Ишак Паша

Турция съсипва културното си наследство чрез реставрация

Но само у нас, но и в Турция опитите за реставрация на храмове и доизграждане имат трагикомични последиции. В някои случаи автентичният облик на безценни обекти на културно-историческото наследство, на което съседната страна е богата, са безвъзвратно загубени.

Ето няколко примера, взети от публикации в в Хюриет:

Храмът на Аполон в Чанаккале

Храмът на Аполон
Храмът на Аполон

Възстановяването на храма, който е на 2000 години, бе подложено на критики заради съвременните елементи. Реставрацията продължи повече от 35 години. До началото на 80-те години тук е имало стопански постройки, но археолозите твърдят, че са открили останки от храм, римска вила, бани и гимназия.

Домът на Вахдетин

Вахдетин е живял на този хълм с изглед към Босфора до възкачването си на престола през 1918 г. Четири години по-късно той напуска трона и Османската империя и това слага край на Султаната. Възстановката на дома на последния султан е завършена през април 2014 г., при което са изкоренени 300 дървета в горичката. Критиците твърдят, че историческият контекст е напълно разрушен.

Дворецът на Ишак паша

Дворецът в източната провинция на Турция Агръ е изящна комбинация от селджукската, османската, персийската и арменската архитектура. Дворецът и административният комплекс са построени през втората половина на 17 век.
При реставрацията са издигнати стъклени покриви над сградата, както се твърди, за да я предпазят от слънчева светлина и замръзване.

Комплекс Атик Валиде в Юскюдар, Истанбул

Комплексът е построен в края на 16 век по поръчка на султан Селим II за майка му Нурбану Султан. Дворът на комплекса е променен до неузнаваемост след реставрация през 2004 г., като е покрит със стъкло и възстановен със сгъваеми врати.

Кулата Спондж Боб в Силе, Истанбул

Кулата Спондж БобЗамъкът Ocakli Ada в северната част на Истанбул е на възраст 2000 години. Тук започва реновация през 2010 г., тъй като е бил под риск от разрушаване. Реставрацията бе завършена през август, а резултатът е нещо, което силно прилича на Спондж Боб Квадратни гащи от известното филмче.

Комплекс Сеид Батал Гази в Ескишехир

Комплексът в северозападната провинция на Турция в Ескишехир датира от началото на 13 век. Построен е от Юмюхан Хатун, майката на Кайгубад I, комплексът включва джамия и светилище.
След пълното му възстановяване стана ясно, че мраморните колони на комплекса са заменени с бетон. Освен това са били построени кухня в американски стил и модерни тоалетни.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *