остров Майнау

Тропици в Германия

Боденското езеро се намира между Германия, Швейцария и Австрия, което го прави международно. То е едно от най-големите в Европа след Балатон и Женевското езеро. Трите държави спорят за езерото през годините, но за туристите по-интересно е малкото островче, което се намира там.

Островът на Бодензее носи името Майнау, но е наричан главно по два начина: „островът на цветята“ и „островът на пеперудите“.

Замъкът, който служи за дом на фамилия Бернадот.
Замъкът, който служи за дом на фамилия Бернадот.

Остров Майнау е малък – 45 хектара. Заселен е още преди повече от 3000 г. Той се намира на границата между Германия, Австрия и Швейцария и това е причината често да минава под различно владение и съответно да бъде ползван с различно предназначение – корабостроителница, крепост и др.

Фигура на паун от цветя - остров Майнау
Фигура на паун от цветя – остров Майнау

В средата на XIX в. островът е купен от Фюрст фон Естерхази. Той осъзнава, че климатът е благоприятен за отглеждането на тропически растения и започва да засява такива. Малко по-късно са положени основите на парка, който можете да видите сега от херцог Фридрих I, който става собственик на острова след Естерхази. Той обогатява колекцията, островът става още по-красив, но след неговата смърт, островът започва да запада. След това той преминава по наследство на шведския кралски двор (1927 г.), като те от своя страна след няколко години го подаряват на граф Ленард Бернадот, който след сватбата си се заселва там. С много усилия той успява да върне „живота“ на острова и го превръща в парк за посетители. Около втората световна война островът затваря и Бернадот се връща в Швеция, но след нея островът отново е отворен за посетители. През 1974 г. фамилия Бернадот превръща Майнау във фондация, което води до осъществяване на научни проекти, свързани с ботаника, опазване на околната среда и др.  До ден-днешен островът се управлява от фамилията Бернадот.

Част от цветните градини на острова

Трудно може да се опише какво ще видите там. Със самото слизане от ферибота пред вас ще се разкрият огромни цветни градини. Освен това има и бароков комплекс, състоящ се от църквата „Св. Мария“ (1732 г.) и дворец до нея (1739 г.). Това е домът на фамилията Бернадот.

Изглед от италианската тераса


Островът се променя постоянно в зависимост от сезона. Ако отидете през пролетта ще видите едно, ако се върнете през лятото – друго. Това не е изненада предвид големият брой различни видове растения, които цъфтят през различните сезони. Най-голямата градина е „Италианската розова градина“, която съдържа над 500 различни вида розови храсти, които формират различни скулптури и геометрични мотиви. Средиземноморските тераси съдържат екзотични саксийни растения, включително палмови дървета, кактуси и др. Островът като цяло съдържа над 30 000 розови храста, представляващи 1200 сорта, и около 20 000 други растения от над 250 сорта.

В "къщата на пеперудите" ще видите много такива подобни гледки, дори и върху самите вас.
В „къщата на пеперудите“ ще видите много такива подобни гледки, дори и върху самите вас.

Освен цветните градини и бароковия комплекс има и „къща на пеперудите“ и „палмова къща“. В първата ще видите различни видове пеперуди, които само за секунда ще накацат върху вас. Пригответе фотоапаратите. В къщата на палмите пък ще видите различни видове палми, събирани от цял свят.

Фигура на джудже от различни цветя на остров Майнау.
Фигура на джудже от различни цветя на остров Майнау.

Полезна информация

Информация за работно време и билети за острова можете да откриете тук.

Има няколко начина за стигане до острова. Най-удобно е да стигнете до град Констанц, който се явява германски град на швейцарска земя и от там да се качите на ферибот. Има вариант да се стигне и по суша.

Оставете си поне половин ден за разглеждане на острова, за да можете да му се насладите изцяло.

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *