За един ден: Около Порто

Порто, един от най-шарените градове в Европа, сам по себе си е достатъчно забележителен, за да ви накара да прекосите континента. При това можете спокойно да планирате летния си отпуск тук, защото на север и на юг има множество плажове, като до някои от тях може да се стигне и с метрото. Нашият фаворит е Vila do Conde.

Но най-сигурният начин да се влюбите завинаги в Португалия е да отделите поне ден за някои от близките градове.

Пътешествието започва от гарата Sao Bento в Порто, която е първата ни среща с великолепието на традиционния за страната стил  азулежу. Азулежу е характерният декоративен стил, който включва рисунки върху глазирани керамични плочки (предимно сини), които се използват за облицовка.

Порто предлага лесен достъп до следните три града, които са на разстояние един час път с влак. Изборът между тях не е никак лесен:

Авейро

Някога Авейро е бил известен с добива на морска сол, а сега – с неповторимата архитектура, плажовете и каналите. Можете да се насладите на множество красиви сгради в стил ар нуво.

Авейро
Гарата на Авейро

Още жп гарата, украсена в стил азулежу, ще ви омагьоса. Жителите на града не са щадили украсата и това особено си личи по ярките рибарски лодки moliceiros – заради които често е сравняван с Венеция. Разходка с такава лодка по канала (само по единия от изкуствените канали може да се наеме) струва от 7 до 10 евро за 30-45 минути, според това как се спазарите.

Можете да посетите още музея на ар нуво, музея на керамиката или фабриката за порцелан Виста Алегре.

Съвет

Непременно опитайте прясна риба на рибния пазар (Praça do Peixe) и традиционния сладкиш ovos moles.

Брага

Брага е един от най-впечатляващите градове в Португалия, особено за интересуващите се от религиозен туризъм. Епархията е основана през III век, а катедралата е от  XI век. Това е главната катедрала на страната (Se), тук са кръщавани много от бъдещите крале. Една от най-хубавите гледки към стария град е от кулата при музея на Пий XII (Museu Pio XII).

Архитектурата на града е предимно готическа и барокова.

Braga,_Escadaria_do_Bom_Jesus
Bom Jesus и стълбите

Но най-голямото съкровище на Брага е на 6-7 км от града – светилището Бом Жезуш до Монт (Santuário do Bom Jesus do Monte), едно от чудесата на Португалия от 14 век. То може да се достигне  с воден фуникуляр – един от най-старите в света или пеша по зигзагообразното стълбище. Вземете автобус №2 от Avenida da Liberdade, който за по-малко от половин час ще ви закара до фуникуляра. Но стълбището с неговите алегорични фигури също е опция – това все пак е знаменитата Via Sacra.


Съвет:

В Брага опитайте треска, патица с ориз, бисквитите fidalguinhos или пудинг Abade de Priscos.

Гимараеш

Гимараеш е историческо и архитектурно съкровище. Тук през 1128 г. е провъзгласена независимостта на страната. Преди пет години във връзка с избора за европейска столица на културата градът е реконструиран. Основните забележителности са замъкът, дворецът на дуковете на Браганса (Paço Dos Duques De Bragança) и площад Оливейра. Ако остане време, вземете кабинковия лифт (4.50 евро отиване и връщане) до Teleférico de Guimarães и се насладете на фантастичната гледка към града.

Дворецът на дуковете
Дворецът на дуковете

Съвет:

Потърсете магазина на Fly London (R.24 de Junho, 453 Penselo, 4800-128 Guimarães), където може да намерите обувки и чанти на нереални цени. Все пак там ги правят.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *