Париж

Безплатни неща: Париж

Париж е скъп град, което прави безплатните възможности в града особено примамливи.

Музеи

pyramid-louvreВ първата неделя от месеца, почти всеки музей в Париж, включително Лувъра, Културния център Помпиду и музея Орсе, са отворени безплатно.

Musée Dapper предлага безплатен достъп всяка последна сряда от месеца. Колекцията съдържа дървени маски от Африка, за които се твърди, че са повлияли работите на Пабло Пикасо.

По принцип безплатен е и входът за музея Карнавале (Musée Carnavalet) в 3 арондисман, но има препоръчителна сума за дарение – 6 евро. Той разказва за историята на Париж, представяйки еклектична колекция – от неолитни оръдия на труда до гилотини и афиши за кабаре.

Известният Пти Пале, Музеят на изящните изкуства на Париж е отворен свободно всеки ден, без понеделник. Той съдържа великолепна колекция от античността до наши дни.

Освен това със свободен вход са Музеят „Нисим дьо Камондо“, който се намира в близост до Парка Монсо. Носи името на сина на банкера Моис дьо Камондо, загинал по време на Втората световна война. Времето е спряло за този дом оттогава и благодарение на завещанието на банкера хората могат да се запознаят с един от първокласните образци на френското декоративно изкуство.

Париж
Музей Коняк Же, зала Ваграм

Друг подобен пример е музеят Коняк Же. Той е бил собственост на основателите на Самаритен, един от първите универсални магазини на Париж. Изпълнен с картини на на Буше, Шарден, Фрагонар и Вато, музеят е още едно свидетелство за френския стил от 19 век.

Безплатни са още къщите на Виктор Юго и Балзак, музея на Кюри (на мястото на лабораторията на Мария Кюри),  музея на Фрагонар. Безплатен е и музеят на Едит Пиаф, организиран в малкия й апартамент на 5 rue Crespin du Gast, но е нужна предварителна резервация.

Църкви

Катедралата Нотр Дам с нейните прекрасни параклиси и прозорци винаги е отворена безплатно. Опашките не бива да ви плашат, бързо се извървяват. Често се провеждат и безплатни концерти.
Има още няколко църкви в непосредствена близост, като се започне с изисканата Сен Шапел, също на Ил дьо ла Сите. От другата страна на Понт Сен Мишел в шестия арондисман се намира една от най-старите църкви в Париж, средновековната Сен Жермен де Пре, както и Сент Сюлпис в Люксембургския квартар, със стенописи от Делакроа. Прекоси Понт дАрколе, за да достигнеш славната Сент Жерме и Протаис, заобиколена от очарователни калдъръмени улици.
Можеш да дочакаш залеза на хълма Монпарнас, където Сакре Кьор предлага монументални гледки към Париж, а на няколко крачки откъм северната й страна е Сен Пиер дьо Монмартр, най-старата запазена църква в Париж с чудесни бронзови врати.

В някои от църквите можете да чуете безплатно органови концерти, например във Вал де Грас (близо до Люксембургската градина) – всяка първа съботна вечер на месеца.

На открито

Париж
Бют Шомон

Градините на Париж са невероятни, едни от най-добрите образци на парковото изкуство. От прочутите Люксембургска градина, парка на Пале Роял и Тюйлери до по-малко известните Жардин Тропикал, и парка на любимата ни Жардин дес Плантс (Ботаническата градина). Общо в Париж има над 400 парка и градини. Сред най-големите паркове са Ла Вилет, където се провежда филмов фестивал на открито и се намира концертната зала „Зенит“, Бют Шомон (Parc des Buttes-Chaumont) в северната част с неговите 6 хектара цветни лехи, Parc Floral de Paris, Паркът Монсо и много други.

На много места можете да се снабдите с вода, а в градината Рели (Jardin de Reuilly) -и газирана.

Шопинг

Париж шопинг
Galeries Lafayette

Galeries Lafayette е впечатляващ образец на архитектурата. Но освен това всеки понеделник и петък от 15:00 часа (без януари и февруари) на седмия етаж на универсалния магазин се провеждат половинчасови модни ревюта. Необходима е предварителна резервация на Welcome@galerieslafayette.com.

С малко повече късмет и предварителна организация можете да посетите дегустациите в Caves Augé  Този оживен магазин представя най- важните винарски райони на Франция. Освен серия от винени курсове на английски език La Dernière Goutte предлага безплатни дегустации на вино в петък в 17:00 (с безплатно сирене) и през целия ден в събота от 11:00 сутринта.

Безплатни дегустации се провеждат и на други места в Париж. Ако търсите екзотика, в мароканските ресторанти в Малката Африка са създали традиция да сервират безплатно кускус и добавки, ако си поръчате питие.

Събития

Всяка първа събота на октомври в Париж се провежда Бялата нощ (La Nuit Blanche), която превръща улиците на града в концертна зала или пространство за изложби и пърформънси.

Предимно през юли и август в Париж се организират безплатни прожекции на много места. Проверявайте за програмата на Cinéma en Plein Air (преместен през 2016 г. ). Преди имаше и друг безплатен фест Cinéma au Clair de Lune, но тази година бе анулиран.

В петък често има безплатни прожекции на La Peniche Cinéma, разположено на лодка по канала л’Урк (l’Ourcq) в Парк дьо ла Вилет. А  Silhouette Festival, който обикновено е в края на август на Butte du Chapeau Rouge, е посветен на късометражното кино.

Можете да танцувате до среднощ в бара Le Silencio или в Nuba, разположен на покрива на центъра  Docks en Seine. Тези, които обичат соул, фънк и хип-хоп, могат да опитат Les Disquaries, където музикантите често се изявяват безплатно.

И това не е всичко. Винаги можете да се разходите покрай канала Сен Мартен, да отидете на плаж край Сена или да проучите къде са се подвизавали великите художници в района около лозето на Монмартр.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *