Чети и пътувай

Може би си мислите, че четенето на книги е за домошарите, а пътуването – за неспокойните търсачи на приключения.

Всъщност не. Ето няколко места в света, които биха примамали всеки любител на добрата литература.

Започваме с

Германия

и мястото за поклонение на всеки библиофил.

Музеят на Гутенберг
Музеят на Гутенберг

Майнц е градът на Йоханес Гутенберг, изобретателя на печатната преса и на книгата, каквато я познаваме днес. Второто копие от прочутата библия, която Гутенберг печата около 1450 г. може да бъде видяно в Музея на Гутенберг. Общо 49 копия от библията (или част от тях) са запазени до наши дни и това са едни от най-ценните книги на света. Смята се, че са били отпечатани от 158 и 180 броя. През 15 век, когато Гутенберг прави изобретението си, Майнц е важен град в Свещената римска империя. Това се вижда по хилядолетната катедрала и близката до нея Johanniskirche, която е от 7 век, от двете градски кули – Желязната и Дървената и много от останалите забележителности.

Във Франция

адресите на много. В Париж, на Бул. Хаусман 102 е апартаментът, където Пруст е написал „В търсене на изгубеното време“ (отворен в четвъртък следобяд). Отдайте почит на някои от най-великите писатели от 19 и 20 век на гробището Пер Лашез или в кафенетата около Монмартър, където са се отбивали Джойс, Фицджералд и Хемингуей.

Посетете книжарницата Shakespeare and Company – в близост до катедралата Нотр Дам, която е отворена всеки ден до 23 часа.

Железопътните гари във Франция освен това поставиха наскоро жълти вендинг машини, които печатат кратки разкази за всеки от пътниците, който би искал да почете докато чака влака или по време на пътуването. В инициативата участват хиляди писатели, които са предоставили творбите си, а пътникът може да избере дали четенето да му отнеме една, три или пет минути.

Идеята се е харесала на филмовия режисьор Франсис Форд Копола, който е поставил вендинг-машина за разкази в свой бар в Сан Франциско.

Едно друго място, силно наситено с литературни реликви, е Санкт Петербург,

Русия.

Мястото на дуела
Мястото на дуела

Това е градът на Достоевски и Блок, на Набоков и Пушкин. Макар Пушкин да е свързан и с Москва, именно в Петербург (на третия етаж на Наб. Фонтанки, 185) той пише някои от първите си творби, тук е бил и трагичният дуел, в който намира смъртта си. На Черная речка – мястото на дуела, сега има паметник.  Музеят на Достоевски е на мястото на бившата му квартира – на Кузнечный переулок, 5/2. Всяка първа събота на юли неговите почитатели идват в Петербург, за да отбележат деня на Достоевски.

В близост е гр. Пушкин – някога Царское село, мястото, където е бил прочутият лицей, в който са учили Пушкин и Анна Ахматова. В този град е служил Лермонтов, също тук е починал Тютчев, без да можем да изброим всички. Градчето си струва посещението и заради великолепния Екатеринински дворец, дело на Растели.

Много латиноамерикански страни развиват култ към писането, но

Аржентина

е специална. Родината на Борхес и Кортасар привлича – освен с тангото, футбола и невероятната си природа, и с множеството уникални книжарници, особено антикварни. Казват, че Буенос Айрес има най-много книжарници на глава от населението в света. Но една от тях се смята за най-красива.

El Ateneo – някога театър, все още е запазила стенописите и статуите си. Идете на 27 април – ако не тази, то следващата година, когато е Международният панаир на книгата.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *