Сурва 2016 в Перник

Очаквах кич и бутафория, като познатите ни най-добри образци от еврофондовото изкуство. Но фестивалът на маскарадните игри „Сурва“ в Перник ме изненада. Това бе първото ми посещение в града. Не видях винкел, но разбрах, че другата гордост на перничани – „Сурва“, е напълно оправдана.

Не че бяха успели напълно да изгонят кича заедно с дявола. Имаше ги и неизбежните сергии с рахат локум и понички. Но заедно с това видях впечатляващи костюми и маски, чиято изработка трябва да е отнела седмици, ако не и месеци. Някои села изглежда са били мобилизирани напълно – от децата до дядовците, за да прогонят злите сили. От прочетеното в интернет разбирам, че не им е за първи път и някои сурвакарски групи са добре познати. Особено тези от пернишките села, които са свършили забележителна работа и изглеждаха видимо горди.

Така че не вярвайте на предубеждения и клишета. Идете и вижте.

„Сурва“ е от 29 до 31 януари, провежда се за 50-и път и събра рекорден брой участници – 6 400 кукери , 110 групи от страната и дори 19 от чужбина.

Разгледайте галерията на следващата страница:

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Мечтай. Подготви се. Иди и виж. Разкажи