Летящ старт на сезона и купона

Напук на прогнозите за катастрофален сезон, в първата седмица на юни Слънчев бряг вече е доста оживен. Освен обичайните заподозрени – германци, британци, поляци – все по-често сред почиващите тук се появяват и българи. Вероятно тази положителна патриотична тенденция се дължи на преориентацията на много хотели към по-изгодни all inclusive оферти. Все още може да намерите таково предложение за 33 лева на човек в четиризвезден хотел.

За спад при руските туристи е трудно да се говори, тъй като познатата ни реч звучи навсякъде, но според търговците в комплекса отливът е осезаем. По-голям е притокът обаче на израелци, румънци и французи.

Като цяло цените на забавленията са коригирани надолу, но шезлонгът и чадърът си стоят твърдо на по 8 лева, което обяснява по-голямата населеност на безплатната зона по плажовете. Целодневният престой в аквапарка вече е 34 лева (срещу 38 лв. миналата година), а семейният билет (2 възрастни+1 дете) е 76 лв. (95 лв. миналото лято).

В заведенията целодневно и целонощно тече happy hour – поръчвате 2 коктейла и ви носят безплатно още два, но водата си остава най-скъпа.
Една от основните атракции по крайбрежната улица (снимка с животно 🙂 ) също е подновена – маймуните са насилствено депортирани в зоопарк, защото са се научили да крадат и на тяхно място вече са папагалите ара. Видяхме дори малко крокодилче. Остава да се надяваме, че експлоатацията им е съчетана с добри грижи…

Вечер внимавайте за триколките (20 лева за час), които сноват бързо между пешеходците – все пак за тях не се изисква свидетелство за правоуправление и не подлежат на тест за упойващи и наркотични вещества,  а стават все по-популярни.

И тази година Слънчев бряг е младежко царство с оживен нощен живот и поданиците му не са от най-тихите, тъй че ако търсите повече спокойствие, по-добре се осведомете предварително за разположението на хотела и стаята, в която ще пребивавате. Невинаги първата линия и изгледът към морето са предимство, особено ако в близост има бар, дискотека или слингшот. (Последното съоръжение е нещо като гигантска прашка, която изстрелва високо в небето клетка с луди – забавлението е придружено с полагащите се писъци, гръмка подкрепяща музика и ярки светлини.)

Макар че курортът за нас се е утвърдил в нещо като грозен символ на презастрояване и алчно печалбарство, не бива да спестяваме и добрите думи. Да оставим грижата за оползотворяването на огромната леглова база на хотелиерите и предприемачите и да се концентрираме върху същественото за нас – плажът и природата превъзхождат тези в прехвалената Майорка например. Чисто и поддържано е, зеленина не липсва, а като изключим някои мегаломански и кичозни строителни проекти, ландшафът радва очите. Непосредствената близост на стария Несебър също е голям плюс.

По мое мнение Слънчев бряг извън най-натоварения сезон е един добър избор за морска почивка. Особено ако се затвърди тенденцията към по-високо качество на услугите и повече (добронамерена) загриженост към джоба и очакванията и на българските туристи. Иначе няма как да се надделее конкуренцията на южните ни съседки.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *