Порто

За влюбените в книгите

Не са много градовете, които имат книжарница сред най-важните си забележителности. Порто е сред изключенията.
Малката книжарница Livraria Lello предлага незабравимо преживяване за любителите на книгите и декорацията.

Книжарницата в този вид е отворена през 1906 г. и  дизайнът е на Хавиер Естевес. Фасадата съчетава неоготически елементи и ар нуво. Самата компания „Livraria Internacional de Ernesto Chardron“ е основана през 1869 г. и изобщо това е една от най-старите португалски книжарници. Смята се, че е послужила за вдъхновение на Дж. К. Роулинг по времето, когато авторката на „Хари Потър“ се препитавала като учител по английски в Порто.
ПортоСрещу билет от 3 евро книжарницата ви пренася в свят, където вълшебствата изглеждат възможни, позволява ви да се отпуснете на чаша порто и да се полюбувате на впечатляващия дизайн. Билетът при онлайн резервация е 5 евро, но няма причина да плащате предварително. И в двата случая той дава право на отстъпка, ако си купите книга или албум.
Няма какво да се лъжем – именно неповторимият интериор е причината за тълпите туристи, които търпеливо чакат на опашка, за да си направят снимка на фона на тежките лавици. Опашките рядко намаляват, а според работещите в книжарницата, най-доброто време за посещение е около 13 часа. Но неописуемата блъсканица си заслужава. Достатъчно е да зърнете прословутото червено стълбище, колоните, на които са изобразени мотиви от португалската литература, и впечатляващия таван. Livraria LelloВнимавайте за количката, с която разнасят книгите – нейните релси са любопитно допълнение към стъблището.

Не е изненада, че „Лело“ неизменно присъства във всички класации на най-красивите книжарници в света.

Порто„Лело“ се намира на 10 минути от гарата Сао Бенто, в близост до видната отдалеч барокова кула „Клеригуш“ (Clérigos).

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *