Тодорини кукли

За уикенда: Посока Северозапад

Прекрасното време в началото на октомври предлага чудесна възможност за дълги разходки. Нашият избор тази седмица ни отправя в посока на Петроханския проход.

Между Вършец и Берковица, в подножието на връх Тодорини кукли е Клисурският манастир. Това е действащ девически манастир от 13 век. Има две църкви, като в едната иконите са нарисувани от Никола Образописов. Близо до манастира има ресторант, който сервира чудесно приготвена прясна пъстърва.

На 4 километра са Тодорини кукли – група от четири върха в западна Стара планина, от които най-високият е 1785 м, намира се от южната страна и е сравнително лесен за изкачване. Ако целта ви е само върхът, след прохода завийте към хижа Петрохан и оттам са малко повече от 2 часа до Тодорини кукли.

Ако тръгнете рано, можете да изкачите върха и да се спуснете до манастира за късен обяд. Оттам имате три възможности – да продължите към Козлодуй или към Чипровци и Белоградчик.

В Белоградчик ви очакват крепостта „Калето“ и прочутите скали, природонаучният музей, обсерваторията, както и близката пещера Магурата (обадете се предварително на телефона на уредника 0894 48 19 58). В близост, до с. Рабиша е изба „Магурата“, където предлагат дегустации (както и в недалечната изба „Боровица“, но за това друг път.). Билетът както за крепостта, така и за пещерата е 6 лева, имайте предвид, че таксата разглеждане на „Галерията с рисунките“ е 6.00 лв., но след предварително одобрение от кмета на общината или директора на Исторически музей – Белоградчик. До крепостта има платен паркинг.

Туристическият информационен център в града предлага няколко маршрута за любителите планинари.

Белоградчик
Около Белоградчик

Тъй като едва ли сте от малцината, които не са виждали Белоградчишката крепост, венецът на това отклонение е пещерата „Венеца“. Ако не сте с кола, можете да пристигнете с влака до  Гара Орешeц (на 10 километра от Белоградчик).

Открита за посетители през миналата година, след реконструкция, тя ще ви плени със скланите си драперии и оригиналното осветление. Имайте предвид, че интересът е голям, така че избегнете пиковите часове, ако можете. Работното време е от 9 до 18 часа.

Градът е също отправна точка за връх Миджур (през печално известното село Горни лом), който се издига на 2168 метра, до границата със Сърбия. Другият маршрут към него е от Чупрене и хижа Горски рай. Иска се една седмица по-рано да се подаде уведомление до Гранична полиция-Драгоман или на nsgp@mvr.bg, като се посочи ЕГН и маршрут. Тук има добро описание на маршрута.

Чипровци
Чипровски манастир (Interact)

Чипровци е много примамлива възможност, както заради възродения занаят на килимарството, така и заради манастира.  Преди в Чипровци имаше само няколко баби, които умееха да тъкат килими, но напоследък заради поръчки от чужбина занаятът възкръсва. На 2 май, когато е празникът на града, има и фестивал на чипровския килим. Историческият музей си струва заради богатата история на този край, прочут не само с Чипровското въстание, но и с книжовната школа, дала ни „Абагар“.

Манастирът е на около 5 км на североизток от града, вземете отбивката между селата Белимел и Железна. Предполага се, че е от 10 век, разрушаван е и е възстановяван шест пъти. Не пропускайте да посетите костницата и да се изкачите на камбанарията, откъдето се открива чудна гледка.

Ако тръгнете към Дунав, корабът „Радецки“ е друга интересна възможност. Закотвено на пристана в Козлодуй от 1966 г. е копие на кораба, с който четата на Христо Ботев достига до България. Оригиналният кораб е бил построен през 1851г. в корабостроителница „Обуда“ – Будапеща. Бил е собственост на първо привелигировано имперско и кралско дунавско дружество и носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки.

От няколко години корабът отново плава, но са необходими предварителни заявки и да се събере група от поне 80 човека. През лятото – всяка трета събота на месеца се извършват разходки с кораба, като цената е 6 лева на човек. Ако нямате късмета да се разходите, можете просто да го разгледате срещу скромната такса от 2 лева. Плаващият музей работи до 18 часа, без обедна почивка. Преди се предлагаха и нощувки, но вече не, така че е по-добре да се върнете към Враца.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *