Страсбург

Векове наред оспорвана територия и раздиран от войни, днес Страсбург е град едновременно и древен, и млад, красив и достолепен, пропит от духа на най-добрите френски и германски традиции. Развитието му не спира и за миг – той е инкубатор и реализатор на мащабни и новаторски екологични, урбанистични, научни и културни проекти. Особено впечатляващи тук са изключително грижливото отношение към екологията, култът към природата, вниманието към красивия детайл и … любовта към музиката.
Поради централното си географско местоположение и драматичната си транснационална история, той е избран за седалище на много европейски институции – Европейския парламент, Съвета на Европа, Съда за човешките права, Европейския омбудсман и още поне дузина международни организации.

[textblock style=”2″] Визитка:
Население – 276 750 души (Страсбург), 477 502 души (Еврометрополия)
Валута – евро
Визи за българи – не
Разстояние от София – 1386 км (по въздушна линия), около 1800 км (сухопътно)
Климат: умерен с високи дневни температурни амплитуди
Най-добро време за посещение – целогодишно, но може да го съчетаете с някое от по-големите годишни събития тук. Например през декември се провежда знаменитият Коледен пазар (Marché de Noël), а в края на лятото може да се насладите на величествените представления “Звук и светлина” при Катедралата, Покритите мостове или площад Клебер.

[/textblock]

[textblock style=”2″] Някои факти

  • Само за 75 години (между 1870 г. и 1945 г.) градът сменя 4 пъти националността си – ту френска, ту германска. Тук все още е разпространен алзаският диалект, затова и често табелите с имената на улиците са на френски и алзаски. (Ние също се двоумихме кое географско понятие да използваме – Елзас или Алзас, но накрая решихме да се спрем на френския вариант – Алзас, алзаски.)
  • Страсбург е петкратна столица – на департамент Горен Рейн, на регион Алзас, европейска столица, столица на Коледа, столица на биоразнообразието за 2014 г.
  • Целият историческият център на Страсбург е признат от ЮНЕСКО за световно културно и материално наследство
  • Със своите 580 км велоалеи Страсбург е първият „вело” град във Франция
  • Тук е изградена и най-дългата трамвайна мрежа в страната. За 2017 г. е планирано линия D да свърже Страсбург с разположения на другия бряг на Рейн германски град Кел

[/textblock]

Plan-de-Strasbourg

[textblock style=”2″] Малко география

Страсбург е разположен на левия бряг на Рейн, на границата с Германия. През града минава река Ил, преди да се влее в Рейн. Тя оформя историческия Голям остров (Grande Île) – част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Със системи от канали е свързана с канала Рейн-Рона, който прави възможна връзката между Северно море и Средиземноморието, и с канала Марна-Рейн (речен транспорт до Париж).
Специфичното местоположение на града меду две планини – Вогезите / Вожите (на запад) и Шварцвалд (на изток) – спира въздушните течения и години наред е способствало Страсбург да бъде един от най-замърсените френски градове. Днес благодарение на редица мерки по реорганизирането на транспорта, а и на отпадането на доста предприятия от тежката промишленост и на двата бряга на Рейн, екологочните рискове са чувствително намалени.

[/textblock]

[textblock style=”2″] Малко история:

В местния археологически музей може да видите първите следи от човешко присъствие тук отпреди 600 000 години. По-късно на това място възниква келтското селище Аргенторати, което съществува до идването на римляните тук през 58 г. пр.н.е. В продължение на четири века Рим удържа с променлив успех тази своя територия в битки с алеманите. През 451 г. селището е напълно унищожено от Атила. Възстановен е от франките през 496 г. вече под ново име – Стратебургум и може да се каже, че оттогава започва официалната му “градска” и “християнска” история. През 842 г. тук са произнесени знаменитите Страсбургски клетви – договор между Шарл Плешиви и Лудвиг Немски срещу брат им Лотар, който очертава политическите граници на Западна Европа за векове напред.
Следват повече от 1000 бурни години на войни (включително и религиозни), през които градът сменя многократно националната си принадлежност, но това са години и на съзидание и утвърждаване като значителен финансов, търговски и културен център. Страсбург е бил люлка на хуманизма и един от бастионите на Реформацията. Тук Гутенберг разработва идеята си за печатарска преса, която прави една от най-големите революции в историята на човечеството. Тук Гьоте прекарва едни от най-важните години в живота си – студентските.
[/textblock]

[textblock style=”2″] Основни забележителности

Strasbourg-la-carhedrale-3Катедралата. “Страсбургската Света Богородица” е символът и сърцето на града. През 2015 г. се честват 1000 години от полагането на основите й. Изграждана цели 4 века, тя е завършена през 1439 г. и дълго време със своите 142 метра е била най-високата катедрала в света. Впрочем тя и днес си остава такава, ако се сравнява само с тези, които са построени изцяло през Средните векове. Тя е и единственият храм, построен изцяло от камък – розов пясъчник от Вогезите, който й придава специфичния червеникав оттенък.
Катедралата е един от образците-шедьоври на готическата архитектура. Забележителни са и нейните витражи, подобни на тези в катедралата в Шартр. Специално внимание заслужава 18-метровият астрономически часовник, който изчислява прецизно някои астрономически събития – изумително творение на човешкия гений.
Picture-513Малка Франция – този живописен исторически квартал ще ви даде възможност да се върнете по един приказен начин в средновековния град с неговите къщи с дървена конструкция (коломбаж) и тесните криволичещи улички.
Площад Клебер – сградите, които го заобикалят, дават “най-доброто от два свята” – френската и германската архитектура през вековете. Атмосферата тук е незабравима.
europe-2Сигурно ще ви е любопитно да хвърлите поглед на по-известните институции, които дърпат конците на Европа – сградите на Европейския парламент, Съвета на Европа и Европейския съд за правата на човека са една до друга, а разположението им по бреговете на Ил прави мястото много приятно за разходка. В непосредствена близост е най-популярният парк тук – Оранжри (Оrangerie), където има и симпатичен зоопарк.
pourtaleВсички паркове в Страсбург си имат своята красота и интересни ландшафтни решения, но ние бихме ви препоръчали парк Пурталес (parc de Pourtalès) в североизточния край на града. Там може да потърсите аброригените на Пиньон, прикрити в короните на дърветата и да се насладите и на други творби на съвременни скулптори. От тук започва една истинска рейнска гора – гората Робертсо (La forêt de la Robertsau), в която има алеи за разходки.

Пешеходният мост над Рейн, свързващ Франция и Германия (Jardin des Deux Rives) Ако ви остане време, посетете Германия. На отсрещния бряг е красивото спретнато градче Кел – любимо място за по-евтино пазаруване (особено на цигари) на страсбургчани. Дотам може да стигнете с градски транспорт (автобус 21) или още по-добре – пеша през моста на Градината на двата бряга (Le Jardin des deux rives). Разстоянието от Катедралата е едва 6 километра.

[/textblock]

[textblock style=”2″] Кухня
Има поговорка – “Германската храна е в голямо количество, но не е вкусна; френската е вкусна, но е малко; алзаската е и вкусна, и в изобилие”

Ще отбележим само три от по-известните специалитети на алзаската трапеза:

  • Шукрут – това е вид зеле (запазена марка за произход), ферментирало по естествен начин и киснато в бяло вино (задължително от региона), поднасяно с 3 вида месо и картофи
  • Тарт фламбе – най-общо казано това ястие е нещо като алзаска пица
  • Алзаските вина – не може да не опитате поне едно от 53-те местни вина, все пак Алзас е един от големите винопроизводителни региони. Преобладават белите (мускат, гевюрцтраминер и ризлинг)

[/textblock]

[textblock style=”2″] Градски транспорт

tramСтрасбург с основание се гордее с отличната си трамвайна мрежа. Има и автобуси. През нощта обаче може да се разчита само на таксита (все пак и тук е навлязъл Uber) или на собствения ход.
Цена на еднопосочен билет за градски транспорт (важи за прекачвания) – 1,60 €. Ако сте двама и трима, по-добре е да си вземете билет 24H TRIO за 6,40 €, който важи за неограничен брой пътувания в рамките на 24 часа.[/textblock]

[textblock style=”2″] Как да стигнем
Градът е обслужван от едноименното летище, намиращо се на 10 км, но обикновено дирекните полетите са доста скъпи, затова за предпочитане за комбинираните билети (самолет+автобус) на Луфтханза с прекачване на летището във Франкфурт.

Страсбург е и важен европейски железопътен възел. Свързан е с Щутгарт, Мюнхен и Цюрих с немските високоскоростни влакове ICE. От 2007 г. е пуснат и високоскоростният TGV до Париж (2h20min). Планира се това разстояние да бъде изминавано за по-малко от два часа след доизграждане на трасето за новите LGV.
[/textblock]

Фоторазходка из Страсбург

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се