Любляна

Любляна

Любляна, градът на мостовете и пешеходните разходки, е столицата и най-големият град в Словения. Намира се в сърцето на красивата страна между Адриатическо море и Алпите. Река Любляница дели града на източна и западна част, като на изток се величае Старият град и Люблянският замък, а на запад – модерната част от столицата. Любляна е известна с прекрасните си пешеходни алеи и оскъдни парко места, така че автомобилните разходки из града не са за препоръчване. А и кой би искал да гледа парк Тиволи от стъклото на прозореца си?!
Климатът на Любляна е умерено-континентален, като юли е най-горещият месец (+14-27 °C), a януари – най-студеният (-4; +2 °C), затова пролетно/лятно пътешествие до словенската столица звучи най-пълноценно и приятно.
Населението е около 270 000 души. По-голямата част от тях са католици, останалите са главно православни и мюсюлмани.

МАЛКО ИСТОРИЯ

Според легендите Любляна е основана от героя Язон от гръцката митология и неговите спътници Агронавтите, които открадват златното руно и се крият отвъд Черно море и Дунава, Сава и люблянските реки. Там Язон, в люта битка с дракони, успява да победи и в последствие основава града на двата бряга на реката. Легендата става причина за изобразения змей на герба на Любляна, който бди над жителите си с гордо изпъчени гърди от върха на кула. Освен исторически символ, змеят се е превърнал във важен туристически сувенир под формата на керамична фигурка или ключодържател.

ТОП ТУРИСТИЧЕСКИ ДЕСТИНАЦИИ

СТАРИЯТ ГРАД в бароков стил се състои от три площада, отрупан е с магазини и заведения и е отлично място за красиви снимки и кафе.
https://travelslovenia.org/ljubljana-old-town/

Старият град, Любляна
Старият град, Любляна

ПЛОЩАД ПРЕШЕРЕН е много популярно място за срещи. Намира се срещу Стария град и францисканската църква. В центъра му стои статуята на словенския поет Франс Прешерен.
https://travelslovenia.org/preseren-square-ljubljana/

Площад Прешерен, Любляна
Площад Прешерен, Любляна

ТРОЙНИЯТ МОСТ (ТРОМОСТВИЕ) се издига над река Любляница. Състои се от три моста, чиито каменни стълби водят до алеите край реката.
https://travelslovenia.org/triple-bridge-ljubljana/

Троен мост, Любляна
Троен мост, Любляна

ДРАКОНОВИЯТ МОСТ е един от най-видните забележителности в града, намира се в края на открития пазар, на една-две пресечки по протежението на реката в североизточна посока от Тройния мост.
https://www.visitljubljana.com/en/visitors/things-to-do/sightseeing/dragon-bridge/

Драконов мост, Любляна
Драконов мост, Любляна

Люблянският замък е построен по времето на келтите. От прозорците му се разкрива уникална гледка към града, вкл. статуята на Франс Прешерен в сърцето на площада.
https://travelslovenia.org/ljubljana-castle/

Люблянски замък
Люблянски замък

Манастир Крижанке е разположен в близост до Тройния мост и двореца Груббера. Превърнал се е в театър под открито небе, където през лятото се провежда традиционният люблянски фестивал.
https://www.visitljubljana.com/en/visitors/things-to-do/sightseeing/krizanke-church-church-of-our-lady-of-mercy/

Фестивал в Крижанке
Фестивал в Крижанке

ПАРКЪТ ТИВОЛИ се намира на запад от Националната галерия в Любляна. Идеално място за отдих и разходки, където редовно има изложби на фотографии и друг вид изкуство.

Парк Тиволи
Парк Тиволи

КАК ДА СТИГНЕМ ДО ЛЮБЛЯНА

Летището на Любляна „Йоже Пучник“ се намира на около 23 км от града
(тел: 04/206 1000). Летището не е натоварено или голямо, но кацат полети от доста европейски градове. Може да вземете автомобил от самото летище (rent-a-car), но не се препоръчва, защото паркирането в града е мъчително начинание, а такси до центъра на града струва €40-45. Съществуват хотели, които предлагат транспортирането на гостите си от летище (€10-15 еднопосочно). Карти за градския транспорт е най-икономичният вариант –  €1.20 за зона 1 и достига до  €2.50 за зона 3.
90-минутно пътуване с горещ балон или разходка с лодка по течението на река Любляница са други вълнуващи, но малко „солени“ начини да опознаете красивата словенска столица.
Силна препоръка е туристическа карта за Любляна, която включва транспортна карта, безплатни посещения на туристически атракции и други намаления. Тя може да бъде закупена с валидност за 24, 48 или 72 часа. Съответната цена е €23.00, €30.00 и €35.00.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

Телефонни кодове
Код за страната: +386
Код за Любляна: (0)1
Спешен телефон: 112

Повечето аптеки работят от 7:00 до 19:00 часа, както и в събота до обед. Има и дежурни денонощни аптеки.

Туристически информационен център, адрес: Krekov trg 10,
email: stic@visitljubljana.si.
Намира се до Тройния мост и работи от понеделник до петък между 08:00 и 20:00ч, а събота и неделя от 10:00 до 18:00ч. В него предлагат и туристически обиколки на цена от  €10, които стартират в 10:00, в 14:00 и в 17:00ч.

Интернет страници за Любляна: www.ljubljana.infohttps://www.visitljubljana.com/en/visitors/

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *