Банско през лятото

Макар и презастроен и отдалечаващ се от традиционния си облик, Банско има едно важно предимство в сравнение със също толкова зле усвоените големи морски курорти: той е подходящ за целогодишен туризъм.

Лятото е относително спокоен сезон и за разлика отпреди 20 години, могат да се намерят места в хотелите дори по време на фестивала (просто хотелите са много).

Няколко местни фирми се опитват да предложат повече или по-малко екстремни преживявания през лятото – от наем на ATV до рафтинг и скално катерене. Любителите на планините могат да се възползват и от добрите възможности за риболов, колоездене или конна езда.

Пирин
Изглед от Кончето към Кутело и Вихрен (снимка:Dido3)

Ако това не ви привлича, винаги можете да се насладите на излет в местностите Чалин валог, Тодорова орница, Демянишка поляна, Шилигарника или до хижите Вихрен, Демяница, Бъндерица, Гоце Делчев, Безбог. В местността Чалин валог, на 5 километра, е обособено място за пикник (ако представата ви за туризъм е скара на открито).

Подходящи цели за преходи са резерватът „Баюви дупки – Джинджирица“, скалното образование Сватбата (на 30 км по пътя за с. Осеново) или Байкушевата мура – най-старото дърво в България. Тя се намира на 10 минути от хижа Бандерица, до която се достига сравнително лесно, за около 4 часа пеша. Лятото въвеждат ограничения за колите, но пък има организиран транспорт до 15 септември. Редовният автобус до хижа Вихрен тръгва от автогарата в 8:30, 13:20 и 17:00 ч., а от х. Вихрен за Банско – 9:20, 14:10 и 17:50 часа. Кабинковият лифт също работи. Хижа Бандерица и близката хижа Вихрен са отправна точка за вр. Вихрен, един средно труден маршрут, за който юли и август са особено подходящи.

За тези, които предпочитат да останат в града, Банско също има какво да предложи.

На първо място това са музеите на Никола Вапцаров (в началото на едноименната улица в центъра) и Неофит Рилски (ул. „Пирин“ № 17). Музеят на Вапцаров прави впечатление с модерна визия и е една от двете най-важни забележителности в града.

Внимание заслужават още музеят на Банската художествена школа (ул. „Сандански“ 3), съдържащ ценни икони. Той е разположен в  бившия Хилендарски метох, запазен в автентичния си вид от далечната 1749 г. По същата причина ще бъде интересно да посетите и Веляновата къща (оригинални фризове, дърворезби и стенописи) и Радоновата къща. Имайте предвид, че всички музеи имат обедна почивка, а последните три са затворени в неделя.

Банско
Стенопис на Велян Огнев

Друг задължителен обект за посещения е църквата „Св. Троица“ в центъра, която е строена през 1835 г. и се твърди, че е била най-голямата до построяването на Храм-паметника „Александър Невски“. Зографисана е от местните художници Молерови и Велян Огнев от Дебърската школа.

Банско
Иконостасът на църквата

Около Банско има също така минерални изводи и останки от крепости. Можете да планирате еднодневна екскурзия до Добърско, или да се качите до Безбог.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *