Светите места

Светите земи от хилядолетия са сцена на битки и спорове. Днес много от главните места за поклонение на християните са опасни за посещение. Витлеем, Назарет, Капернаум, Кана Галилейска, Витания, Гетсиманската градина, Елеонския хълм… Къде се намират те и как може да се стигне дотам?

 

Назарет, Израел

Назарет, снимка: Berthold Werner

Църквата на Св. Гаврил

Няколко места в града са свързани с Исус, включително Базиликата на Благовещение, изградена над пещера, където някои римски католици вярват, че Архангел Гавраил е съобщил на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Сина Господен. Днешната сграда е от 60-те години и се извисява над частично запазеното ханаанско селище. Базиликата на Благовещение е отворена всеки ден през лятото и всеки ден без неделя и през зимата, вход свободен.

Православните вярват, че Благовещение е свързано с място, където сега е Църквата на Св. Гавраил, също в стария град. Отпред е извора на Мария, някога единственият водоизточник на града. Вход свободен.

Зад базиликата е Църквата Св. Йосиф, където се смята, че е била дърводелската работилница на бащата на Христос. Сегашната сграда датира от 1914, но преди това е имало многобройни предишни църкви, включително и построена от кръстоносците. Под църквата лежат древни водоизточници, мозайки, плевни и пещери. Отворена е всеки ден през лятото; затворена е в неделя през зимата. Вход свободен, но се изисква гостите да се обличат скромно и да се говори тихо.

Няма специални предупреждения за Израел като цяло, но ситуацията в отделни райони е напрегната.

Витания отвъд Йордан, Йордания

Витания

Картичка от 1900 г.

В днешна Йордания археолозите смятат, че са идентифицирали мястото, където Исус е бил кръстен от Йоан. Те се базират на откриването на византийски църкви, кръщелни басейни от римския и византийския период, монашески пещери и жилища, намиращи се в района. Мястото бе включено в списъка на ЮНЕСКО, въпреки твърденията, че мястото на кръщението е в окупираната зона на другия бряг на река Йордан.

Йордания е обградена от конфликти, но в самата страна е спокойно, с изключение на границата със Сирия. Витания е достъпна от Мъртво море (10 км на Север) или от Аман, откъдето са 50 километра.

Пещерата на Исус, Йордания

Kahf il-Messih на арабски, това място в северната част на Йордания, с неговите кедрови гори и тучни склонове с цветя, ще изненада тези, които мислят, че цялата страна е пустиня. Според местната легенда тук Исус е останал в продължение на няколко нощи преди своето кръщение. Тази теория е недоказана, но има данни за човешка дейност преди 1 милион години.

Оттук до Пела е т. нар. Път на Авраам, който преминава покрай скални манастири и селски пейзажи.

Църквата Pater Noster (Отче наш) в Йерусалим.

Смята се, че тук Христос е преподавал Господната молитва на учениците си. Св. Елена е наредила изграждането на църквата през ІV век, а днешната сграда е построена през ХІХ век от пронцеса дьо ла Тур д’Оверн, която е погребана там

Църквата е отворена всеки ден без неделя, вход свободен, но може да ви помолят за дарение.

Галилейското езеро

Галилейското езеро. снимка:  Joe Freeman

Галилейското езеро

Това голямо сладководно езеро, известно също като Тивериадското езеро, Генисаретското езеро или Кинарет, е мястото, където Исус е ходил по вода. След като нахранил 5000 души, той отишъл да се помоли, а през това време лодката на учениците минала далеч от брега. Той се присъединил към тях, вървейки по повърхността на езерото, която се подхранва от река Йордан. В модерните времена е здравословно място за уединение, благодарение на своите горещи извори и привлекателна природа.

Къпалнята в Силоам, Йерусалим

Намира се на югоизток от стените на Стария град и това е мястото, където Исус е извършил чудото по изцерението на сляп човек. В библейски времена къпалнята е била захранвана от извор в долината Кидрон. Мястото е сцена на напрежение между евреи и палестинци.

Като цяло Йерусалим не е съвсем безопасен, Форин офис предупреждава да не се използват автобуси. Някои части на Голандските възвишения, близо до Галилея не са препоръчителни.

Капернаум, Израел

Капернаум e рибарско село в Северен Израел на северния бряг на Галилейското езеро. Намирало се на 2,5 км източно от Табгха и 15 км североизточно от Тибериас. Тук Исус е прекарал част от живота си, след като напуска Назарет. Това също така е домът на апостолите Петър, Андрей, Йоан и Яков. Тук са извършени изцелението на слугата на центуриона, на парализирания и прогонването на демона. Голяма част от селището е разрушена през персийските нашествия на VІІ век, но са запазени останки от синагогата и от църква.

Манастирът на изкушението, срещу Ерихон, Окупирани палестински територии
Това е мястото, където се смята, че Исус е бил изкушен от Сатаната. Сегашната сграда датира от 19-ти век и съдържа редица монашески килии с изглед към Ерихон, най-старият непрекъснато населен град в света. Изкачването е трудно, но има кабинков лифт.

Гетсиманската градина /Църквата на всички нации, Йерусалим

„Седнете тук, докато отида там да се помоля … Душата ми е обладана от скръб на прага на смъртта. Останете тук и бдете с мен. „Стиховете от Евангелието на Матей се отнасят за нощта, прекарана в болка от Исус в Гетсиманската градина, преди да бъде предаден от Юда Искариотски. Църквата на всички нации е построена на скалата, където се смята, че той се е молил.

Има осем маслинови дръвчета, чиято възраст според някои данни е над 2000 г. Сегашната църква, осветена през 1924 г., разполага с 12 купола и винаги тъне в полумрак. Храмът е отворен всеки ден, вход свободен.

Виа Долороса, Йерусалим
Най-известната улица на Йерусалим, Виа Долороса – „Пътят на скръбта“ – е пътят, който Исус е извървял, носейки кръста си преди разпятието. По Великден много поклонници извървяват пътя, някои носейки дървени разпятия. Началната точка не е сигурна. По Via Dolorosa са разположени 9 от 14-те спирки по Кръстния път на Христос. Последните 5 спирки са на територията на храма на Божи гроб. Вторатат спирка например е Францисканския манастир, където е била прочетена смъртната присъди на Исус и той е бил пребит от римските войници.

Елеонския хълм, Йерусалим

Маслинената планина. снимка: Andrew Shiva

Елеонския хълм от въздуха

Маслинената планина или Елеонският хълм над Гетсиманската градина има значителна роля още от времената на Ханаан. Тук е предсказано мястото на Възкресението и Страшния съд, и поради това хълмът е важен за всички монотеистични религии. Смята се, че тук Исус плаче за Йерусалим (оттук и построената като сълза църква Dominus Glevit), предричайки, че камък върху камък няма да остане и оттук се възнася, заобиколен от учениците си и Богородица.

Възкресение Христово или Божи гроб, Йерусалим
Тази църква и построена на мястото на разпятието, погребението и възкресението на Исус Христос. Тя е била повредена и разрушаван и възстановяван няколко пъти. Сега съдържа параклисът на Мария Магдалена, православни и коптски параклиси. Това е последната, 14-та спирка от Кръстния път, известна още като Божи гроб в църквата ротонда, където ще видите опашки от хора, чакащи да докоснат надгробната плоча.. Има и твърдения, че Исус е погребан в гробница на ул. Конрад Шик, в Йерусалим.

Трябва да внимавате, когато посещавате Стария град на Йерусалим. Признак за тревога е например, ако магазините започнат да затварят.

По материали от Телеграф и др. източници

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *