Будапеща

Будапеща вероятно е най-красивият град в близост до София (десетина часа път с кола). Всеки, който попадне за първи път там – особено вечер край Дунава, ще остане поразен. Това е един от най-щедрите на нощни гледки град в Европа, благодарение на хълмовете, красиво осветените сгради и примамващите отражения в реката. Будапеща освен това съчетава история със свободен дух. Мнозина си спомняме с носталгия, че някога тя бе единствената възможност да се чуе истински рок концерт. Така че, ако имате път натам, непременно се отбийте и в Хард рок кафето, разположено стратегически в центъра.

Малко история

Първите сведения са от І век, когато тук се заселват келти, после идват римляните, които основават военно селище Аквинкум, което до 296 г. е столица на провинция Панония. Следват набези на хуни и германци, да да дойде 829 г.,когато Панония преминава в пределите на България при победата на хан Омуртаг над Римската империя. През 896 г. Будапеща е завладяна от маджарите, които издигат Буда и Пеща от двете страни на Дунав. Кралство Унгария е основано през Х век и просъществува до ХV век, макар и под атаките на татари.  Но идват турците и страната прекарва 140 г. под тяхно владение. Австрийските Хабсбурги завладяват Буда и Пеща и 1686 г.  и това слага край на османското владичество. Въпреки неуспеха на Унгарската революция през 1949 г. (руският цар Николай помага на Австрия, за което после е принуден да съжалява) унгарците все пак се преборват за независимост, така че през 1867 г. е създадено Кралство Австро–Унгария. Скоро след това Буда и Пеща са обединени.

Как да стигнем?

С кола – пътят през Сърбия е около 760 километра и се взема за десетина часа. С автобус е малко повече от 12 часа.

Със самолет – Най-добрата възможност е от Бургас, откъдето има полет на Уизер. Иначе трябва да следите полетите на България Ер, Луфтханза, Ер Сърбия или Алиталия, за да си организирате сравнително добър маршрут.

Основни забележителности

Баните Széchenyi, един от най-големите спа-центрове в Европа, съдържат 15 плувни басейна, термални извори, зали за масаж. Там можете да издебнете за снимка известните шахматисти, които съчетават играта със спа. Необароковата сграда е построена през 1913 г.

Рибарските кули са неоготическа крепост, изградена в началото на 20 век. Състои се от седем кули и предлага зашеметителни гледки към града.

Замъкът Буда е исторически комплекс на унгарските крале в Будапеща. Замъкът е построен през 1265 г.

Църквата Матиас се намира в района на замъка Буда и един от най-интересните обекти. Твърди се, че е е построена през 1015 г. Основните постройки са в готически стил.

Базиликата Св. Стефан е най-голямата църква на Будапеща и съхранява мумифицирана ръка на първия унгарски крал Св. Стефан. Всеки понеделник от юли до октомври има концерти на орган. Още един чудесен изглед към града се открива от купола.

Най-голямата синагога в Европа се намира в Будапеща (на Dohány utca) и впечатлява с интериора си. Входният билет дава достъп и до съседния Еврейски музей.

Неоготическият парламент е най-голямата сграда в Унгария с дължина 268 м.

Унгарската национална галерия е разположена в бившия дворец и предлага изненадващо богата колекция (www.mng.hu)

В Memento Park пък са преместени паметниците на Ленин, Маркс и Енгелс.

Някои цени в заведения*

Кока-Кола (330 мл) – 243.22 Ft (0.9 долара)
Бира (500 мл) – 350 Ft
Сандвич (МакМеню) -1,500.00 Ft

* Numbeo

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *