пътно приложение

Полезно приложение в помощ на пътуващите

Агенция пътна инфраструктура създаде приложение, с което може да се следи трафика в реално време, както и да се подават сигнали за катастрофи. Софтуерът ще дава автоматично информация за това колко време става преминаването и кои са обходните маршрути.

LIMA e система за информираност и визуализация на всички актуални събития по Републиканската пътна мрежа. Освен като уеб базирана система, тя съществува и като мобилно приложение. То приема вашите сигнали и информация в реално време за всичко случващо се по Републиканската пътна мрежа в страната.

Софтуерът е напълно безплатен и ще може да се ползва като приложение на мобилни устройства – мобилни телефони, таблети и персонални или преносими компютри.

Приложението е безплатно и може да се ползва от мобилни телефони и таблети с операционни системи Android, IOS и Windows Mobile, персонални или преносими компютри с уеб браузър на интернет адрес lima.api.bg. Очаква се и одобрение от „Apple“.

От прегледа на функционалностите се вижда, че инженерите са се справили според най-добрите световни стандарти. Остава да видим как служителите, които отговарят за нея ще поддържат системата и актуалността на данните.

Според замисъла оператори във всеки момент актуализират информацията в реално време. Показват се местата на задръствания, затворени пътища, ремонти, временна организация на движението, инциденти, катастрофи, проходи и всичко останало, което е свързано с пътната мрежа.

Освен че може да се подаде сигнал на оператор, системата позволява, ако няма възможност да говорите, да натиснете бутона „извикай линейка“, за да поискате автоматично спешен екип. Ако е включен т. нар. Безопасен режим, при катастрофа автоматично ще се извиква линейка.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обясни, че ако има обръщане на кола, приложението ще подава сигнал автоматично към Ситуационния център на АПИ, който ще ги препраща към телефон 112. Засега обаче няма връзка със системата на Спешната помощ.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *