Tuscany foggy landscape at sunrise, Italy Тоскана

Наръчник на пътешественика – любител на виното (2)

Продължаваме нашето пътешествие в света на виното.

Италия

Флоренция
Флоренция, Тоскана

След Франция логично идва ред на Италия. И разбира се, първото, за което се сещаме, е Тоскана. В областта произвеждат превъзходни червени вина кианти  – силни, с леко танинов вкус. Основният винен сорт е Санджовезе. Високо ценени са още Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano и Carmignano, както и супер виното Vino da Tavola. Белите вина от областта са по-невзрачни.

Най-известното вино от Пиемонт – втората по значение област в Италия, е  Moscato d’Asti, както и Barolo and Barbaresco. Областта Венето залага на марките Prosecco, Soave и Pinot Grigio. Тук се произвежда и една от най-известните марки в света: Amarone della Valpolicella, което се прави от сушено грозде и отлежава най-малко три години в дъбови бъчви

Нашият избор на маршрут е от великопепната Флоренция до Сан Джиминяно и Сиена. Направете своя тур през есента, за да се насладите на цветовете на Тоскана. Добър изходен пункт е Болоня, докъдето има евтини полети (а и самият град е хубав). Селският туризъм е добре развит в Тоскана. Много чифлици (вили) предлагат и нощувки (www.countryholiday.it).

В провинция Емилия-Романя (Болоня) можете да посетите Tenuta del Monsignore – стара изба, датираща от с 1600 г., която също предлага дегустации.

Valpolicella, където се произвежда виното Амароне, е в близост до Верона. Също има възможност за настаняване във вили от района. 

Испания

Алхамбра, Испания
Алхамбра, Андалусия

Испанските вина са са свежи, с плодов аромат и сравнително евтини. През последните години традицията започна да се променя, например, навикът вината до отлежават дълго в дъбови бъчви. Основните райони са Риоха, Приорат и Риберо-дел-Дуеро,  а най-много лозя има в Кастилия – Ла Манча. Основните сортове са както местни, така и френски –  темпранийo, гарнача, каберне-совиньон, шардоне, пино-ноар.

Риоха и Навара (на север от Сарагоса) са основните райони. Темпранийо и гарнача (гарнаш) са най-известните сортове тук. Едно пътуване до този район може да се съчетание с фестивала Сан Фермин в Памплона, столицата на Навара (от 6 до 14 юли).

Освен това прочути вина се произвеждат в Галиция (Rias Baixas), Каталония (искрящото Cava и Priorat), Андалусия, Кастилия и Леон (Rueda и Ribera del Duero). В долината на Дуеро се произвеждат едни от най-скъпите вина в страната.

Нашият избор е Андалусия, която е прочута с вината от Малага и Херес (известно като херес или шери). Областта привлича със своите кориди, карнавали и с фламенкото. Тя е забележителна с ислямската архитектура (дворецът в Алхамбра е на снимката), останала от периода на маврите, както и с ренесансова и барокова архитектура. По-достъпни дестинации са Ла Манча с вятърните мелници (тъй като е близо до Мадрид) и Аликанте (до Валенсия), който това лято привлича и с доста добър хеви метъл фестивал.

Германската традиция

Долината на Мозел
Долината на Мозел, Германия

В Германия има 13 района (Anbaugebiete), повечето са в съседство с Франция. Долината на Мозел е основният винопроизводителен район. Отглеждат се предимно бели сортове, по-често сладки, отколкото сухи – Ризлинг, Пино (в областта Баден), Силванер (основен сорт в областта Франкен), а от червените – Фрубургундер, Шпетбургундер и Португизер.

В Австрия по-благоприятният климат позволява производството на сухи бели вина, които не са толкова сладки като немските. Има четири основни района – Виена, Бургундланд, Долна Австрия и Щирия. Районът на Вахау в Долна Австрия предлага не само висококачествени вина, но и може да бъде включен като част от една незабравима екскурзия по поречението на Дунав, за която ще ви разкажем в близките дни.

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се