Малък пътеводител за лято 2018

Лятото подава глава из ъгъла на априлския край, с което ни подсказва, че е време да си планираме почивките и да отбележем в календарите си най-вълнуващите събития. А това лято ни вещае само запомнящи се фестивали, от фолклорни надигравания до кино прожекции и рок концерти. Ето нашия внимателно селектиран пътеводител за идното лято, с пожелание да отразите колкото може повече събития.

ФЕСТИВАЛ ДАТА МЯСТО
Национален фолклорен фестивал „Гергьовден“ 5 май Койнаре
Фестивал на чипровския килим 5-6 май Чипровци
Фестивал на зелениката 7-8 май м. „Водиците“, Малко Търново
Нощ на музеите 18 и 19 май София, Варна и др.
Международен фестивал на хумора и сатирата 15-20 май Габрово
Международен карвинг фестивал на смеха 18-20 май Габрово
Национално надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“ 26 май Казанлък
Празник на розата 1-3 юни Казанлък
Празник на нестинарите 3-ти срещу 4-ти юни с. Българи
Фестивал на античното наследство „Орел на Дунав“ 8-10 юни Свищов
Шумен рок фест 15-16 юни Шумен
Фестивал на дивите цветя 20 юни – 1 юли пет смолянски села
„In the Palace” – Международен фестивал на късометражното кино 23-30 юни Балчик
Национален събор „Празник на Етрополските зетьове“ 27-28 юни Етрополе
Празник на лавандулата 23 юни Карлово
Фестивал на пясъчните фигури от 1 юли – Бургас
Фестивал „Събуди сѣ Експеримент №∞“ 4-8 юли Борова гора преди Манастир „Св. св. Кузма и Дамян“
Фестивал „Лятна случка“ 13-15 юли Свищов
Банско филм фест 18-21 юли Банско
Hills of Rock Music Festival 20-22 юли Пловдив
Международен джаз фест Банско 4-11 август Банско
Фестивал на народната носия 17-19 август Жеравна
Варна Мега Рок 18-19 август Варна
Фестивал на хвърчилата „Въздушни чудеса“ 18-19 август Варна
Фестивал „Беглика“ 22-26 август Язовир „Голям Беглик“, Родопите
Мога Фест 24-26 август Етрополе
Love Change Music Festival 1-2 септември Ловеч
Международен панаир на традиционните занаяти 2-6 септември Етър

Едно от най-интересните събития покрай гергьовския празник е фестивалът на чипровския килим, който се състои на 5-ти и 6-ти май в Чипровци за пета поредна година. Чипровските килими са признати от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство и целта на фестивала е да ги популяризира.

Всяка година в различно странджанско село можете се посетите фестивала на зелениката. Тази година ще се проведе в Малко Търново в местността „Водиците“ на 7-ми и 8-ми май, като основата функция на фестивала е опознаване на природата. Организиран е маршрут за първия ден от фестивала: водопадите на Стоилово, тракийското оборище Индипасха, Мишкова нива, пещерата на Бастет, връх голямо градище, резерват Средока, градът на мъртвите – Пропадът, Камъкът, както и интерактивната екопътека на билките от „Водиците” до село Бръшлян.

Международният карвинг фестивал в Габрово е много нетипично и развлекателно събитие и се превръща в още една причина да посетите Габрово след Международния фестивал на хумора и сатирата. Карвинг фестът е ново габровско събитие и е много подходящо за деца, както да наблюдават, така и да участват. Фестивалът е със състезателен характер и всички участващи трябва да издълбаят дини, пъпеши и други подходящи плодове и зеленчуци (предварително предоставени) в хумористични форми, които да отразяват прословутите габровски шеги.

На 1 юни ще се състои едно събитие, което жителите на Казанлък очакват цяла година, а именно Празникът на розата. Младежи и девойки, облечени в народни носии, ще демонстрират беритбата на розовите цветове. Пригответе фотоапаратите за тази пищна пролетна картина. Фестивалът включва и традиционна тържествена церемония по връчване на титлата на новата Царица на розата от ръцете на миналогодишната. Тя ще поведе масово шествие към центъра на града. А на специално обособената „Алея на розата“ ще намерите всякакви местни производства и занаятчийски изделия.

На 8-ми до 10-ти юни в Свищов ще се проведе едно много интересно мероприятие, ориентирано към мъжете. Фестивал на античното наследство „Орел на Дунав“, който се провежда за 14-та поредна година и представлява възстановки на античността от целия свят. Програмата на фестивала е много богата и включва почти реални срещи с гладиатори, римски легиони, които ще изпълняват военни команди. Ще научите повече за римляните и техните традиции и битки. Фестивалът има за цел да популяризира древноримския град край Свищов – Нове и да съдейства за развитие на културния туризъм в района.

Титлата за ново място на рока грабна Шумен предната година, която за последните 10 години принадлежа на Каварна. На 15-ти и 16-ти юни ще се състои второто издание на Шумен рок фест и така североизточната рок традиция продължава на Шуменското плато. Билетите са по 25 лв, а част от обявените групи са „Blues Traffic“, „Епизод“, „ODD CREW“, „SEVI“, „Forgot the ten“.

Лято 2018 г. ни предлага и други музикални събития, на които трябва да обърнем внимание. Силният пловдивски фест Hills of Rock тази година привлича Judas Priest и Iron Maiden; в този хеви дух се включва Варна Мега Рок с участието на Глен Хюз и Nightwish; в началото на септември в Ловеч Love Change Music Festival се завръща за втора година.

Между 23-ти и 30-ти юни се провежда най-големият фестивал за късометражно кино в България „In the Palace – International Short Film Festival„. Със сегашното си 15-то издание фестивалът ще има възможността да избере филми, които да бъдат предложени за номинации за Оскар в категориите: най-добра анимация, най-добра фикция и най-добър национален филм.

Празникът на лавандулата в Карлово е ден, в който се отдава почит към лечебните билки. Това е празник, който има дълбоки корени, свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на слънцето. Провежда се всяка година на 23-ти юни, когато ще можете да станете свидетели на пресъздаването на различни ритуали, като „Еньова буля“ и „Жътва на лавандулата“.

Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас е уникален по рода си фестивал за България. Всяка година склуптури от всички краища на страната се събират и сътворяват огромни пясъчни произведения на изкуството по предварително зададена тема от специален водоустойчив пясък. Фестивалът се открива на 1-ви юли, но фигурите ще останат там цяло лято и ще ви чакат да им се полюбувате.

Между 4-ти и 8-ми юли в Борова гора преди Манастир „Св.св. Кузма и Дамян“ ще се случва един енергиен обмен, наречен фестивал „Събуди сѣ Експеримент №∞“. Програмата на фестивала включва театрални постановки, кино, акустични концерти, лабиринт на сетивата, фолклорни вечери с кукери, нестинари, гайдари.

Друг фестивал със сходна природо-духовна тематика е превърналият се в нещо като култ измежду младото хипи общество „Беглика“ фест. Всяка година се провежда на язовир „Голям Беглик“ в Родопите, датите за 2018 г. са 22-26 август, а билетните цени варират между 40 и 70 лв. Родопската гледка спира дъха, атмосферата извисява духа и фестивалът просто трябва да се посети!

В културния афиш са още Нощта на литературата на 9 май и Нощта на музеите на 19 май, а наесен – Европейските дни на наследството и нощта на театрите.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *