат имена (например, Лисицата) и специфични атрибути, подчертани със златни орнаменти.

Недалеч са известната пешеходна улица Буше, Манекен Пис, както и търговския център Galeries Royales St. Hubert. На пет минути оттам, на хълма Треуренбер, на границата между високата и ниската част на Брюксел, е една от най-известните църкви – на св. Михаил и св. Гудула, покровителите на града.

На Кралския площад са  основните музеи – музеят на изящните изкуства, музеят на Рене Маргрит (в същата сграда, но отделен билет) и музеят на музикалните инструменти. Недалеч е Натр дам дьо Шапел, където е погребан Питер Брьогел – Стария.

В хубаво време посетете и парка Mont des Arts, откъдето се открива хубава гледка към историческия център.

БрюкселХрана

Какво освен бира и шоколад? Брюксел и изобщо Белгия са прочути още с пържените картофки (често със сос или майонеза), мидите и гофретите. Сервират още ребърца и риба. Едно типично фламандско ястие е vlaamse stoverij или carbonade flamande – говеждо, задушено с бира.

Основни музеи

Брюксел може да се похвали с уникални музеи, особено интересни за мъжката половина. Сред тях са Автосвят с неговата уникална колекция от 250 автомобила от края на по-миналия век до 70-те години, музея на бирата (с дегустация) и Природонаучният музей. Последният е почти задължителен – създаден в далечната 1848 г., той разполага със световно известна колекция от 30 скелета на Iguanodon (вид динозавър). Намира се в близост до комплекса на Европейския парламент (Espace Leopold).

Момичетата да не остават разочаровани – Музеят на изящните изкуства и особено неговата галерия на стари майстори е щедра компенсация. Тя съдържа втората най-богата колекция на Брьогел (баща и синове) в света, много творби на Рубенс, Бош, Антони ван Дайк, а сред произведенията на модерната живопис се отличават творби на Гоген и Бонар. Има и доста интересна колекция на белгийски автори от времето на индустриалната революция. Определено №1 в списъка на задължителните забележителности. Макар и малко отдалечен (в Сен-Жил), музеят на Виктор Хорта е приятен повод да надникнем в красивия свят на ар нуво.

Аутоуърлд (музей на ретро автомобили)

Белгийски кралски музей на изящните изкуства

Музей Маргрит

Природонаучен музей

Музей на бирата

Музей на какаото и шоколада

Музей Мини Европа

Атомиум

Музей на музикалните инструменти

Хорта (колекция ар нуво)

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *