Страсбург

Векове наред оспорвана територия и раздиран от войни, днес Страсбург е град едновременно и древен, и млад, красив и достолепен, пропит от духа на най-добрите френски и германски традиции. Развитието му не спира и за миг – той е инкубатор и реализатор на мащабни и новаторски екологични, урбанистични, научни и културни проекти. Особено впечатляващи тук са изключително грижливото отношение към екологията, култът към природата, вниманието към красивия детайл и … любовта към музиката.
Поради централното си географско местоположение и драматичната си транснационална история, той е избран за седалище на много европейски институции – Европейския парламент, Съвета на Европа, Съда за човешките права, Европейския омбудсман и още поне дузина международни организации.

Визитка:
Население – 276 750 души (Страсбург), 477 502 души (Еврометрополия)
Валута – евро
Визи за българи – не
Разстояние от София – 1386 км (по въздушна линия), около 1800 км (сухопътно)
Климат: умерен с високи дневни температурни амплитуди
Най-добро време за посещение – целогодишно, но може да го съчетаете с някое от по-големите годишни събития тук. Например през декември се провежда знаменитият Коледен пазар (Marché de Noël), а в края на лятото може да се насладите на величествените представления „Звук и светлина“ при Катедралата, Покритите мостове или площад Клебер.

Някои факти

  • Само за 75 години (между 1870 г. и 1945 г.) градът сменя 4 пъти националността си – ту френска, ту германска. Тук все още е разпространен алзаският диалект, затова и често табелите с имената на улиците са на френски и алзаски. (Ние също се двоумихме кое географско понятие да използваме – Елзас или Алзас, но накрая решихме да се спрем на френския вариант – Алзас, алзаски.)
  • Страсбург е петкратна столица – на департамент Горен Рейн, на регион Алзас, европейска столица, столица на Коледа, столица на биоразнообразието за 2014 г.
  • Целият историческият център на Страсбург е признат от ЮНЕСКО за световно културно и материално наследство
  • Със своите 580 км велоалеи Страсбург е първият „вело” град във Франция
  • Тук е изградена и най-дългата трамвайна мрежа в страната. За 2017 г. е планирано линия D да свърже Страсбург с разположения на другия бряг на Рейн германски град Кел

Plan-de-Strasbourg

Малко география

Страсбург е разположен на левия бряг на Рейн, на границата с Германия. През града минава река Ил, преди да се влее в Рейн. Тя оформя историческия Голям остров (Grande Île) – част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Със системи от канали е свързана с канала Рейн-Рона, който прави възможна връзката между Северно море и Средиземноморието, и с канала Марна-Рейн (речен транспорт до Париж).
Специфичното местоположение на града меду две планини – Вогезите / Вожите (на запад) и Шварцвалд (на изток) – спира въздушните течения и години наред е способствало Страсбург да бъде един от най-замърсените френски градове. Днес благодарение на редица мерки по реорганизирането на транспорта, а и на отпадането на доста предприятия от тежката промишленост и на двата бряга на Рейн, екологочните рискове са чувствително намалени.

Малко история:

В местния археологически музей може да видите първите следи от човешко присъствие тук отпреди 600 000 години. По-късно на това място възниква келтското селище Аргенторати, което съществува до идването на римляните тук през 58 г. пр.н.е. В продължение на четири века Рим удържа с променлив успех тази своя територия в битки с алеманите. През 451 г. селището е напълно унищожено от Атила. Възстановен е от франките през 496 г. вече под ново име – Стратебургум и може да се каже, че оттогава започва официалната му „градска“ и „християнска“ история. През 842 г. тук са произнесени знаменитите Страсбургски клетви – договор между Шарл Плешиви и Лудвиг Немски срещу брат им Лотар, който очертава политическите граници на Западна Европа за векове напред.
Следват повече от 1000 бурни години на войни (включително и религиозни), през които градът сменя многократно националната си принадлежност, но това са години и на съзидание и утвърждаване като значителен финансов, търговски и културен център. Страсбург е бил люлка на хуманизма и един от бастионите на Реформацията. Тук Гутенберг разработва идеята си за печатарска преса, която прави една от най-големите революции в историята на човечеството. Тук Гьоте прекарва едни от най-важните години в живота си – студентските.

Основни забележителности

Strasbourg-la-carhedrale-3Катедралата. „Страсбургската Света Богородица“ е символът и сърцето на града. През 2015 г. се честват 1000 години от полагането на основите й. Изграждана цели 4 века, тя е завършена през 1439 г. и дълго време със своите 142 метра е била най-високата катедрала в света. Впрочем тя и днес си остава такава, ако се сравнява само с тези, които са построени изцяло през Средните векове. Тя е и единственият храм, построен изцяло от камък – розов пясъчник от Вогезите, който й придава специфичния червеникав оттенък.
Катедралата е един от образците-шедьоври на готическата архитектура. Забележителни са и нейните витражи, подобни на тези в катедралата в Шартр. Специално внимание заслужава 18-метровият астрономически часовник, който изчислява прецизно някои астрономически събития – изумително творение на човешкия гений.
Picture-513Малка Франция – този живописен исторически квартал ще ви даде възможност да се върнете по един приказен начин в средновековния град с неговите къщи с дървена конструкция (коломбаж) и тесните криволичещи улички.
Площад Клебер – сградите, които го заобикалят, дават „най-доброто от два свята“ – френската и германската архитектура през вековете. Атмосферата тук е незабравима.
europe-2Сигурно ще ви е любопитно да хвърлите поглед на по-известните институции, които дърпат конците на Европа – сградите на Европейския парламент, Съвета на Европа и Европейския съд за правата на човека са една до друга, а разположението им по бреговете на Ил прави мястото много приятно за разходка. В непосредствена близост е най-популярният парк тук – Оранжри (Оrangerie), където има и симпатичен зоопарк.
pourtaleВсички паркове в Страсбург си имат своята красота и интересни ландшафтни решения, но ние бихме ви препоръчали парк Пурталес (parc de Pourtalès) в североизточния край на града. Там може да потърсите аброригените на Пиньон, прикрити в короните на дърветата и да се насладите и на други творби на съвременни скулптори. От тук започва една истинска рейнска гора – гората Робертсо (La forêt de la Robertsau), в която има алеи за разходки.

Пешеходният мост над Рейн, свързващ Франция и Германия (Jardin des Deux Rives) Ако ви остане време, посетете Германия. На отсрещния бряг е красивото спретнато градче Кел – любимо място за по-евтино пазаруване (особено на цигари) на страсбургчани. Дотам може да стигнете с градски транспорт (автобус 21) или още по-добре – пеша през моста на Градината на двата бряга (Le Jardin des deux rives). Разстоянието от Катедралата е едва 6 километра.

Кухня
Има поговорка – „Германската храна е в голямо количество, но не е вкусна; френската е вкусна, но е малко; алзаската е и вкусна, и в изобилие“

Ще отбележим само три от по-известните специалитети на алзаската трапеза:

  • Шукрут – това е вид зеле (запазена марка за произход), ферментирало по естествен начин и киснато в бяло вино (задължително от региона), поднасяно с 3 вида месо и картофи
  • Тарт фламбе – най-общо казано това ястие е нещо като алзаска пица
  • Алзаските вина – не може да не опитате поне едно от 53-те местни вина, все пак Алзас е един от големите винопроизводителни региони. Преобладават белите (мускат, гевюрцтраминер и ризлинг)

Градски транспорт

tramСтрасбург с основание се гордее с отличната си трамвайна мрежа. Има и автобуси. През нощта обаче може да се разчита само на таксита (все пак и тук е навлязъл Uber) или на собствения ход.
Цена на еднопосочен билет за градски транспорт (важи за прекачвания) – 1,60 €. Ако сте двама и трима, по-добре е да си вземете билет 24H TRIO за 6,40 €, който важи за неограничен брой пътувания в рамките на 24 часа.

Как да стигнем
Градът е обслужван от едноименното летище, намиращо се на 10 км, но обикновено дирекните полетите са доста скъпи, затова за предпочитане за комбинираните билети (самолет+автобус) на Луфтханза с прекачване на летището във Франкфурт.

Страсбург е и важен европейски железопътен възел. Свързан е с Щутгарт, Мюнхен и Цюрих с немските високоскоростни влакове ICE. От 2007 г. е пуснат и високоскоростният TGV до Париж (2h20min). Планира се това разстояние да бъде изминавано за по-малко от два часа след доизграждане на трасето за новите LGV.

Фоторазходка из Страсбург

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *