Летище София

Ryanair vs. Wizz Air – открий разликите

Навлизането на ирландския нискотарифен превозвач Ryanair в България го сблъска челно с основния му конкурент Wizz Air. Унгарската компания вече е завладяла значителен пазарен дял и в известен смисъл бе пълновластен господар в лоукост сегмента. Но сега за първи път има директен конкурент. Резултатът – до все повече дестинации вече може да се лети за около 40 лева в двете посоки.

[floated align=“left“]

Софийски неуредици

Промяната се вижда веднага, ако човек попадне на Летище София в ранните часове на деня, когато се струпват полетите и на двете компании. Аеропортът сякаш бе изненадан от това стълпотворение и тъй като държи да обслужва нискотарифните превозвачи само на стария терминал, не успява да реагира. В резултат се получиха големи опашки и има оплаквания на пътници, че за два часа не успяват да минат през проверките. И Ryanair, и Wizzair предупредиха клиентите си за забавянето и препоръчаха да се явяват пред гишетата по-рано (Ryanair дори изтегли срока три часа преди полета). Това обаче бе напълно излишна мярка, защото гишетата отварят точно два часа преди полета, тоест времето за обработка на пътникопотока остава същото. От летището заявиха, че препоръката за три часа е политика на компаниите и те нямат отношение към проблема.

[/floated]

Засега ирландците са по-агресивни, като предлагат билети под 10 евро за редица дестинации. Но пък Wizz Air лети до 34 дестинации, докато Ryanair може да ни заведе само до 21 града от София.

Ryanair покрива 33 държави, Wizz – 38. Все пак в световен мащаб унгарците са по-малката компания, макар да летят и до Азия (Дубай, Израел, Грузия) и Русия. Ирландците пък достигат до Мароко и Канарските острови – с прекачване, а директно летят от София до Гърция и самата Ирландия, което не се предлага от Wizz.

Друга разлика е, че Ryanair лети с Boeing 737 с до 189 места, докато Wizz оперира с Airbus A320 със 180 седалки на борда и новите A321ceo със 230 седалки. Освен че имат по-малки самолети, ирландците ползват друг наземен оператор, от което практическата разлика са по-тесните стълби.

Какви са другите практически особености, които трябва да знаете, ако сте пътували с едната компания и се надявате на същата процедура и изисквания в другата?

Започваме с най-голямата разлика между двете – багажа. Тук нещата са в полза на Ryanair (засега), но не и ако летите с голям багаж.

Чекиран багаж
Максималните размери на куфар при Wizz са 1,499х1,194х1,715 м, като всяка отделна бройка чекиран багаж не бива да надвишава 32 килограма. Цените са на 23 и 32 килограма.

Пример за Wiz - до Лондон, октомври
Пример за Wizz – до Лондон, октомври

Таксата е от в зависимост от маршрута и сезона и варира от 30 до 117 лева на чанта, на полет и се плаща при резервацията. Таксите на летището са по-високи.

Пример на Ryanair - октомври
Пример на Ryanair – октомври

При Ryanair може да чекирате до три чанти от 15 или 20 кг. За 15 кг таксата е  €10 – €40, а за 20 кг се доплаща 5-10 евро. Таксата е различна за различните маршрути и дати и се вижда при регистрацията. За превишен багаж се доплащат по 10 евро на килограм. Можете да обедините или споделите закупения допустим багаж с други пътници от същия полет, когато се регистрирате заедно, така че общо да имате например 2*15 килограма.

Салонен багаж

Wizz вече има два размера салонен багаж – малък и голям. Малкият е безплатен и е с размери 42x32x25 см. Големият багаж трябва да се събере в горното отделение и е с размери до 56x45x25 см. За него се заплаща такса, която зависи от полета (20-40 лева, ако е купен онлайн). Освен това можете да вземе на борда книга или одеало.

Известна компенсация е, че пътниците с качване на борда с предимство (8 лева) ползват и правото на  1 допълнителен личен багаж освен малката или голяма кабинна чанта. Това може да бъде ръчна чанта, чанта за лаптоп или чанта за фотоапарат, но не бива да надвишава размерите 40 x 30 x 18 см.

При Ryanair безплатният салонен багаж е с тегло максимум до 10 кг и с максимални размери 55 х 40 х 20 см плюс една малка чанта с размери максимум 35х20х20 см.

Но само 90 броя голям ръчен багаж (55Х40Х20 см) могат да бъдат внесени на борда на самолета, останалите чанти ще бъдат пренесени безплатно в каргото на самолета, предупреждава компанията. На практика това не се спазва, поне на първите полети от София.

Отстъпки и намаления

При Wizz голямото предимство е Discount Club, който осигурява намаление от 10 евро/20 лева на резервация, плюс 10 лева намаление от цената за багаж. Картата е в две разновидности – за двама и за петима и важи една година. Цените са съответно са 29,99 и 59.99 евро (59.99 лева и 99.99 лева). Притежателят на картата трябва да е в групата. Ако пътуват двама души или един човек с платен багаж, картата се избива още при първата екскурзия.

Освен това има WIZZ Privilege Pass – годишен абонамент за привилегии като качване с предимство, безплатен избор на място и голям салонен багаж до до 56x45x25 см. Струва 99 евро и има смисъл, само ако летите често с багаж.

В допълнение унгарската компания периодично (напоследък по-често, обикновено около празници) обявява намаления от 20%, които важат в първия ден само за притежателите на клубна карта, а втория ден са отворени за всички. Опитът показва, че тези намаления имат смисъл само в началото на първия ден, тъй като атрактивните места свършват бързо и в края на деня цените с отстъпката са по-високи от цените в навечерието на намалението.

Ирландците също обявяват 20% намаления, но точно сега те са в период на експанзия и като цяло държат ниски цени.

Отстъпките на Ryanair са таргетирани и по-скоро става дума за пакети. Такъв пакет е Leisure Plus, който 51.99 евро (вместо 19.9 евро). Срещу това се получава приоритно настаняване, място и 20 кг чекиран багаж. Основната опция за отстъпки при Ryanair, който се налага в България e Business plus, като струва 129 евро. Тя дава право на безплатен 20 кг чекиран багаж. Картата осигурява приоритетно наставяне, места в бизнес класа, безплатна смяна на полет. Според нас само последната опция си струва – ако имате несигурност за полета.

Другата опция на ирландците е Family Extra, която осигурява половин цена за чекиран багаж и приориретно настаняване за деца, както и специални услуги за бебета. Тя дава и 20% намаление при третия полет на семейството.

Резервация – други

Полетите на Wizz Air могат да се резервират и чрез Телефонния им център с кредитна или дебитна карта. Също така можете да направите резервация чрез партньорски туроператори и на билетните гишета на летищата чрез кредитна карта или в брой.

Ryanair има сравнително ниска такса за промяна на полет – €30 в слабия сезон (но без Гърция и Канарските острови, за които таксата е скъпа). Но таксата за промяна на име е по-висока – 110 евро.

Таксата на Wizz за промяна на име е 45 евро (91 лева), а таксата за промяна на полет е 20 – ‎70 евро (40-141 лева).

Ирландците имат и интересна опция за задържане на цената за 24 часа срещу такса – 2.50 евро.

Wizz Air пък има такса за Wizz Flex – 15 евро/30 лева, която позволява да променяте полета, ако не сте сигурни (до 3 или 4 часа преди часа на заминаване в зависимост от това дали сте се чекирали).

Начин на плащане

Wizz Air приема плащания както по банкова сметка, така и с карти ( Visa, MasterCard, Maestro, UATP), а също и с ваучъри за подаръци (като може да се доплати, ако сумата не стигне). Плащането по банкова сметка трябва да се извърши до 24 часа, като се попълва кодът при резервацията. Това е удобство, ако искате да хванете добра цена, но не сте обсъдили още плановете си с партньора. Неудобството е, че потвърждението идва по-късно. Преди имаше възможност сумата да се внася без такса в Банка ДСК, но вече обслужващата банка е Сити. Списъкът на банковите сметки е различен за различните валути и излиза при резервация.

Ryanair приема PayPal, както и American Express, Visa и Mastercard, както и следните дебитни карти Maestro, Visa Connect, Visa Electron, Mastercard Prepaid и Visa Delta. Когато се плаща с PayPal, карти American Express, предплатената Mastercard или кредитни карти се начислява такса от 2%, няма такса за дебитни карти.

Карта с предимство/Приоритетно качване

Картата за качване с предимство е по-интересна при Wizz Air, защото дава допълнителен багаж (виж горе). Струва 8 лева на полет, ако е закупено онлайн.

При Ryanair e 5 евро (6 евро – на летището).

Избор на места

При Wizz таксата за място е от 1 до 31 евро (2-72 лева). Предимството на тази опция е за групи и при дълъг полет, когато има възможност да се купят места с допълнително пространство за краката (например, ред 12).

Ryanair предлага възможност за избор на места на цени, които започват от 4 евро на място/на полет. Обикновено при ранното чекиране има отстъпка от цената. Възрастен, който пътува с деца под 12 години (с изключение на бебета), трябва задължително да закупи място, така че децата (до четири деца) да получат безплатно резервирано място. Това се отнася, ако има свободни места на намалените места в редове от 18 до 30, ако няма – се доплаща.

Чекиране

И в двата случая чекирането се отваря един месец преди полета и затваря три часа по-рано при Wizz и до два часа преди полета за Ryanair. Ако ще правите промени по резервацията, не оставяйте за последния момент. Също така – ако имате намерение да добавяте услуги като летищен трансфер (това е силно препоръчително, ако авиокомпанията има организиран трансфер за връщане в ранните часове на деня).

Възможно е чекиране през мобилно приложение, но не всички летища приемат мобилни бордни карти.

Голямата разлика е, че Ryanair предлага ранно чекиране един месец преди полета, което задължително предполага избор на места (примерно за 3 евро, защото се предлагат на намалена тарифа). Безплатно чекиране – без избор на места, е възможно 4 дни преди полета. Чекиране на летището е солено – 45 евро.

Wizz дава възможност още при резервацията да изберете безплатно онлайн чекиране. Чекиране на летището при тях e 10 евро, ако е заявено при резервацията и 30 евро на полет, ако се чекирате на летището (ако просто сте забравили онлайн чекирането).

Съпорт

Предимството е на страната на Ryanair, които предлагат онлайн съпорт, при това системата указва колко човека трябва да изчакате, за да получите отговор и дори ви изпращат разговора на имейла.

Wizz работят с кол център, който не е в България, и отговарят на имейли, само ако има отменени полети. Импулсният телефон, който е обявен на сайта им, е 0900 639 49 (1.2 лева на минута).

Силен сезон

За Wizz Air – 19-ми Март- 10-ти Април 2016, 4-ти Юни – 25-ми Септември 2016 и 10-ти Декември 2016 – 08 Януари 2017 (включително начални и крайни дати).

За Ryanair – от 1 юни 2016 до 30 септември 2016 и от 21 декември до 4 януари 2017.

Актуализиран – октомври 2016

2 thoughts on “Ryanair vs. Wizz Air – открий разликите”

  1. Василева

    Малко допълнение – от 1 ноември 2016 г. нататък чекирането без избор и заплащане на места при „Райънеър“ вече ще започва не 7, а 4 дни преди полета.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *