Египет

Забранено за фотографи

Директивата на ЕС за авторското право, по която ЕК предстои да внесе предложенията си провокира битка за т.нар. свобода на панорамата – термин в правилата за защитата на авторското право, свързан с използването на снимки на сгради и произведения на изкуството, постоянно изложени на обществени места. Според сегашните разпоредби всяка страна членка има възможност да реши дали да въведе или не т.нар. клауза за „свобода на панорамата“ в своето законодателство, обяснява „Политико”, цитиран от „Сега”. Засега ЕС не предвижда да наложи този принцип във всички страни. В държави, където този вид свобода е ограничена, като Франция, Италия и Дания, хората се нуждаят от разрешение, преди да споделят или да продават свои снимки на сгради, защитени от авторското право. На теория те са заплашени от глоби, ако не се съобразят с това. Сред забележителностите, защитени от авторското право, са известната статуя на Малката русалка в Копенхаген, пирамидите пред Лувъра в Париж, сградата на Европейския парламент в Страсбург и др.
Според френското законодателство не е незаконно да се снима нощното светлинно шоу на Айфеловата кула, но публикуването на подобна фотография може да се сметне за нарушение на авторските права. Все пак Париж прави отстъпки по отношение на нетърговското използване на такива произведения.

Нощното осветление на Айфеловата кула, което е направено от Пиер Биду през 1983 г., се смята за отделна „артинсталация“ и е защитена от авторското право. По подобен начин наследниците на скулптора, извоял русалката в Копенхаген, ограничават използването й в снимки.

Има ограничения дори за римския Колизеум и други паметници, които Италия счита за свое културно наследство.

Това не са единствените капани, които дебнат туристите фотографи. Опитайте да снимате посолствата по света или някоя частна резиденция и ще разберете.

В повечето музеи  не е разрешено да се правят снимки със статив, а на много места властите ограничават и използването на пръчки за селфи, тъй като това се смята за опасно – както за близкостоящите, така и за произведенията на изкуството. Сред популярните туристически атракции, въвели ограничения за селфи, са Забраненият град в Китай и Парижкият дисниленд, както и повечето галерии в Ню Йорк. Не е разрешено също човек да си прави снимка, докато бяга пред биковете по време на ежегодния фестивал в Памплона, Испания. Но, съдейки по съобщенията за наложени глоби, винаги се намират безразсъдни мъже, жадни за слава.

Много туристически забележителности – от Библиотеката на Конгреса до Сикстинската капела, също са забранени за снимане, включително с обикновен апарат, тип сапунерка. Това се прави с различни съображения – за да се гарантира спокойствието на останалите посетители, било защото светкавиците застрашават древните фрески или заради авторски права. На други места (в България, Румъния и Полша) пък има такса за снимки в музеи и подобни атракции. Въпреки че практиката в отделните страни се различава, винаги трябва да се има едно наум по отношение на религиозни институции.

Някои обекти гарантират спазването на забраната за снимки чрез временно конфискуване на фотографската техника – такъв пример е Долината на кралете в Луксор, Египет. А за снимки на забранени обекти на авторско право в ОАЕ, дори може да ви арестуват. Забранени са и снимките в Мека по време на хадж – пътуването до свещения град, което вярващите мюсюлмани трябва да извършат поне веднъж в живота си. Ислямът проповядва умереност и има особено отношение към изображенията, затова фотографите трябва да бъдат по-смирени, когато посещават страни като Саудитска Арабия.

Възходът на смартфоните накара много туристически атракции да ограничат снимането не заради опасности или заради авторски права, а просто, за да запазят оригиналното преживяване. Така музеят на Ван Гог в Амстердам през 2013 г. забрани снимките, за да даде възможност на тези, които са дошли да гледат картини, да го направят.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *