Берлин

Берлин трудно ще предизвика възторжената еуфория, в която изпадат посетителите на Париж и Рим, но столицата на най-могъщата европейска държава оставя в паметта и сърцето на всеки, който е стъпил тук, своя не по-малко запомнящ се и вълнуващ отпечатък. Блясъкът и достолепието на градския ландшафт се съчетават с един несекващ космополитен арт и културен пърформанс  под диригентството на емблематичната немска подреденост, чистота и добра организация (ахтунг – орднунг!). Туристическата му карта е гъсто щрихована – фестивал след фестивал, стотици знакови паметници и места за забавления, 180 музея, 5 опери (и прочутата Берлинска филхармония!), 440 художествени галерии – всичко това поставя на изпитание издръжливостта на неговите гости. Не че не може и да се пошляете по улиците му, но едва ли ще ви е толкова приятно, както  големите европейски туристически дестинации. Затова не бихме поощрявали подобен подход – Берлин със своето сериозно отношение към живота изисква поне минимално пространствено-времево планиране на маршрутите.

Немалък плюс на града са цените – в сравнение с останалите европейски столици, той е чувствително по-щадящ към средностатистическия туристически джоб.

Малко география:

Градът се намира  в североизточната част на Германия, на 70 км от полската граница.  Релефът му е равнинен, като с най-голяма надморска височина е хълмът Мюгелсберг (117,4 м). Разположен е по бреговете на Шпрее, която се влива в река Хафел в западния му край. По поречието на последната са образувани множество езера, от които и две по-големи – Тегел и Грьосер Ванзее. По-големи езера има и в източната му част – Мюгелзее, Ландерзее. Като прибавим към тази хидрографска картинка и няколкото по-малки притока на двете гореспоменати реки, както и изобилната зеленина, няма да се учудваме повече на понятието „берлински въздух”, с което се гордеят местните жители.

Малко история:

Блатистите земи тук са били населявани от западнославянски племена. Като град Берлин започва да съществува от 13 век и оттогава винаги е играл централна роля в живота на Германия. Бил е столица на Прусия (1701-1871), на Германската империя (1871-1918), на Ваймарската република (1919-1933), на Третия райх (1933-1945). След края на Втората световна война и до падането на Берлинската стена през 1989 г., той е разделен на Източен Берлин (столица на Германската демократична република) и Западен Берлин, който остава в територията на Германската федерална република. От 3 октомври 1990 г. Берлин отново е столица на обединена Германия. През 1999 г. тук от Бон окончателно се пренасят правителството и канцлерът.

 

Население – 3 459 396 души  (към 31 октомври 2014)
Валута – евро
Визи за българи – не
Разстояние от София – 1639 км
Климат: влажен континентален. Умерено студена зима, топло лято с повече валежи
Най-добро време за посещение – целогодишно, може да го съчетаете с някое от големите традиционни годишни събития

Събития: Берлин няма празен ден в културния си календар, затова е препоръчително е да се информирате предварително на официалната туристическа страница на града – http://www.visitberlin.de/.
Берлинската седмица на модата се провежда два пъти годишно – през януари и юли  • „Берлинале” е в началото на февруари  през март е най-голямото туристическо експо в света  през април в продължение на 10 дни на Фесттаге може да се наслаждавате на изпълненията на най-добрите диригенти, солисти и оркестри на света през май е Карнавалът на културите, юни е белязан от Празника на музиката, Кристофър стрийт, Биеналето за съвременно изкуство (следващото е през 2016 г.)  петте дни алфреско концерти (от опера до поп) в рамките на Classic Open Air Gendаrmenmarkt  са през юли през августовските горещини 2 километра от Karl-Marx-Allee приютяват бирения фест през септември са  Международният литературен фестивал, Седмицата на музиката,Седмицата на изкуството, Музикалният фест и Берлинският маратон. Фестивалът на светлините и на фестивалът на порно филмите са през октомври ноември се нагрява с прочутия джаз фест и БерМуДа – празникът на електронната музика през последния месец от годината може да се наслаждавате на коледните базари и  Свети Силвестър.

Някои особености:

 • Предварителните резервации на билети за културни събития в повечето случаи са задължителни – берлинчани са техни големи любители и опашките са огромни
 • Музеите работят до по-късно в четвъртък
 • Колкото и да е странно, 1/3 от берлинчани са пушачи и там забраната за пушене в заведенията се прескача по всевъзможни начини. Един от тях е табелата Raucherclub. 

Забележителности

Ако разполагате само с един ден, насочете се към историческия център (Mitte).

 • Добро начало е Потсдамер Плац, защото тук има станция на S-bahn, на която се пресичат линиите S1 и S2, спирка на автобус 200 и станция на U-bahn. Още на излизане от нея може да видите панели от Берлинската стена. От нея са останали само 1.5 километра, останалите са трасирани с двойна редица бетонни стълбчета. Ако проявявате повече интерес към тази част от историята, може да посетите Чекпойнт Чарли (главния официален пропусквателен пункт между двата града за периода 1961-1990 г.) или Музея Мауер, в който ще научите и за опитите за бягство на източногерманците (имало е дори такъв със собственоръчно направена подводница) – спирка на U-Bahn Kochstrasse.
  sony-centerНа площада се намира най-впечатляващата съвременна сграда на Берлин – Сони Център – с огромен купол от стъкло и метал, който вечер е осветяван от разноцветни светлини, с ресторантите и киносалоните си, тя е едно от популярните  места за срещи в немската столица.
  Любопитна е и реконструкцията на първия светофар в Европа.
  От площада по Ебертщрасе в северна посока за около 15 минути ще стигнете до най-известния символ на града.
 • Бранденбургската врата се издига накрая на Парижкия площад (Pariser Platz).  Тази емблема на Берлин е препоръчителна отправна точка  за всички маршрути в центъра, още повече че влизането през триумфалната арка на един град е достатъчно добро начало за опознаването и превземането му. 25-метровата Врата на Мира, изградена в края на 19 век по древногръцки образец (Акропола), е увенчана с квадрига – четирите коня, теглещи колесницата на богинята на мира. Красивата композиция е била добре оценена и от Наполеон, който след превземането на Берлин през 1806 г. я отнася като трофей във Франция. Осем години по-късно Берлин си връща притежанието, а при реставрирането богинята на мира, държаща маслиново клонче, се трансформира в богинята на победата – Виктория, която държи железния пруски кръст. По „гедерейско” време кръстът отново е заместен с маслиновата клонка,а след 1990 г. се завръща триумфално кръстът.  Може да помислите над  всички тези превратности в Залата на мълчанието, която се помещава в северното крило на Бранденбург…
 • Малко по на север от вратата е многострадалният Райхстаг. Опожаряван през 1933 г., почти срутен през 1945 г.. и опакован от Кристо през 1995 г., днес той подслонява Бундестага и …тълпи от туристи. Стъкленият му купол, от който се разкрива панорамна гледка към германската столица, е отворен за безплатни посещения след предварителна резервация – bundestag.de.

Връщайки се назад към Бранденбургската врата, имате избор.

Go West

да потънете в зеленината на огромния парк Тиергартен, който предлага не малко красиви гледки и забавления. В югоизточния му край се намира уникалният комплекс от музеи, галерии, библиотеки и концертни зали – Културфорум, замислен през 1956 г. като контрапункт на намиращия се в Източен Берлин Остров на музеите. Вземете си комбинирана Bereichskarte (12€) за достъп до всички музеи в рамките на един ден.  За любителите на музиката тук са сградите на суперпрестижната Берлинска филхармония и на по-малката Камермюзикзал, както и на Музея на музикалните инструменти (с гигантския триетажен орган Wurlitzer). Между юни и септември всеки вторник от един часа следобед филхармонията изнася безплатни концерти.
За почитателите на изобразителните изкуства съкровищата са в Gemäldegalerie с картини на Тициан, Караваджо, Рубенс, Рембранд, Брьогел, Йеронимус Бош, Дюрер… или в Новата Национална галерия.
Особен интерес представлява музеят на книжната илюстрация и гравюрите Kupferstichkabinett, който държи в богатата си колекция и оригиналните илюстрации на Ботичели към „Божествена комедия” на Данте.[/textblock]

[textblock style=”2″]Go Est

продължавате под липите на култовия булевард Унтер ден Линден към Острова на музеите (Museuminsel). Не пропускайте Бебел Плац, на който през 1933 г. нацистите извършват едно най-срамните си изстъпления – кладата на книги. Сега там е издигнат монументът „Празната библиотека”. По-нататък е най-красивият берлински площад Gendarmenmarkt с Konzerthaus Berlin. Ще пресечете и знаменитата Фридрихщрасе.

Петте музея на Museumsinsel, оформящи „Берлинския Лувър” – Пергамон, Старата Национална галерия, Новият и Старият музей, Боде, са устройвани между 1830 и 1930 г. на острова на Шпрее, на който е възникнал и самият град.  Интересно е, че в същия период са създавани и големите музеи на останалите европейски столици, когато кралските особи са решили да изложат частните си колекции пред народните маси.
Свързани в общ комплекс според проекта на британския архитект Дейвид Чипърфилд, те са част от културното наследство на ЮНЕСКО и една от перлите на Берлин. И тук има Bereichskarte (€18) за общ вход в рамките на деня, но със сигурност няма да може да разгледате всичко.
Пергамон е посветен на Античността и там са изложени артефакти  от Мала Азия, Шумер, Вавилон, живота на етруските и голяма експозиция на ислямското изкуство. Германските археолози са успели да пренесат и сглобят наново един цял град – Пергамон (днес Бергама в Турция). „Гвоздеите” на музея са Олтарът на Зевс и Вратата на Ищар.
nefertitiВ Новия музей, посветен на Древния Египет и ранната история, може да видите знаменития бюст на Нефертити.

Ако са ви останали сили, доберете се до Телевизионната кула (Fernsehturm) на Александерплац, най-високата структура в Германия (365 метра с антената), която е другият символ на града (и отличен ориентир). От панорамната платформа (€12.50) при ясно време видимостта е 40 километра. Над нея е въртящият се ресторант, който се завърта един път около оста си на всеки 30 минути.

Какво да хапнем

Е, германците не са измислили високата кухня, въпреки че много изобретателно ползват месото и картофите в рецептите си. За сметка на това в този толкова имигрантски град (особено турци и италианци) може винаги да  си намерите нещо по вкуса.
Най-популярни и бюджетни са заведенията за бързо хранене Imbiss, където може да задоволите глада си с къривурст (обикновено с кетчуп и майонеза) и пържени картофи, полети с местната бира Berliner Weiss. Там също се предлагат гирос, дюнер и каварма (в пита). Цената е 3 евро.
Тортите също не са лоши.

Градски транспорт

U-Bahn (метро), S-Bahn (железницата за по-големи разтояния), автобуси и трамваи – всичко работи по часовник от 4 сутринта до 12:30 през нощта. През останалото време техните маршрути се покриват от нощните автобуси (N).
Цената на един билет, валиден за всички превозни средства в рамките на 2 часа, е 2.70 евро. Ако си вземете такъв за зона C (включва и Потсдам), цената е 3.30 евро. Ако ще пътувате повечко, погледнете офертите за някой от комбинираните билети.
Билетите се купуват от автоматите на пероните на станциите. Не забравяйте да ги валидирате – дебнат цивилни контрольори

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се