Париж, Нотр Дам

Рекордни тълпи от туристи атакуват Европа

Перфектната лятна буря надвисва над Европа – след като доларът поскъпна с 25% спрямо еврото, тълпи от американски туристи се очаква да се струпат в най-известните американски музеи и забележителности, пише „Уолстрийт джърнал”.

Още в началото на годината опашките бяха феноменални. Американско семейство, посетило Националната галерия в Лондон споделя, че са се чувствали по време както по време на треската за покупка на телевизори по време на Черния петък.

Азиатският туризъм също е във възход – китайците надминаха британците по посещения на Лувъра и италианците, минали през Версай. Добавете към това новия порой от промоции в хотелите и авиокомпаниите, както и круизните кораби, всеки от които доставя на континента повече от 4000 души.

Световното изложение в Милано, което работи от май до края на октомври, например, очаква да привлече с 20 милиона повече посетители.

Много музеи налагат временни ограничения за разглеждането на най-важните произведения на изкуството. В Италия Сикстинската капела удължи работното време в петък почти до полунощ, подобни стъпки предприеха Римският форум, миланската Библиотека Амброзиана и манастирът, където е „Тайната вечеря”.

Тауър в Лондон насочва опашките посетители чрез прегради, така че да минават покрай Перлите на короната с равномерно темпо, като туристите могат да повторят обиколката, ако искат.

Ветераните туристи казват, че винаги има начин да се избегне тълпата. В Рим, казват те, идете в Колизея преди 11:30 часа, за да изпреварите туристите, слизащи от корабите, които се нуждаят от най-малко един час, за да се доберат от Чивитавекия. Тези пътници напускат Дубровник към 16 часа, позволявайки спокойно да се насладите на залеза в града. Не ходете във Версай във вторник, когато Лувърът е затворен и повечето хора се пренасочват натам.

Музеи като галерията „Уфици” във Флоренция продават билети с точен час, които могат да се съкратят при закъснения. Не забравяйте, че хората, които не могат да посетят Уфици в понеделник, когато е затворен, може да се опитат да отидат във вторник. Като общо правило за избягване на опашки резервирайте предварително, редете се на опашки рано сутринта, когато не се предлагат билети за предварителна продажба, купете групов билет, за да пропуснете опашката и стойте далеч от всяка атракция в дните със свободен вход.

Много музеи похарчиха милиони, за да разширят капацитета си. Rijksmuseum в Амстердам може да посрещне 5 милиона туристи – два пъти повече от предишни години, благодарение на продължилата едно десетилетие реконструкция. Реновацията на стойност 375 милиона евро включва разширяване на входа и по-добър контрол на температурата и влажността на въздуха.

Музеят, съкровищница на Рембранд и Вермеер, в момента е отворен седем дни в седмицата. Но дори и това не е достачно и се обмисля удължено работно време.

Ако е налице стартова точка за летните туристи в Европа, то това е „Мона Лиза“, чиято усмивка изглежда по-малко загадъчна, отколкото мъчителна, като се има предвид постоянна тълпа туристи около нея. Около 40 000 души се тълпят, за да я разгледат всеки ден в Лувъра. Въпреки че е забранено, всички правят снимки … на хора, които правят снимки. Трудно е да се доберете близо до картината.

Годишно Лувърът се посещава от 9 млн. туристи, а рекордът е 9,7 милиона през 2012 г., което се дължи до голяма степен на популярните временни изложби на Леонардо да Винчи и Рафаело и откриването на ново крило за ислямското изкуство. Американците осигуряват средно 13% от всички посетители, повече от всяка друга не-френска националност.
За да разшири капацитета си до 14 милиона гости, Лувъра е в разгара на ремонт на централния вход на стойност 54 млн. евро. В музея обмислят седемдневна работна седмица.

В Италия много музеи удължиха работното време заради очаквания наплив от туристи. Това например се отнася за манастира, съхраняващ „Тайната вечеря”. Там освен това достъпът до стенописа е ограничен до 15 минути и не повече от 30 души по едно и също време. От управата поясняват, че е максимумът, който позволява системата за контрол на въздуха, за да не се повреди една от най-известните работи на Леонардо.

В Сикстинската капела могат да се натъпчат не повече от 2000 души наведнъж. Директорът на Ватиканските музеи Антонио Паолучи очаква посетителите на Сикстинската капела да достигнат рекордните 6 милиона тази година, в сравнение с 5,7 милиона през 2014 г. Дори и тази цифра може да нарасне: През декември е началото на юбилейната година, свят период, обявен от папата и това може да доведе около 25 милиона допълнителни посетители на Рим.
За да не допусне стенописите да бъдат повредени от прах, телесната топлина и въглероден двуокис, издишван от посетителите, музеите наскоро инсталираха усъвършенствана система за контрол на климата, която регулира дебита на въздуха на базата на броя на посетители. „Нашата популярност представлява опасност и аз съм много притеснен“, казва директорът. Той признава, че може да се ограничи броят на посетителите.

Тук, както и на много други места, една възможност да се избегнат тълпите, са частните турове извън официалното работно време. За Сикстинската капела те струват 2000 евро.

Италианското правителство разчита и на 400 музея, разпръснати в малки градове, за да избегне насочването на туристи само към горещите точки. Сред тях са националният археологически музей в Таранто, който е по-известен със западналата си стоманодобивна индустрия, както и двете бронзови статуи с човешки ръст, наречени „Войните от Риаче“, в едноименното село в Калабрия.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *