Културна дестинация Пловдив

Ако нямате категорични идеи за кратко пътуване, в Пловдив винаги има какво да се прави. Културният календар тази година включва десетки събития, без да броим работилници, обучения и изложби. Особено през май, когато е Европейска нощ на музеите и галериите (18 май), Дните на музиката в Балабановата къща, Нощта на литературата и още много прояви.

На 30.06.2017  Evanescence и Guano Apes, както и много други гостуват на първото издание на фестивала HILLS OF ROCK, който ще се проведе на три сцени.

А през септември градът очаква Marillion.

Пловдивският театър смело избира актуални романи за сценична адаптация („Сестри Палавееви“ на Алек Попов и „Възвишение“ на Милен Русков), а някои от постановките като „Майка“, „Няма ток за електрическия стол“, „Евридика в подземния свят“ се радват на театрални награди. Освен това тази година Пловдив чества 100-годишнината на Етнографския музей.

С наближаването на 2019 г. очакваме това многообразие да расте.

Културен календар

Но дори когато няма големи фестивали, Пловдив – на два часа път от столицата, напълно заслужава една кратка екскурзия.

Главният притегателен център на Пловдив е Стария град с неговите великолепни възрожденски къщи, в които с всяко следващо посещение преоткриваме нещо незабелязано преди (виж карта). Сред тях са впечатляващата къща на Лука Балабанов от началото на 19 век – образец на пловдивската симетрична къща. Къщата е възстановена по запазени скици, а сега е място на културни събития и галерия. За разлика от нея съседната къща на Степан Хиндлиян (свързани с комшулък) е в оргинилния си вид. Това е единствената запазена къща с мраморна вътрешна баня, а най-интересни тук са алафрангите, старото пиано и грамофон и целия богато изрисуван втори етаж.

Къщата на Златю Бояджиев – до Старата аптека, трудно може да бъде пропусната, тъй като всеки запътил се към Етнографския музей минава оттам. Представя колекция от 72 картини и позволява да се проследи цялото творчество на емблематичния за Пловдив художник.

Къщата на Аргир Куюмдджиоглу, в която се помещава Етнографският музей, е строена през 1846-48 г. и впечатлява с изографисаната фасада.

Фасадата на църквата
Фасадата на църквата

Ако продължите по ул. Съборна към Хисар капия, ще стигнете до къщата на художника Георги Божилов – Слона. Не пропускайте богато изографисаната църква Св. св. Константин и Елена вдясно.

Тръгнете от Етнографския музей на изток, за да видите една по-необичайна сграда – къщата на Георги Павлити (Синята къща).

Още за Пловдив

А в самото начало на ул. Съборна (ако идвате откъм Джумая джамия) е бившият дервишки манастир Мевлеви хане от 19 век. Принадлежал е на персийската религиозна общност от Ордена на танцуващите дервиши (мавлевии). Днес тук се помещава кафене „Пълдин“.

Цанко Лавренов
Етнографският музей, видян от Цанко Лавренов

На ул. Артин Гидиков, малко встрани от основния туристопоток, близо до къщата на Хандлиян, е къщата на Мексиканската графика, която по странна приумица е приютила и някои от най-хубавите картини на Цанко Лавренов. Мексиканската експозиция е подарък за честването на 1300 г. България.

Продължете на север, към археологическия комплекс Небет тепе (едно от трите в Стария град), като не пропускате арменската църква „Св. Кеворк“ от началото на 19 век. Покрай бул. 6 септември можете да се спуснете към Капана.

Ще минете покрай Баня Старинна – друго културно средище. Тук, в старата римска баня, настоена през османския период, сега се помещават галерии, а любителите на модерното изкуство могат да разгледат музея Ръб.

Udmdkd
Капана

Центърът на купона през последните години безспорно е в Капана, приютил множество симпатични кафенета, занаятчийски работилници и магазини за сувенири. Някога това е бил търговският център на града, като през 1652 г. дюкяните там са наброявали 880. От 2013 г. се развива като квартал на творческите индустрии и е място на множество фестивали.

Карта на Капана

Постоянно има фестивали и работилници. На 1 април тук ще се проведе новият фест Капана е!  Елате и на 2-4 юни 2017 г., когато Капана фест за пети път ще даде сцена за любителите на музиката и танци, литературата и театъра. Или се отбийте до базара на занаятите, за да си купите ръчно изработени лампи, бижута, вази или други сувенири.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *