Великден по балкански

Макар и да изповядваме една и съща православна вяра и да делим един полуостров, имаме и някои различия с нашите съседи при празнуването на Възкресение Христово.

Световно първенство по чукане с великденски яйца, Мокрин, Сърбия
Световно първенство по чукане с великденски яйца, Мокрин, Сърбия

В Сърбия например боядисват яйцата на Разпети петък. А в Мокрин всяка година се организира Световна купа по… чукане на яйца. Победител, разбира се, е най-здравото.
В много райони на Румъния по хълмовете се палят буйни огньове, които горят през цялата празнична нощ. След службата хората отнасят в домовете си свещите, запалени от Благодатния огън – така те пренасят божествения дух, светлина и живот. Румънските писани яйца с геометрични и флорални мотиви са придобили международна известност като вид национално изкуство.

Писани яйца, Румъния
Писани яйца, Румъния

Както може и да се очаква, Възкресение Христово се празнува най-пищно в южната ни съседка Гърция, където Великден е и национален празник (там църквата не е отделена от държавата). След полунощ започват грандиозни фойерверки и подкрепяни от празничния звън на камбаните, хората се отправят със запалени свещи и песнопения към централния площад, където се извършва традиционното ритуално изгаране на Юда.

Традиционно трошене на грънци, Керкира, Гърция
Традиционно трошене на грънци, Керкира, Гърция

На остров Керкира за празника се изпичат огромно количество глинени съдове (често с изрисувани по тях пожелания), които се трошат по улиците като символ на победата на доброто над злото. Минувачите си взимат от натрошените късове за здраве и късмет…
Обредният хляб, който замесват гърците, е „цуреки” – „козунак” във формата на плитка, ароматизиран със сакъз и махлепи, и украсен с червени яйца. На празничната трапеза присъства и магирицата – роднина на нашенската курбан чорба, приготвена от агнешки дреболии, зелен лук и яйчено-лимонов сос.

Цуреки
Цуреки

Колкото и църквата да е против това, в отпразнуването на Великден отпечатък са наложили и множество езически ритуали, свързани с приветстването на пролетта и началото на селскостопанската година, които едва по-късно се сдобиват и с религиозно „алиби”.

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се