Копривщица

Съборът в Копривщица – в списъка на ЮНЕСКО

Съборът в Копривщица е част от регистъра на нематериалното културно наследство на UNESCO, съобщиха от  Института за етнология и фолклористика към БАН.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица е вписан в регистъра по време на единадесетата сесия на Международния комитет за опазване на нематериалното културно наследство.

Досега в този списък бяха Бистришките баби, Нестинарството, Чипровските килими и Празникът Сурва в Пернишко, които са в Представителния списък на нематериалното културно наследство.

Съборът в Копривщица става петото вписване, но е в Регистъра на добрите практики за опазване на културното наследство на ЮНЕСКО.

Екипът от учени на ИЕФЕМ – БАН, който работи по кандидатурата на Копривщица включва проф. Лозанка Пейчева, доц. д-р Николай Вуков и гл. ас. Д-р Лина Гергова.

Национален събор на българското народно творчество в Копривщица (и по-специално на поляните в местността „Войводенец“ над града) се провеждат на всеки 5 год. от 1965 г. насам и сбира автентичен фолклор – народни песни, танци и обичаи.
Едни от инициаторите на събора в миналото са Райна Кацарова – Кукудова, Петко Стайнов, Анна Каменова, Атанас Душков и Петко Теофилов.

Днес той събира около 10 000 участника от различни краища на страната.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *