Женева

Женева – най-известният град в Швейцария, (но не столицата й) е разположен във френскоговорящата част при устието на Рона. Мястото е уникално – в близост до Женевското езеро, две реки (Рона и Арв) и три планини (Алпите, Юра и Салев).

Население – около 186 хил. души
Валута – швейцарски франк
Визи за българи – не
Разстояние от София – 1720 км (1415 км по въздух)
Най-добър сезон за посещение – целогодишно, но най-добре през лятото или декември, за фестивала l’Escalade

Cредномесечна температура, °C
ян. февр. март апр. май юни юли авг. септ. окт. ноем. дек.
дневна +3 +5 +10 +14 +19 +22 +25 +24 +20 +14 +8 +4
нощна -1 +0 +2 +5 +9 +12 +14 +14 +11 +6 +3 +0

Малко история

Възникнал преди две хилядолетия като келтско селище, градът е вече известен по време на Галските войни.
През 9 век Женева става столица на Бургундия и е управлявана от местните князе-епископи до Реформацията. След разпадането на Кралство Бургундия, графство Женева е част от Савоя, но градът е самостоятелен, на подчинение на епископа.
Заради дейността на реформатори като Жан Калвин там, Женева често е била наричана протестантският Рим. През 1526 г. Женева, Цюрих и Берн сключват отбранителен съюз, а малко по-късно градът е обявен за република.
През 1602 г. савойците се опитват да си върнат Женева, но са отблъснати, откъдето идва обичаят катерене по стените – L’Escalade. Според легендата чевръста стопанка видяла един от войниците, докато се катерел по градските стени, и го заляла с вряща супа, като така развалила изненадата.
През 1798 г.  Наполеон присъединява Женева към Франция, а от 1815 г. тя  встъпва в Конфедерация Хелвеция – със статут на един от 23-те кантона на Швейцария.

Основни забележителности

Старият град, музеите и множеството паркове са най-приятната част от Женева. Средновековният исторически център на Женева са два квартала, разположени около Рона – Сите на левия бряг и Сен Жерве на десния. В центъра на Сите е катедралата „Сен Пиер“ („Св. Петър“), която за протестантите има значението на едноименната катедрала в Рим, тъй като от нея е проповядвал Калвин. Строителството й започва през 12 век, първоначално в романски стил, след това са добавени готически елементи, а сега е смесица от стилове.

genevaВ близост са Майсон Тавел – най-старата къща в града, превърната в музей на Женева (безплатен), Стария арсенал и световноизвестният Hotel de Ville.

Едно оживено място е площад Bourg de Four, тук е и пешеходната Grand Rue. На югоизток е площад Пленпале, където в събота има пазар, а понякога и цирк.

Стената на реформаторите
Централната фигура, изобразена на стената е Жан Калвин

Тук са още Стената на Реформацията (до университета и Паркът на Бастионите), колежът Калвин (на изток от Катедралата) и др.

Дворецът на нациите е в парка Ариана, извън историческия център (на 2 км в северна посока от гарата). Дворецът си струва и заради парка с пауните, наследници на подарените някога на Лигата на нациите.

Женева
Дворецът на нациите

На десния бряг са още сградите на  Червения кръст и други международни организации. Добра идея да ги разгледате е да направите разходка с корабче по Женевското езеро.

Алтернативата на обиколка на езерото – Lake Shore Path, е пешеходен тур около езерото по добре маркирани пътеки, който позволява да разгледате разкошните вили и други сгради и е особено привлекателен през есента, когато дърветата са обагрени в златно. Не е нужно да се минава целият маршрут, който е 33 километра.

Основната забележителност на града безспорно е фонтанът Же д’О (Jet d’Eau – водна струя), който хвърля 500 л вода в секунда на височина 147 м.Той може да бъде достигнат по каменен вълнолом от лявата страна на Женевското езеро. Атракцията възниква съвсем случайно през 1886г., когато инженери поставят специална предпазна клапа за понижаване налягането на р. Рона. От 1951г. насам основна фунцкия на Же д’О е изпомпване на езерна вода. Според водния шлейф се определя посоката на вятъра. А именно при лека такава промяна, нищо неподозиращите туристи могат да бъдат приятно изпръскани. Фонтанът работи целогодишно, като е затварян само при лоши метеорологични условия и за поддръжка.

Ако се върнем на южния бряг и се отправим към Стария град, най-напред ще попаднем на една от основните забележителности в близост до езерото (в Английската градина) –  цветният часовник с най-голямата секундна стрелка в света (2 метра и половина.) Декорацията му се променя всеки сезон, като за целта се използват над 6500 различни цветя.

На остров в Рона се намира центърът Centre d’art en L’Ile, където наред с другите павилиони има галерия комикси. Там е и кулата Tour de L’Ile, построена от епископите на Женева, която по-късно е използвана като затвор.

Близо до Понт де Бергес е малкият Остров на Русо – където е поставена статуя на философа от епохата на Просвещението, роден в Женева.

Женева
Жилищен блок в Квартала на смърфовете

Ако търсите нещо встрани от обичайните туристически маршрути, можете да се разходите в Квартала на смърфовете (Les Grottesзад гарата – някога изпаднал район, населяван от бежанци, който е преустроен след войната с доста фантазия.

Женева е изходен пункт за алпийски курорти и на първо място, френския зимен курорт Шамони. А от другата страна на Женевското езеро е Монтрьо, градчето, прочуто със своя джаз фестивал, нощни клубове и частни училища.

Една интересна възможност е лифтът Telepherique du Saleve, който се намира близо до връх Салев и свързва Женева с френския град Ла Вериер. До мястото се достига за 20 минути с автобус 8, а билетът за лифта струва около 7.50 евро (11.50 евро двупосочно).

Женева
Pont de la Machine (бивша помпена станция)

Как да стигнем?

Добрата новина е, че вече има и нискотарифни компании, които летят до Женева. Пътуването с кола е възможно, но би отнело 17 часа, макар маршрутът да е интересен. Освен това Женева е на три часа и половина от Париж с високоскоростните влакове TGV.

Всеки турист, който е отседнал в хотел, хостел или къмпинг в града, получава безплатна карта за градски транспорт. Дава право за неограничено ползване на градския транспорт и е лична, като не може да се преотстъпва. Безплатен билет може да се закупи и от летището и важи 80 минути, което е напълно достатъчно предвид близостта на летището. Влаковете се движат от 5:30 до полунощ.

Тайни и загадки

Скритият пасаж при Rue du Perron: Passage De Monetier, е отворен само през един уикенд в годината, за фестивала l’Escalade през декември. В миналото е бил част от сложна система от скрити улички, използвани за бягство и прехвърляне на войници. Ако планирате посещение на фестивала, пригответе се чакате един час на опашка, за да разгледате.

 

Шопинг

Повечето магазини са на левия бряг на Рона. Голямата улица (Grand Rue) е място, където може да търсите интересни сувенири. А на Rue du Rive и успоредната Rue du Rone са бутиците.

Фондю
Фондю

Какво да опитаме?

То се знае – сирена и шоколад. Швейцарската кухня е световно известна с местното сирене раклет (на грил) и изобщо с ястията си от сирена като фондю и полента. Приготвянето е ритуал, който не бива да пропускате. Рибните ястия, пушените наденички и дори италиански специалитети като лазаня също са добър избор. Мястото с добри ресторанти е Paguis.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *