За любители на подводната археология

Варненски учени ще помагат за развиването на подводния туризъм по Черноморието. В рамките на трансграничен проект с Румъния, изследователи от Института по океанология към БАН във Варна са проучили морското дъно между Калиакра и Констанца. Там учените са се натъкнали на десетки неизследвани до момента подводни обекти.

Само между носовете Сиврибурун и Калиакра са идентифицирани 85 цели, като 8 от тях са с потенциал за детайлни изследвания. Става въпрос за потънали дървени кораби от XIX-и и началото на XX-и век. Новооткритите потънали кораби се намират на дълбочина от 20 до 100 метра. Сред тях има плавателни съдове с дължина 40 метра.

Изследвано е морското дъно встрани от фарватера, където корабоплаването не създава проблеми за гмуркането. Повечето обекти са само маркирани и предстои да бъдат детайлно изследвани, обясни проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология, пред Дарик. По думите му новооткритите подводни артефакти ще бъдат отворени за свободни посещения на водолази след като бъдат изследвани от учените.

Проучването на морското дъно е направено в рамките на трансграничен проект с Румъния за опазване на общото многовековно културно-историческо наследство.

Най-запазените потънали кораби са по-надълбоко. На по-голяма дълбочина те са и частично заровени в тинята, която ги предпазва от различните влияния, но прави и изследването им по-трудно.

Потъналите в по-плитките участъци плавателни съдове се увреждат от вълнението и траленето на рибарите, отбеляза проф. Палазов. Той припомни случай от 2002 г., когато учените се натъкнали на римски кораб, пълен с амфори. След 5 години, когато тръгнали да проучват кораба, се оказало, че повечето амфори са изпочупени, вероятно от траловете.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *